Chvála chůze
Úvodní foto: archiv autorky

Chvála chůze

15. 11. 2020

Celý život ráda chodím. Nejsem sportovkyně, chůze je pro mne nejpřirozenější pohyb. Běhat nemůžu kvůli srdeční vadě. Vždy jsem ráda chodila rychle. Ke stáru už trochu zpomaluji.

Všechny negativní pocity a myšlenky jsem vždy potřebovala rozchodit. Taky se z nich vypsat. Když můj přítel těžce onemocněl a já jsem za ním nemohla jít do nemocnice, chodila jsem po ulicích. Když před lidmi brečíte, nepůsobí to dobře.

Při chůzi jsem se také doma učila. Hlavně na vysoké škole. Předměty, které bylo třeba si zapamatovat a které mě moc nebavily, například pedagogiku. Nejvíc jsem toho nachodila před rigorózní zkouškou, když jsem se připravovala na marxisticko-leninskou filozofii. Několik měsíců. V životě jsem se neučila nic víc nezáživného. Zkoušku jsem skládala v roce 1988. Pak byla samozřejmě zrušena. No řekněte, nebyla to smůla? Pro mé následovníky jistě ne.

Při lázeňském pobytu v Jáchymově jsme si s přítelem prvně vyzkoušeli Nordic walking. Zalíbil se nám. O několik let později jsem se přihlásila na tříměsíční bezplatný kurz pro seniory. Jednou týdně jsme chodili hodinu Stromovkou. Zpočátku jsem byla spokojená, ke konci už mě chůze s holemi unavovala, a tedy nebavila.

Vždy jsem také chodila do schodů. Domů do třetího patra jsem použila výtah pouze v případě, že jsem nesla těžký nákup. Dnes jím jezdím i bez nákupu. Protože i v domě mám roušku a hodně se v ní zadýchám. Ze schodů sejdu.

Před několika lety mě začalo bolet levé koleno. Bolest se zhoršovala, nohu jsem za sebou občas jen táhla, někdy jsem se na ni nemohla ani postavit. Následovala artroskopie. Velice mi pomohla. Krátce po ní jsem chodila se dvěma berlemi, pak s jednou. Mělo to výhodu: když jsem s ní nastoupila do tramvaje, pouštěli mě sednout i muži. Od té doby chodím na injekce do kolena. Nejdřív dvakrát ročně, poté už jen jednou.

Velice mě potěšil projekt Do stovky. Vyhledávala jsem si v Praze a v jejím okolí neznámá místa a trasy. Na svých cestách jsem nafotila spoustu fotek. Koupila jsem si krokoměr. Brzy se porouchal. Stejně jako druhý. Třetí, který jsem dostala za překonání 100 km od pana šéfredaktora tohoto portálu, pro změnu nefungoval vůbec. Reklamovat ho mi však nepřišlo vkusné. Prostě mám na krokoměry smůlu. Za minulý rok jsem ušla 168 km, většinu po Praze. Umístila jsem se na krásném 7. místě. Letos mé chození skončilo s vypuknutím epidemie. V době jarní karantény jsem chodila převážně doma po pokoji. Občas jsem se prošla po břehu nedaleké Vltavy.

V létě jsem chodila nejvíc s Jendou a jeho báječným pejskem v okolí jejich bydliště a na výletech bez pejska. Nyní už mám možnosti chození kvůli karanténě a počasí opět trochu omezené. Jsem ráda, když se s přítelem, který již chodí s holí, pomalu projdu chvíli podle Rokytky blízko jeho bydliště. Věřím ale, že svoji oblíbenou chůzi si ještě budu užívat. V příjemné společnosti, nebo sama.

Fotografie:

1 U Vltavy
2 U Rokytky
3 V Litoměřicích

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Paní Věro ten telefon je koníček, ale docela návyková záležitost. A s těmi kroky jsem to přehnal je to za dva roky. :-)
Jan Zelenka
Chodím pochopitelně bez hůlek, protože nyní chodím velmi málo. Ale v Alpách jsme s kamarádem hůlky museli mít při slézání prudkých svahů. Tam je měli i ti mladí. Terény jsou tam těžké.
Věra Ježková
Děkuji vám. Chytrý telefon nemám a mít nechci.
Antonín Nebuželský
Chodím denně, mám na to čas, tak trochu dopoledne, aby mi chutnalo, manželka nechodí, maká, což je problém, ale zase na druhou stranu... :-) Nechutná ji tolik, co mně, takže mě, sobci, zbyde víc. A odpoledne chodím ještě tak dvě hodiny s kamarádem, který je o něco starší, je mu osmdesát, který mě honí, a ještě mi poví, co bylo v televizi, co koupil dopoledne ve slevách, většinou mi vnutí nějaké noviny, které tam sebral. Abych nezapomněl, manželka si vyjde s kamarádkou, nebo jde s dcerou na zahradu, což já zrovna nemusím. No a po páté se sejdeme u soutěží, az kvíz, nebo Háma, možná znáte. A najednou je večer. Jo, a přemýšlel jsem o těch hůlkách, že díky za postřehy, zatím ještě počkám, po rovině se bez nich obejdou. Jo, napadlo mě, v mapách, cz používám "stopaře", telefon má krokoměr, a považte, za loňský rok tam mám asi sedmapůl milionů kroků. Co? :-)
Eva Braunová
Také moc ráda chodím a bez hůlek ani krok.Tělo se mě narovná a srovná se i dech.V chytrém mobilu je aplikace krokoměru.
Marie Doušová
Také ráda chodím do přírody a to hlavně díky fence ,která mě vždy doprovází. Potkávám hodně lidí uštvaných s holema ,jak se ani nerozhlídnou po okolí,ale honí se za výkony a kilometry. Ne, k tomu hole nepotřebuji,asi by mi překážely. Raději krásná a pomalá procházka,která mě uklidní a okolí mě v táhne do své krásné krajiny.
Věra Ježková
Děvčata, děkuju. :-)
Blanka Macháčková
Věro, ať ti to pořád době chodí a také tak sluší jako na fotografii. Je z ní vidět, že ti tento pohyb dělá radost. Já sice občas chodím, ale nerada. Mám ráda courání po lese a to opravu není ta pravá chůze.
Irena Mertová
Hezké, tak ať ti to Věro pořád hezky šlape :-)
Jindra Hubačová
Ano, ano, chůze je nejpřirozenější pohyb, také ráda chodím a je mi fuk , kolik nachodím. Mám chytré hodinky i chytrý telefon, ale netrápí mě, když nachodím méně , než si určím . Hlavně ať slouží zdraví, Věru, děkuji za článek a fotky, měj se fajn !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.