Skoro splněný sen

Skoro splněný sen

25. 11. 2020

Tak se také chci zapojit do toho zajímavého projektu vkládání prstíku do knížky a najít tam, o čem mám psát. Chtěla jsem ale téma jiné, než poučné, a tak jsem sáhla po pohádkové knížce Broučci od spisovatele Jana Karafiáta a hle, co jsem nahmatala.

Pasáž,  kde se broučkové ve své zateplené chaloupce zabední a přečkají zimu. Jako dítěti se mi vždy líbilo, jak si broučci tu svoji chaloupku zabední, zateplí, nanesou si do ní zásoby potravin, lehnou si do svých postýlek a spí a spí a probudí se až na jaře, až bude venku hezky.

Já jsem jako dítě hrozně ráda spala, a tak jsem tu příjemnou chaloupku s postýlkama  broučkům záviděla. Snila jsem o tom, jak by bylo krásné to prožít.

No a vidíte, sny se někdy plní. Přichází zima, venku stále krouží virus a já mám možnost zateplit si chaloupku, nakoupit si zásoby jídla a vlézt si do postýlky. Zabedním se a vylezu, až bude venku všechno zase normální, nebude mě nic ohrožovat a svět bude zase krásný, zalitý sluncem. Pravda je, že budu muset vždy na chvíli chaloupku opustit a vyvenčit pejska. Pak spolu pojíme něco ze zásob a opět si vlezeme do postýlky,

Omlouvám se za sobeckost všem lidem, kteří z různých důvodů nebudou mít možnost se do chaloupky schovat, a budu se modlit, aby ten život venku šťastně ve zdraví přežili.

 PS Pokud si chcete trochu vzpomenout na dětství a knížku si přečtete, zjistíte, že je plná lásky, laskavého soužití , vzájemné pomoci i soucítění. Nevím jak vy, ale já bych  trochu chtěla jako vzor tyto broučky a bylo by krásné, kdyby náš život alespoň trochu podle nich probíhal.

Tak dobrou noc !!!

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Hani,moc pěkné zamyšlení. Já měla taky knížku s ilustracemi pana Trnky. Ale už ani nevím, kde jí je konec.
Helena Přibilová
Také jsem v dětství měla ráda půvabnou knihu "Broučci" od Jana Karafiáta. Mám ji ale spíše spojenou s ilustracemi Jiřího Trnky.
Soňa Prachfeldová
Máme Broučky i v novém vydání a zrovna včera si malý pouštěl DVD pohádku. Ať má každý svůj koutek k přezimování. Bohužel co bezdomovci ?
Marie Ženatová
Z této milé knížky jsem předčítala často v dětství svým třem dětem, pak i vnoučátkům. * A moje děti měli tyto krásné obrázky tak oblíbené, že nám jeden známý vymaloval hezký výjev z Broučků v roce 1974 na celou zeď v dětském pokojíčku a to pro naše malé děti byl ten největší dárek...* Ale už uteklo hodně času a i obrázek ze zdi zmizel a já mohu jen a jen na ty hezké chvíle vzpomínat.*
Marie Doušová
Hezké,laskavé a obrázky krásné.......chtělo by se to vrátit do dětství a stát se na chvilku takovým krásným broučkem...... Dík...
Anna Potůčková
Jo Broučci jsou nejen hezká kniha ale také krásný večerníček, na který jsme se vždy jako děti těšily. Samozřejmě tuto knížku máme i v domácí knihovničce, jen je vzadu za ostatními dospěláckými knihami, ale stěhováním se zase provětrá.
Hana Šimková
Ano Hani, máš pravdu, někteří nepřežili, ale já jsem chtěla, aby to vyznělo optimisticky. My přece musíme přežít. Moje rodina už koronavirus prodělala skoro celá a jsem ráda, že to byl ten lehčí průběh.
Jana Šenbergerová
Hanko, to je také hezký nápad. Já znám z Broučků jenom větu: "Janinko, vstávej, broučci už dávno vstali, palouček třikrát obletěli, a ty ještě spíš." Tak mě zamlada budíval manžel. :-)
Hana Rypáčková
Ano, knížku jsem milovala a také ráda jsem ji četla dětem i.vnoučatům. Ale, co ty jarní chudobky s červeným okrajem, když někteří broučci zimu nepřežili?
Alena Vávrová
Broučci! Na ty myslím každou chvíli. Taky bych si obložila chaloupku dřívím a mechem, zavřela okenice a ucpala každou škvírku a nechala se zapadat sněhem a probudila bych se až na jaře. Nebo taky ne. Proto bych se dala spíš na tu medvědici, i když to není až tak romantické :-)). Broučky si můžete nalézt na jůtů a přehrát všecky díly.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%