Energii lékařům
Ilustrační foto: pixabay.com

Energii lékařům

8. 11. 2020

Při poslechu internetového rádia Radio7 mne zaujal rozhovor s Janem Lukaševičem. Jako pracovník Akademie věd má přátele mezi lékaři a při koronakrizi se brzy dověděl, že lékaři v první linii nejenže mají spoustu práce a riskují své zdraví, ale když jim z důvodu karantény ještě v nemocnici zavřou kantýnu, nemají se ani kde najíst.

Je to jako s rouškami: nejjednodušší bylo si je ušít. Než bylo dost rukavic a dezinfekce, také to chvilku trvalo. A pak se dovím, že k těm všem zmatkům přibyly zavřené kantýny. Kdybych bydlela poblíž, upeču jim štrůdl!

Jan Lukaševič spolu s Annou Fučíkovou měli lepší nápad: zveřejnili možnost přispět zdravotníkům na rychlé a kvalitní občerstvení: mysli tyčinky, oříšky a podobné potraviny. Zájem je překvapil. Za pár dnů vybrali 5 milionů na 66 tisíc balíčků v 70 zařízeních po celé republice.

Při nástupu druhé vlny korony se rozhodli v této pomoci pokračovat a  rozvezli za dva týdny balíčky do 59 zařízení v celé republice. Sami se vyjádřili, že na jaře to byl sprint, teď to vypadá na maraton. Zájem je čím dál větší. Pomoc s přípravou balíčků jim nabídlo sto dobrovolníků a mnohé firmy. Omlouvám se, že sponzory nebudu jmenovat, raději se zmíním o reakci zdravotníků. Nejen že si pochutnali, ale jsou rádi, že si na ně vůbec někdo vzpomněl. Povzbudilo je to.

Kolik týdnů bude tato situace trvat, nikdo neví. My dříve narození se nemůžeme účastnit ani balení ani rozvozu balíčků - ale nějakou tu korunu myslím poslat můžeme. Když dáte do vyhledávače "energiilekarum" dovíte se vše, co potřebujete k tomu, abyste přispěli.

Kamarádka má snachu zaměstnanou v okresní nemocnici. Situaci jim komplikuje to, že někdo je v karanténě, někdo je nemocný, dodržování karantény komplikuje provoz nemocnice, je to pro všechny náročné. Poslat jim něco dobrého je minimum, co pro ně můžeme udělat.

Omlouvám se všem, kdo o této možnosti pomoci už slyšeli nebo četli v novinách, pro někoho ze čtenářů i60 to třeba bude něco, co jej osloví a rád něčím přispěje.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Podívám se, díky
ivana kosťunová
Už jsem přispěla, je to opravdu minimum, co mohu udělat
Marie Faldynová
Marie Novotná: To jsem ráda, že u vás to už vyřešili. Jen víc takových nemocnic!
Marie Novotná
V naší nemocnici funguje kantýna POUZE pro zaměstnance. Čerstvé řízky -vepřové i kuřecí i jiné dobroty,mléčné výrobky a pod. Obědy jsou jisté a brigádníci v první linii mají-pokud vím v současné době obědy zdarma. Nevím přesně ,které podniky z města ,ale i od jinud věnují sponzorské dary, ale jsou. Energetické ,cukrářské výrobky, káva ,nápoje, džusy, ovoce aj. Většinou pro celou nemocnici, ale někdy jen pro prvním linii.
Zuzana Pivcová
Děkuji, podívám se na bližší informace.
Hana Šimková
No nevím, jestli mysli tyčinky a oříšky jsou opravdu to oříškové. Myslím, že by potřebovali kvalitnější stravu.
Daniela Řeřichová
Omlouvám se - děti byly bez kontaktu s rodiči.
Daniela Řeřichová
Děkuji za článek, dobrých lidí a pomoci není nikdy dost. Všechny ve zdravotnictví obdivuji. Moje neteř pracuje v zařízení pro postižené děti. Již na jaře byli bez kontaktu s rodiči a nyní opět. Nejsou schopny důvod odloučení pochopit. Ta bolest na obou stranách je obrovská.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.