Vlčí máky pro válečné veterány
Vlčí máky jsou symbolem Dne válečných veteránů. FOTO: pixabay.com

Vlčí máky pro válečné veterány

7. 11. 2020

Příměřím, které bylo podepsáno 11.11. 1918 v 11 hodin ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne mezi Spojenci a Německem, byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války.

Tato historická událost se již sto let připomíná jako Den válečných veteránů; u nás má místo v kalendáři od roku 2001.

První světová válka si vyžádala miliony obětí. Do složité životní situace se zároveň dostaly statisíce invalidů.

Celosvětově proslulý projev úcty a solidarity je vepsán v odkazu profesorky a humanistky Moiny Belle Michaelové, která po válce v USA zahájila sbírku na pomoc zmrzačeným vojákům prodejem ozdobných vlčích máků z hedvábí. Tento květ jako symbol převzala z básně Na flanderských polích od kanadského lékaře a básníka Johna McCraea, který sloužil v bojích na západní frontě.

A proč právě vlčí mák?

Jedná se o odolnou květinu a tisíce jich každý rok rozkvetly i uprostřed krajiny rozervané boji Velké války. Ve Francii tuto roli plní chrpové květy. Chrpa polní totiž podobně jako vlčí mák byla jedna z mála květin, které rostly i na bitevním poli.

V ČR žije mezi námi asi 600 bývalých vojáků a odbojářů z období 2. světové války. Těm je také prioritně určena pomoc z projektů ke Dni válečných veteránů.

K organizacím, které vyhlašují veřejné sbírky, patří například Post Bellum-Paměť národa. Výtěžek sbírky pomáhá každoročně konkrétním osobám s nákupy, léky, pochůzkami a mezilidským kontaktem, který nyní, v době ztížené epidemiologickou situací, je pro osamocené a nemocné často důležitější než materiální pomoc.

Dobrovolníci po celé zemi jsou tak připraveni našim veteránům tímto způsobem poděkovat za jejich službu vlasti.

 

1. světová válka historie
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc děkuji , o tomhle symbolu jsem nevěděla, krásné.
Dana Divišová
Pane Zelenko, můj děda byl zraněn průstřelem krku na italské frontě. Víc nevím, jako dítě jsem se bohužel o to nezajímala. Do dneška mám někde schovanou kulku. Naštěstí přežil. Určitě neměl na vybranou a musel za císaře pána narukovat.
František Matoušek
Paní Danielo, děkuji.
Jan Zelenka
Pane Ciprys, nechte si své rady pro někoho jiného a zkuste občas přemýšlet o smyslu textů. Máte v tom určité mezery.
Danuše Onderková
Už 14 let jezdím do Anglie ve stejnou dobu, takže 11.11. to vždy vidím. Všude se prodávají vlčí máky, které se nosí připnuty na oděvu. A nosí je nejenom dospělí, ale i velice mladí možno říct od 10-12 let.
Jan Ciprys
Po přečtení příspěvku p.Zelenky mu poradím že by svou zlobu neměl směřovat na císař.pána ale na Zemana aBabiše ti posílají naše vojáky na zahraniční mise!!!!!!
Daniela Řeřichová
Velká válka byla velmi krutá, zasáhla do mnoha rodin. Téměř v každé větší obci je památník jejím obětem. Hrůzy utrpení jsou vepsány do mnoha filmů a literárních děl. Dalšími oběťmi byli zranění, kteří přežívali v chabých sociálních a zdravotnických podmínkách. Za všechny jmenuji proslulého fotografa Josefa Sudka, který byl na frontě zasažen granátem a přišel o ruku. První polovinu dvacátých let měl azyl v pražské Invalidovně.
Jan Zelenka
Díky za zajímavé info. Neznal jsem. Můj děda z matčiny strany padl v první světové válce někde na Haliči. Bojoval za císaře pána. Od té doby, co jsem se to dozvěděl, nemám císaře rád. Připravil mne o dědu.
Marie Faldynová
Už jsem se s tímto svátkem setkala loni, napadlo mne, že vlčí mák symbolizuje krev, a zatím je to jinak. V
Daniela Řeřichová
Děkuji všem za milé komentáře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...