Osvíceným pohádkovým Vyšehradem
Foto: autorka

Osvíceným pohádkovým Vyšehradem

15. 11. 2020

Jít na Vyšehrad, když se nad Prahou začínají večer rozsvěcet světla, v dálce září Pražský hrad a celé město se začíná nořit pozvolna do tmy – to znamená projít kouzelnou bránou do pohádky…

Podle pověstí nejstarší sídlo českých knížat. Hradiště ale vzniklo asi v polovině 10. století a podle archeologických vykopávek by Vyšehrad měl být tak zhruba jen o 100 let starší než Pražský hrad…

Na Vyšehradě se ukrývají ovšem architektonické poklady, jak zajisté všichni víme – vzácná románská rotunda sv. Martina, novogotický kostel sv. Petra a Pavla, národní pohřebiště - hrobka Slavín a podzemní kasemata s originály některých barokních soch z Karlova mostu.

Každý ale nemá tu možnost vidět Vyšehrad ve tmě s osvícenými památkami, a proto jsem se tam vydala, abyste i vy se mohli potěšit krásou osvětleného Vyšehradu.

Jako dítě jsem milovala nejvíc pověst o Horymírovi a jeho Šemíkovi a ačkoliv historikové pravdivost této pověsti popírají, vždycky se neopomenu zastavit na vyhlídce, ze které je ona pověstná skála, odkud měli skočit, vidět. A celou scénu si představuji - tak jako kdysi. Taky si dodnes pamatuji nápis na domnělém Šemíkově hrobu, který se ale skutečně v Neumětelích nachází:

V Neumětelích se věřilo a věří, že zde Šemík, věrný kůň rytíře Horymíra, zakopán leží." 

Pověst vypráví, že Vyšehrad založil kníže Krok, když hledal bezpečnější sídlo, a po něm na Vyšehradu vládla jeho dcera Libuše…ovšem počátky Vyšehradu nejsou dosud dostatečně probádány a ztrácí se nám v tmách. Písemně je existence Vyšehradu poprvé dosvědčena až opisem na rubové straně denárových mincí koncem vlády Boleslava II. 

První latinsky psaná kronika, která se zaobírá historií Vyšehradu, je Kosmova kronika, o které si ovšem můžeme jen říkat: věřit, či nevěřit ?

Čertův sloup – připomínající jakési „tři prsty“ - se nachází na území Vyšehradu několik století, jak se sem dostal ve skutečnosti a jaký mohl mít účel, je stále záhadou.

Také se vypráví pověst podobná pověsti o o blanických rytířích: vyšehradské návrší v sobě skrývá prý tajné sklepení, kde je ukryt zlatý poklad. 

My ten poklad hledat ovšem nemusíme, my už ho totiž máme – je jím celý Vyšehrad.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Moc krásné, pro mě nedostižné a tak děkuji za tu nádheru
Věra Ježková
Vyšehrad je krásný. Nejhezčí fotky jsem tam udělala v zimě, když byl zasněžený.
Daniela Řeřichová
Vyšehrad také patří k mému teritoriu, žiju na Praze 2. Překrásné fotografie!
Dana Puchalská
Krásný článek a krásné fotografie. Ano, na Vyšehradě je krásně ve dne i večer. Často jsem okolo něj jezdila a vím, že to je vyložený magnet pro ty, co navštíví Prahu.
Zuzana Pivcová
Vyšehrad znám pouze ve dne. Ale všechny pražské historické skvosty jsou krásně nasvícené. Díky.
Vladislava Dejmková
Moc hezká připomínka.
Helena Votíková
Jano, nádhera. Chodíme sem často, ale takhle navečer jsem tu poprvé. Děkuji. Jednou v létě se mi podařilo zastihnout dva muzikanty jak hráli na hradbách na saxofon. Jen tak pro radost. Saxík, mystický Vyšehrad za zády a výhled na Prahu... kouzelná kombinace.
Jaroslav Kolín
Je zajímavé, že Vyšehrad se původně jmenoval Chrasten (místo porostlé chrastím, houštím) a důstojnější název dostal až později. Když byli naši vnuci malí, rádi jsme tam chodili a manželka jim vykládala příběhy ze Starých pověstí českých. Líbilo se jim to, jen jim bylo divné, proč se Bivoj vláčel do toho vršku s kancem na zádech pěšky, když mohl jet metrem. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.