Důchody lze na poště vyzvedávat na základě plné moci
Ilustrační foto: pixabay.com

Důchody lze na poště vyzvedávat na základě plné moci

11. 11. 2020

Česká správa sociálního zabezpečení po dohodě s Českou poštou znovu umožňuje pouze po dobu trvání nouzového stavu výplatu důchodů za využití plné moci jako opatření proti šíření koronaviru.

Vzhledem k přijatým krizovým opatřením vyhlášeným vládou České republiky v době epidemie koronaviru se v období, na které je z tohoto důvodu vyhlášen nouzový stav, mimořádně umožňuje, aby osoby staršího věku a osoby s oslabenou imunitou měly možnost účinně požádat o převzetí důchodu své příbuzné nebo jiné důvěryhodné osoby. K vyjádření tohoto projevu vůle slouží tento formulář, který musí být vlastnoručně podepsán poživatelem důchodu i zmocněncem. Zmocnit k převzetí výplaty důchodu zmocněnce prostřednictvím této plné moci bude vždy oprávněn jen poživatel důchodu, který nemá jiného příjemce.

Plná moc je určena pouze k převzetí splátky (případně již dříve uložených nevyzvednutých splátek) důchodu zmocnitele vypláceného v hotovosti prostřednictvím Důchodové služby České pošty v pravidelných měsíčních termínech. 

Česká pošta při předložení plné moci ověří podle občanského průkazu totožnost zmocněnce za využití údajů uvedených na tomto formuláři. Podpis zmocněnce potvrzující převzetí důchodu a trvání podmínek pro jeho výplatu porovná s podpisovým vzorem na občanském průkazu. 

Plná moc platí jednorázově pro konkrétní splátku důchodu / splátky důchodů a po vyplacení důchodu zmocnitele se stává součástí archivované části výplatního dokladu / výplatních dokladů. V případě důchodů vyplacených tímto způsobem poskytne Česká pošta při vyžádání výplatního dokladu České správě sociálního zabezpečení spolu s tímto dokladem i plnou moc, na základě které byl důchod vyplacen.

důchody peníze
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Vladyka
Prosím, potřebuji poradit v článku se píše K vyjádření tohoto projevu vůle slouží tento formulář, který musí být vlastnoručně podepsán poživatelem důchodu i zmocněncem - kde lze dohledat zmíněný formulář ? Předem děkuji za pomoc a radu.
Jitka Hašková
Předpokládám, že podpis důchodce na plné moci bude muset být ověřený úředně. Také by mělo být uvedeno jaké údaje na plné moci musí být. Když jsem měla maminku nemocnou v nemocnici, tak po dohodě s ní jsem si nechávala posílat její důchod na můj účet, hradila jsem vše co potřebovala a dávala jí měsíčně podrobné vyúčtování.
Hana Řezáčová
Moje devadesátiletá maminka si chodila pro důchod na poštu do letošního jara, pak si to vzhledem k situaci změnila a nosí ji důchod domů. Založení účtu a vybírání z bankomatu by pro ni nebylo myslitelné - v blízkosti, kam by o berlích došla, žádný bankomat není, musela by jet tramvají do města, takže spíš komplikace než výhoda. Má také u sebe vždy po ruce hotovost - např. dnes oprava kotle ... Inkaso atd. ji platím ze svého účtu a pak se vyrovnáme, v obchodě platí taky, jak je zvyklá, penězi ... Mají to v mém okolí i jiní takto staří senioři, je to pro ně jednodušší ...
Jarmila Komberec Jakubcová
Neznám nikoho ze svého okolí, že by neměl platební kartu a samozřejmě účet u nějakého bankovního domu. A to mám poměrně dost známých i přátel. Osobně jak u nás, tak v zahraničí platím většinou bezhotovostně. Navíc v této době jsou bankovky či mince zdrojem nákazy.
Danka Rotyková
Stále ještě je mezi námi spousta lidí, kteří chtějí dostat důchod každý měsíc v hotovosti. Nedivím se, nepřijali změnu, která pro ně nebyla nutná. Teď ve stáří je každá taková změna těžší. Je příjemné mít spolehlivé děti, kterým věří a které jim pomohou.
Jaroslav Kolín
To byste se divil, kolik lidí nevěří bankám, dává přednost hotovosti a vybírá si důchod a platí třeba inkaso hotově na poště. Mě zaráží jiná věc: Podpis zmocnitele na plné moci musí být ověřen. To ověření, pravda, udělá i pošta, a to za pouhých 30 Kč, takže na poštu zmocnitel stejně musí. Protože plná moc je jednorázová, bude potřeba pro další měsíc nová (a dalších 30 Kč). Může si jich samozřejmě vyrobit a podepsat víc najednou, ale i tak je to poněkud na hlavu. Problém je v tom, že dřív nosily příjemcům důchody poštovní doručovatelky, ale vzhledem k výši panující kriminality to zcela pochopitelně není žádoucí.
Petr Dvořák
Ať mně nikdo netvrdí, že i ten dnes osmdesátiletý důchodce, kterému bylo před čtyřiceti lety právě čtyřicet, byl již v té době natolik dementní, že nezvládl si založit sporožiro, na které by muchodila část platu (nebo celý plat) a ze kterého by mu šly všechny platby a kam by mu dnes chodil důchod. Belhat se na poštu pro peníze, nebo každý měsíc někoho otravovat, aby ho vyzvedl, potom platil nájem, inkaso . . . atd. atd., smí se to ještě vůbec? :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.