Kousek melouna
Ilustrační foto: pixabay.com

Kousek melouna

8. 11. 2020

Jen mě to tak napadlo. Stála jsem v kuchyni, a najednou jsem si představila tu úžasnou chvilku, jak si kupuji u naší zelinářky kousek melouna, za jednu korunu. Jak už jsem psala v jiných příspěvcích, těch chvilek bylo za léto hodně, a mělo to jistě svůj význam. Dnes, v této podivné době koronavirové, to bylo jak pohlazení od života. Ano, kousek melouna za 1  Kč, bože, ta slast. Tenkrát byla doba melounová hlavně v srpnu, a pak se podle počasí tak trochu dostala ještě do září, a bylo po parádě. Dnes si můžeme melouna koupit kdykoliv, jenže nemáme tu jistotu, že bude sladký, že bude dobrý, že to prostě bude ono, jako tenkrát.

Tenkrát bylo tenkrát, a nikdy, jindy už to takové nebude. Ano, kupa melounů na chodníku, paní zelinářka dělala vše, aby uspokojila naše chutě melounové, a my děti jsme jí byly vděčné, labužnicky jsme kousali tu dobrotu, až nám šťáva tekla po bradě, ale nikomu to tenkrát nevadilo, prostě melouny tu byly, a my jsme si to užívali.

Ani nevím, proč to vlastně píši, ale ta myšlenka mě tolik zaujala, že jsem hned sedla, a píši vzkaz minulosti na adresu budoucnosti, prostě  bych chtěla vykřiknout do světa, že jsme se před 60 lety neměli tak špatně, když jsme si v létě mohli koupit kousek melouna za 1 Kč, a cítili jsme se tenkrát opravdu báječně.

Děkuji všem za pochopení, i já mám své slabosti, a když si představím ten šťavnatý kousek melouna, no, věřte mi, bylo to prima!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Krásná vzpomínka. Melouny mám ráda od dětství. Nejvíc jsem si svůj "krajíc" melounu užívala na zahradě. Pecky jsem vyplivovala do trávy, ale nikdy nám tam žádné nevyrostly. Dnes pecky jím s melounem, ale málokdy je tak dobrý jako kdysi. V posledních letech chutnají, jako by je cestou k nám někde uvařili.
Alena Vávrová
Pamatuji se, že klidně i v sobotu nebo v neděli přijel na náměstí náklaďák plný melounů až někde ze Slovenska. Jak jsme se to dozvěděli, to už nevím, ale rodiče nás tam s velikou síťovkou poslali a meloun byl vždycky, ač se u nás obracela každá koruna nejmíň 2x.
Zuzana Pivcová
I když za nás až na výjimečné předvánoční období nebylo exotické ovoce, tak melouny byly. Protože z nich hrozně tekla šťáva, tak mě s ním poslala maminka na společný balkon nad dvorkem. Kousala jsem opřená o zábradlí a šťáva melounu nakapala na hlavu jedné paní z domu, takže se šla podívat, co a odkud to je. No, nějak to vzala. Mám ráda melouny dodnes, ale většina prodávaných není tak sladká jako dřív. Jiný druh nebo nezralé?? Díky, Jituš.
Dana Puchalská
Ano, kus melounu za korunu to bylo něco. Náš zelinář na rohu to dělal. Bylo to skvělý a pak všichni ven. A když jsem byla u babičky, kde je neprodávali, tak mi jej vozili naši.
Alena Várošová
Nevzpomínám si,že by nám rodiče jako dětem koupili meloun.Vím,že na banány a mandariky,pomeranče stály dlouhé fronty. Jitko hezká vzpomínka.
Jan Zelenka
I na vesnici jsme se občas k melounu dostali, takže tvé vzpomínce, Jitko, rozumím.
Irena Mertová
Hezká vzpomínka. Naši mě jednou poslali asi osmiletou pro meloun, byl moc velký, tak jsem ho kutálela do kopce jak ten brouk...:-)
Naděžda Špásová
Jitko, hezká vzpomínka. Já si ale opravdu nevzpomínám, že bych jako dítě jedla melouna. Určitě ho ve vesnici nikdo nepěstoval a naši by nám ho nekoupili. Vynahrazuji si to každý rok, mám melouna ráda. :-)
Hana Šimková
Ano tenkrát bylo tenkrát.
Helena Votíková
Jitko já bych ještě doplnila, že ta šťáva nám dělala na ušmudlaných tvářích cestičky. A tvůj článek vyvolal mou vzpomínku. Naproti našeho domu byl plácek, kde vždycky stály kolotoče a houpačky. Měli jsme na zahradě třešně, spoustu třešní, a já jsem si vždycky narvala kapsy k prasknutí a běžela za těmi kolotočáři, aby mě zhouply. Ne vždy to vyšlo. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.