Zemřela hlasatelka Kamila Moučková
FOTO: TV Prima

Zemřela hlasatelka Kamila Moučková

24. 11. 2020

Ve věku 92 let zemřela někdejší televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková. Byla obětí normalizace - dvě desítky let se nemohla vrátit do rozhlasu a televize, v níž předtím působila od jejích začátků. Jako jedna z prvních podepsala Chartu 77.

Kamila Moučková v roce 1968 z televizní obrazovky ohlásila okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy, později vzpomínala, že ten den za ní stáli dva sovětští vojáci a mířili jí samopalem na záda. Posléze armáda vypnula vysílač a Moučkovou ze studia vojáci odvedli.

Přesto, že do vysílání nemohla, lidé na její hlas nezapomněli, měli ho v paměti z Pražského jara, stejně jako její odvahu, s jakou ohlásila v televizi 21. srpna 1968 počátek okupace Československa spojeneckými armádami. Podílela se i na ilegálním protiokupačním vysílání televize a rozhlasu. Po listopadu 1989 se vrátila ke zpravodajství a řadu let hlásila zprávy v pražské Svobodné Evropě. V televizi se divákům připomněla moderováním pořadu pro seniory Barvy života.

"Odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost jsou atributy, které by měl každý normální člověk mít. Každý z nás je ale jinak silný. To není ani privilegium, ani méněcennost, s tím jsme přišli na svět. A tak neodsuzujme ty slabší. Nemohou za to, že takoví jsou. Já jsem silný člověk, a tak si toho celý život nakládám hodně," uvedla Kamila Moučková při předávání ceny Arnošta Lustiga v roce 2012.

V roce 2013 obdržela od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Ještě dnes mi běhá po zádech mráz a v duchu slyším její hlas, když vysílala do poslední chvíle v osudném roce 1968...takhle statečný dokáže být málokdo.
Vladimír Mrázek
Dožila se požehnaného věku. V mládí zapálená pro komunismus, stejně jako Švorcová,Jirásková,Kohout a další. Otec Vilém Nový byl vrcholný komunista a nositel všech možných řádů (pro neřády). Pak čas oponou trhl a ocitla se na druhé straně. Stihla toho za život dost.
Eva Kopecká
Byla jedna z mála, kdo se nenechal zviklat. Stála za svým, i když věděla, že to nebude mít lehké. Taky to mělo pro ni nepříznivý dopad řadu let. Tady netřeba dlouhých slov. Vidím, že jsme zajedno.
Soňa Prachfeldová
Vzácná jedinečná žena.
Zdenka Soukupová
Také jsem ji měla ráda a vážila si jí. Čest její památce.
Zuzana Pivcová
Budu na ni ráda vzpomínat. vážila jsem si jí.
Hana Lancová
Byla to výrazná a silná osobnost, které jsem si velmi vážila. Čest její památce.
Anna Potůčková
Měla můj obdiv, vážila jsem si ji opravdu to byla statečná a silná žena. Čest její památce a její rodině vyjadřuji Upřímnou soustrast!
Hana Holešovská
Paní Moučkové jsem si vážila i pro její trochu drsný humor, ale hlavně že dokázala nést ten tlak a nezahořkla, dokázala si uchovat chuť do života a nevzdat to.
Hana Ederová
Silná a statečná žena. Nezlomilo ji nic, i když ta snaha byla veliká. Vždy měla a má můj obdiv.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.