Moje první brýle
Ilustrační foto: pixabay.com

Moje první brýle

24. 11. 2020

Kolik se toho změnilo od té doby, kdy jsem dostala první brýle! Bylo mi asi 8 let a v té době bylo snadné si brýle vybrat: V Optice měli jen jeden druh obrouček. Ale zase byly zadarmo. A mne okouzlilo, že jsem v nich tak krásně viděla! Neodradilo mne ani to, že mi spolužák nekompromisně oznámil, že vypadám jako vopice. Vidím to jako dneska: stáli jsme právě frontu na oběd ve školní jídelně. Nepotěšil mne, ale měla jsem jasno. Zaručeně vidět mi bylo milejší, než zcela bez záruky okouzlovat spolužactvo.

První brýle pro slečny jsem si mohla koupit někdy v 15 letech. Měly mandlový tvar a něco se na ně doplácelo. Škoda, že nepřežily prázdniny, zlomila jsem je tak, že už nešly spravit. To už jsem měla -6,5 dioptrií. Někdy v té době už začalo být víc obrouček na výběr.

Po maturitě jsem jezdila na vandry a brýle jsem na noc opatrně ukládala do boty. Přesto se mi povedlo si jedny brýle rozšlápnout. Kupodivu to nebylo v přírodě, ale v obýváku. Když jsem telefonovala do práce, že přijdu hned, jak najdu brýle rezervní, dostala moje vedoucí záchvat smíchu. Mně do smíchu moc nebylo, brýle bez brýlí se špatně hledají. Když jsem konečně dorazila do práce, vedoucí po mně nechtěla zameškané zpoždění napracovat. Překvapila mne.

Dioptrické brýle sluneční se objevily, když jsem měla malé děti. Byla jsem s nimi spokojená dokud jsem si nerozbila ty nezabarvené. Byl listopad, celý den mlha a já na ty nové brýle čekala 6 týdnů. V tmavých brýlích... Na to taky nemůžu zapomenout! Někdy v té době jsem přestala vyhazovat brýle, které nebyly úplně rozbité. Co kdyby se hodily...

Děti vyrostly a já začala mžourat při čtení textů knih. Několik týdnů jsem trpělivě čekala, až zase začnu vidět, a pak jsem dostala své první brýle na čtení. Nějakou dobu jsem používala střídavě dvoje brýle a pak přišly na řadu bifokální. Dokonce jsem si nechala udělat skla tmavnoucí na slunci. Přežily už jedny obroučky, druhé dosluhují.

První plastové brýle nepřežily mé čistění vším možným. co jsem zrovna popadla. Jenže v té době už skleněné čočky byly dražší, než plastové, a tak jsem se naučila plastové čočky otírat speciální utěrkou a mýt teplou saponátovou vodou.

Nejnovější změna je ta, že dnes si každý zaplatí brýle i skla, takže lituji rodiče brýlatých dětí. Zase ale děti nenosí něco, v čem by spolužákům připadaly jako vopice. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirka Nová
Pamatuji si, když jsem byla malá a dostala jsem své první brýle. Bylo mi tehdy deset let a stále si pamatuji, jak jsem byla ohromená tím, jak jasně a ostře vidím. Nedávno jsem si musela pořídit nové dioptrické brýle na čtení na internetových stránkách https://www.hotovebryle.cz/ a opět jsem velice spokojená. Nejenže lépe vidím při čtení, ale také se cítím pohodlněji.
Dana Puchalská
Maruško, neboj,Tvůj článek zaujal mnohé z nás. Já si pořídila první brýle díky infekční spálové chřipce v dospělém věku,to se mi začal rapidně kazit zrak. Ale teď nosím brýle pouze na čtení. Po operaci šedého zákalu už na ulici vidím a poznávám i lidi, což byl předtím veliký problém. A jsem šťastná jako blecha.
Jaroslav Kolín
S šedým zákalem je rozhodně třeba něco dělat. Já jsem odložil své brýle na dálku (5 dioptrií) po 50 letech. Trochu problém je, že díky nové čočce vidím perfektně do dálky, ale na počítač stejně brýle potřebuji, protože nová čočka neakomoduje, přičemž multifokální je proklatě drahá a výsledek není zaručen. Ale zíral jsem, jak se svět najednou rozjasnil.
Marie Faldynová
Překvapilo mne, že mé brýle někoho zajímají :-))
Zuzana Pivcová
Jako dítě jsem si nedovedla představit, že bych měla nosit brýle, byly tak neslušivé. U nás v rodě byly asi u všech jen brýle na čtení a určitě po čtyřicítce. Z brýlí udělala módní doplněk Naďa Urbánková a ještě krátce před ní také semaforská Jana Malknechtová, která ale záhy zmizela do Švédska. Dnes už bez brýlí nepřečtu nic, ale dioptrie mi nijak moc nepřibývají. Sestra brýle nenosila, že vidí. Dnes má oba zákaly. No a já zatím nevím. Díky za hezké vyprávění.
Vladislava Dejmková
Jo, s brýlemi si člověk užije i legraci. Já je nosím asi od 40 let jen na čtení a pořád je někde hledám. A lepší už to asi nebude.
Věra Ježková
Hezký článek. Já jsem začala nosit brýle asi v 5. třídě, nejdřív jen ve škole. Od spolužáků jsem si dost vytrpěla. Na ulici asi v 15 letech. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se zbavila mindráku z nich. Od té doby jsou mou neoddělitelnou součástí. Peněz za ně jsem nikdy nelitovala – jsou nezbytné a záleží na tom, jak v nich člověk vypadá. Když jsem si nechala prvně udělat multifokální, samozabarvovací, asi za 17 tisíc, zeptala se mě kolegyně: „To jsou ty rolls-royceové?“ Brýle se bez brýlí skutečně špatně hledají; to říkám taky. Kdysi jsem napsala vzpomínku na brýle do Národní kroniky SenSen.
Irena Mertová
První brýle jsem měla už někdy ve 2 letech. Ve škole mi to trochu vadilo, na gympl jsem už nastoupila bez nich, z předních lavic jsem viděla. Teď už se to zase horší, no to se dalo čekat...
Jan Zelenka
Moc pěkný článek. Já mám brýle už od první třídy. Byl jsem ve třídě tehdy jediný. Během života jsem mnoho brýlí rozbil a od dvou dioptrií jsem to dotáhl až na dnešních jedenáct. Když beru v optice to nejlevnější, stojí mi brýle okolo pěti tisíc, protože musím mít zvláštní skla. Když jsem se opatrně zeptal, kolik doplácí pojišťovna, bylo mi řečeno, že tři sta. Zkrátka, po staru se žít nedá. Já vím, který náš potentát to řekl. Víte to také?
Daniela Řeřichová
Moc hezký článek. Pravda je, že obrýlené děti dříve budily pozornost. Dnes patří brýle mezi módní doplňky a člověk si může vybrat ze stovky druhů. Já jsem si své první brýle nadělila k padesátinách po edemech sítnice. // Paní Kopecká, zase jste mě pobavila!☺

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%