O čem psát - Etika
Ilustrační foto: pixabay.com

O čem psát - Etika

21. 11. 2020

Upekla jsem drobenkový koláč s tvarohem a zmožená tolikou činností si vzpomněla, že bych mohla dělat něco méně namáhavého, odpočinkového. Co takhle zabořit prst do Pravidel, jak včera nabádala Věra?

Jdu tedy k počítači, vedle kterého kniha leží, a vsunu ruku mezi stránky. Nehet ukazováčku zaseknu a knihu otevřu úplně. Kdybych se usmívala, zmrzl by mi úsměv na rtech. Nehet se uvelebil mezi slovy etika a etiketa. Už jen skutečnost, že obě slova jsou cizí, mi nebyla po chuti.
Vzápětí mi vyvstaly na mysli dvě myšlenky. První byla – to je každou chvilku v nějaké křížovce, ta druhá vyjevila jména dvou mužů – Gutha Jarkovského a Ladislava Špačka. Jak je známo, oba věnovali pozornost etiketě, tedy morálce a chování jako takovému. Pokud nejde o bohapusté moralizování, nic proti etice ani etiketě nemám. Máme-li žít vedle sebe a spolu, nějaká pravidla dodržovat třeba.

A pak mě napadlo podívat se, co se skrývá pod pojmem etika na Wikipedii. Panečku! Takovou spoustu možností jsem opravdu nečekala. O tom by se dala napsat kniha, či dokonce několik. Nepochybně už je někdo napsal, proto jsem tuto možnost vypustila ze svých plánů a zmohla se jen na takové „žblunknutí“ do moře slov.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Etiketa se dodržuje tak leda u královského dvora. A etika? To slovo je pro spoustu lidí bohužel neznámé.
Elena Valeriánová
Jani, měla jsi rozvést teorii mravnosti :+) to by se mi líbilo. Aničko, třeba do novin?
Anna Potůčková
Hm, a když doma takovou knihu nemám tak kam mám zabořit já svůj prstík?
Dana Puchalská
Jani, nasadila jsi mi spolu s Věrou pěkného brouka a ten mi pořád něco říká..... Aha už vím... "Zkus taky něco sepsat a uvidíme" . .
Jitka Caklová
Pravidla, pravidla, pravidla......., kdo je vymyslel? Byl to zase jen člověk, stejný jako já, nebo můj soused, učitel, či prodavač, co já vím. Proč mám občas pocit, že etikou se ohánějí převážně ti zkostnatělí. K základům slušnosti žádná pravidla nepotřebuji a stačí k tomu začít u sebe ♥
Jan Zelenka
Doufám, že přibydou články další. Pěkná úvaha ve zkratce. S dodržováním jakési etikety se dnes setkáme spíš u těch starších ročníků. Guth Jarkovský je už klasika, ale většina jeho tezí stále platí.
Marie Novotná
Jak málo vim o těchto dvou slovech. L. Špačka ráda sleduji.
Eva Mužíková
No vida, další pokus.
Marie Doušová
Etiketa je pro některé lidi asi úplně neznámá a to je škoda.Dík za připomenutí........
Věra Ježková
Jano, paráda! Mám radost, že jsi to zkusila. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.