Po šedesátce krásnější než v mládí? Tyto české herečky a zpěvačky dokazují, že to možné je
Herečka Simona Stašová. Foto: Lenka Hatašová

Po šedesátce krásnější než v mládí? Tyto české herečky a zpěvačky dokazují, že to možné je

30. 11. 2020

Simona Stašová, Marie Rottrová, Petra Černocká, Jana Švandová. To jsou Češky známé ze světa hudby, divadla a filmu, které jsou zajímavým úkazem. Když se díváme na jejich fotky z mládí a z doby, kdy překročily šedesátku, zdá se, že ve vyšším věku vypadají lépe.

Bylo by jistě nevhodné a nepravdivé tvrdit, že v mládí nebyly půvabné. Jenže, která žena v mládí nějaký ten půvab nemá, že? Byly prostě hezké jako tisíce jiných mladých dívek. Čím jsou starší, tím jsou však pozoruhodnější. Dokázaly totiž to, co některým ženám nejde. Zestárnout, aniž by panikařily z vrásek. Staly se z nich dámy, ale ne usedlé paní. Baví je móda a dovedou přesně odhadnout hranici mezi mladistvým oblečením a stylem, který sluší dámám jejich věku. Neoblékají se usedle a zároveň si nehrají na mladé diblíky. Možná je to i tím, že se ve vyšším věku vedou spokojený život, ať už se týká práce nebo soukromí.

Simona Stašová s oblibou říká, že až do čtyřicítky byl její život takový nijaký. „Po čtyřicítce se očerstvil, jak v soukromí, tak v profesi. Porodila jsem druhého syna, to bylo nejlepší, co mě po čtyřicítce mohlo potkat. Honza Hřebejk mi dal roli v Pelíškách, tím mě vystřelil na jinou oběžnou dráhu a začali si mě všímat další režiséři. No a v padesáti jsem se rozhodla jít z divadla na volnou nohu, což byl risk. Prostě jsem v padesáti čapla život do svých rukou.“ A zdá se, že se to odrazilo i v jejím vzhledu.  Na některých fotkách z mládí působí jako tak trochu unavená nenápadná paní s nenápadným účesem. Nyní, po šedesátce, nosí dlouhé vlasy v ohnivě rudé barvě. Přišla na to, že právě takový výrazný účes jí sluší. Neřídí se poučkami, co by žena v určitém věku měla či neměla nosit. Nad věkem totiž přestala přemýšlet. „Věk se teď prodlužuje dokonalejší medicínou a tím, že se v těle vyměňují součástky jako v autě. Díky tomu tak nějak cítím, že jsem teprve na konci středního věku. Nevím, kolik let si to ještě myslet budu, ale zatím si říkám, že jsem nejmladší ze starých nebo nejstarší ze středních. Každopádně bych se do doby, kdy mi bylo třicet, vrátit nechtěla. To jsem se sobě moc nelíbila.“

Podobně sympatický přístup k přibývajícím rokům má zpěvačka Petra Černocká. „Vrásky samozřejmě na čele mám, proto nosím ofinu. To mě nevzrušuje. Horší je, že celkově cítím, že ubývají síly. Ale mám vyzkoušeno, že na to platí následující: hodně chodit, pracovat na zahrádce, méně jíst. Ale úplně nejdůležitější je držet si smysl pro humor a nad stárnutím přemýšlet co nejméně,“ říká zpěvačka, která se velmi často setkává s komplimenty, že nyní vypadá lépe než v mládí.

Marie Rottrová má také svůj způsob, jak stárnout tak, aby se člověk neděsil každého pohledu do zrcadla a nostalgicky nevzdychal nad starými fotografiemi. „Já stárnutí přijímám a beru to tak, že ve svém věku už určité oblečení nosit nemůžu. Že se mi třeba líbí, ale už bych se v něm necítila. Mám určitou výhody, co se týká genetiky, protože moje maminka vypadala výborně do poslední chvíle. Ale nakonec je stejně důležitější než to, jak ve vysokém věku vypadáte, to v jaké jste kondici, jak vám zdraví dovoluje žít.“

No a jako důkaz, že přístup ke stárnutí je opravdu různorodý, může sloužit herečka Jana Švandová. Ta se, na rozdíl od mnoha jiných kolegyň, netají tím, že si ke svému skvělému vzhledu nechává pomáhat odborníky. „Nepovažuji to za něco, co je třeba tajit. Občas něco se sebou podniknu, ale hlídám si, aby se ze mě nestala mumie,“ říká se smíchem.

Tyto dámy mohou být inspirací. Protože jsou každá jiná, každá má jiný životní příběh a jiný přístup ke stárnutí. Ale všechny jsou důkazem, že život po šedesátce může být lepší, než býval dříve. A že když si ho člověk lepší udělá, velmi často se to odrazí v jeho vzhledu.

móda osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Ve 20ti jsem vypadala na 20, v pětatřiceti, kdy jsme stavěli domek, chodila jsem do práce, rodičům pomáhat na pole, domácnost, 2 děti atd., jsem se nejen cítila, ale i vypadala i díky silně prošedivělým černým vlasům, na 50. Dnes je mi 71a cítím se a troufám si i říci, vypadám na již zmíněných 50. Naučila jsem se být sama sebou, nejsem vůči sobě kritická (nevím, proč bych měla být), to občas hravě zvládá mé okolí :-) :-) :-). Šminky žádné nemám, tedy nepoužívám, takže ve dne v noci, při práci i odpočinku, jsem to stále "Já". Pro slavnostní příležitosti decentní líčení nechávám na odbornicích. Krásné je žít ♥
Hana Nováková
Já jsem ve 20 vypadala na dvacet. a dnes na 65 a někdy si říkám, zaplať pán Bůh za to, že to není horší. V mládí štíhlá, vysportovaná, plná elánu. Když pak časem přišla nemoc, vzácná a ta se nikomu nepodařila vyléčit, stala se chronickou a působící s věkem další a další zdravotní problémy, když mi museli doslova vypreparovat kůži na nose z důvodu nádoru a pak mi udělat plastiku, která do smrti bude vidět nazdala jsem, že mládí je nenávratně pryč i s jeho krásou ale že mi zatím zůstal život takový jaký je a modlím se, aby nebyl horší. Jsem obeznámena s tím, jak by to vypadalo ve III. a IV. stádiu nemoci a to už asi ani nebyl život. Užívám si každý den jak mi to zdraví dovolí, raduji se z vnoučat a z věcí a přírody kolem sebe. Herečky, zpěvačky živící se uměním jistě musí vypadat a tak plastika za plastikou, wellnesy, masáže, kosmetika. Nevím, zda by mě to bavilo. Jistě profesionální maskérka dokáže namalovat jak se říká na "ksicht" obličej a to krásný, že by se až člověk divil a fotograf? To je samostatná kapitola, hra světla a stínů dokáže divy. Když je však potkáte v reálném životě tak nic moc. Vrásky, kruhy pod očima, spadlé koutky úst - prostě stáří nezastavíš. To já raději budu přírodní ve dne i v noci.
Věra Ježková
První tři jmenované mám ráda, tu poslední nikoliv. Její věčný, jakoby do tváře vytesaný, úsměv prostě nemůžu. Inspirovat se nenechám. Po šedesátce se vnímám mnohem lépe a realističtěji, než když jsem byla mladá.
Marie Faldynová
Někdo ty kosmetické salony a plastické chirurgy živit musí, herců a celebrit je to otázka existence.
Margita Melegova
Neberu jim tu snahu vypadat dobre, patri to k jejich povolani.
Jaroslava Handlová
Někdo slavný kdysi řekl: "Není ošklivých žen, jsou jen některé, které se neumí udělat krásnými." Tyto tři ženy (a řada dalších) to umí dokonale, sluší jim to i po šedesátce.
Libuše Šubrtová
Všechny tyto dámy mají šmrnc, svůj věk berou s nadhledem a hlavně - neztratily vnitřní jiskru. Stárnou důstojně.
Zuzana Pivcová
Tyto dámy nejsou zrovna typické běžné zjevy, ale jsou samozřejmě také upravené, kosmetikou, fotografem, někdy i plastickou chirurgií. Zblízka a bez úpravy vypadají jinak (já viděla Petru Černockou). Mám ráda Simonu Stašovou, o té bych v mládí neřekla, že to bude taková primová ženská. Ale jinak všem jmenovaným i dalším ten pocit krásy přeji.
Danka Rotyková
Jsou dnes krásné (a byly v mládí také), navíc jsou moudré a ví, jak o sebe pečovat.
Naděžda Špásová
No, mají štěstí v tom, že dnešní zkrášlovací studia a kliniky jsou pro ně cenově dostupné. Nedávno jsem pí Stašovou viděla bez líčení a žádná krasavice rozhodně nebyla a tak je to u všech. Nikdo nemládne, co si budeme nalhávat. Přesto těmto dámám přeji hodně úspěchů a zdraví

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%