Pondělní rozvolnění: otevřou se obchody, restaurace a služby, povolí se i návštěvy v domovech seniorů
Ilustrační foto: ingimage.com

Pondělní rozvolnění: otevřou se obchody, restaurace a služby, povolí se i návštěvy v domovech seniorů

25. 11. 2020

Ačkoliv definitivně o tom rozhodne vláda na svém mimořádném zasedání tuto neděli, s největší pravděpodobností se už v pondělí rozvolní protiepidemiilogická opatření. Připustil to ministr zdravotnictví Jan Blatný na základě vývoje ukazatelů, které sleduje PES.

Protiepidemiologický systém (PES) posune Česko od pondělka do stupně 3, což bude znamenat nejen otevření restaurací, obchodů i služeb jako je například kadeřnictví, ale možné budou i návštěvy příbuzných v zařízeních pro seniory.  A do škol se od pondělí vrátí také všichni školáci a studenti.

Rozvolnění protiepidemiologických opatření však neznamenají návrat do "normálního" režimu před pandemií. Všude budou nadále platit přísná hygienická pravidla - například restaurace budou moci využít jen polovinu svých kapacit, u stolu budou moci sedět jen čtyři lidé, omezení v počtu osob budou i obchody a služby. Změna na 3. stupeň by přinesla konec nočního zákazu vycházení a navýšení počtu lidí na hromadných akcí. Venku by se mohlo sejít až 50 lidí, uvnitř 10.

Podle ministra Jana Blatného bude přechod do třetího režimu znamenat výrazné zvýšení kontaktů mezi lidmi, což pravděpodobně zpomalí brždění epidemie a v případě vyšších nárustů nových onemocnění koronavirem, by se ěsko opět vrátilo do přísnějšího režimu.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček naděje na rozvolnění epidemiologických opatření mírní. Podle něho se situace nevyvíjí v posledních dnech úplně ideálně. „Čísla neklesají tak, jak bychom si přáli. Situace není jednoznačná. V některých krajích dokonce dochází k mírnému navýšení skóre protiepidemiologického systému," uvedl Hamáček po jednání Krizového štábu.

Podle statistiky ministerstva zdravotnictví se v ČR skóre třetím dnem drží na 57 bodech, což odpovídá stupni tři. Nejnižší skóre je pak v Praze a v jejím okolí, dále v Plzni, Olomouci nebo v Brně. Nejhorší je naopak v okresech Rakovník a Benešov.

Vláda chystá na prosinec další kroky, které by měly epidemii koronaviru krotit. V první polovině prosince chce nechat plošně otestovat všechny učitele a před vánočními svátky chce nabídnout všem lidem možnost dobrovolného otestování pomocí tzv. antigenních testů. Cílem je zachytit co nejvíce nemocných před tím, než se lidé začnou o svátcích navštěvovat. Tyto testy by měly být zdarma.

Za úterý přibylo v Česku 5854 potvrzených případů nákazy koronavirem, celkový počet nakažených od počátku pandemie překročil půl milionu lidí.

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Tak já si myslím, že malé obchody by měly fungovat ve stejném režimu jako velké. Při téměř 25% pozitivních osob denně je nálož viru ve společnosti pořád velká. Dám příklad. Můj vnuk chodil do školky týden, pak negativní test, dále jen jeden den a 10 dní karanténa. Neumím si toto představit ve školách. Hlavně, aby měl potom kdo učit. Jsem společenský člověk a moc mi chybí posezení nebo výletování s kamarádkama. Ale bojíme se navzájem, přece jen v našem věku onemocnění neprobíhá lehce. Jeden můj kamarád po plicní ventilaci už téměř tři měsíce marodí a kamarádku trápí čtyři týdny covidový oboustranný zápal plic. A všichni víme, jak vypadá setkávání v restauracích. Všichni už se na ta velká setkání těší. Obzvlášť kolem Vánoc. Nechtěla bych o rozvolňování rozhodovat, při otázce někde na netu jsem četla skóre účastníků 50:50. Hlavně návštěvy v sociálních ústavech jen s testem. Oni si to ti staroušci zaslouží. Měli brát ohled také na zdravotníky, abychom je sami svojí nezodpovědností zbytečně nezatěžovali. A taky nikdo přece netoužíme po tom, aby před námi okolí státy zavíraly hranice. Viděla jsem to v polovině září v příhraničí.
Eva Mužíková
Také si myslím, že je to brzo.,, na ČT 3 se nedívám, mám spoustu jiných možností jak se zabavit.
Hana Řezáčová
Pane Mikušo, údaje o chřipce naleznete na stránkách Státního zdravotního ústavu. V sezóně 2018-2019 bylo hlášeno 996 tisíc případů chřipky, úmrtí v souvislosti s chřipkou (tj. počet úmrtí, kdy chřipka byla vyvolávající příčinou - tj. pokud by nedošlo k onemocnění chřipkou, nedošlo by k následnému úmrtí) bylo cca 1500 ... Chřipka jako primární příčina smrti je uváděna každoročně u několika desítek osob ... Chřipka 2020 bude samozřejmě zanesena do statistik později ... PCR testy jistě nikdo nemanipuluje a počty zemřelých se doplňují postupně, jak přijde hlášení z krajů - normálně se statistiky zpracovávají za delší období, až jsou čísla jasná a ne každý den ...
Irena Mertová
Pokud vím, tak chřipková sezona začíná obvykle po Novém roce? (16:47)
Věra Ježková
Pane Soukupe, nikomu nic nekazím, ani vám. Sedím doma, na ČT3 se nedívám, neboť jsem si ji ani nenainstalovala, chodím ven a bavím se, jak jen můžu. Nechci, aby se položila ekonomika. Především ale nechci, aby umírali lidé kvůli nezodpovědnosti jiných.
Václav Soukup
Vůbec nepochopím lidi, kteří si nepřejí rozvolňování ! To chcete aby se ekonomika definitivně položila ? Seďte klidně doma, dívejte se na ČT 3, ale nekažte to nám, kteří chtějí žít normální život !
Věra Ježková
Také to považuji za poněkud ukvapené. Obávám se, že za chvíli budeme tam, kde jsme byli nedávno. :-(
Ema Kessner
Všechno se otevře, hlavně hospody, a na Vánoce budeme zase všichni nemocní, v lepším případě. Proč tak pospíchat? Okolní státy to nedělají a taky to vydrží.
Hana Řezáčová
Pane Mondelka, v malém obchůdku je málo lidí, to je pravda, ale nedá se na to takto dívat ... Jde o omezení pohybu lidí - malých obchodů a různých provozoven jsou po republice tisíce, pokud by byly otevřené, desetitisíce zákazníků by se daly do pohybu a chodily tam a zpět, prostě kmitala by masa lidí (taky se musí do obchodu nějak dostat - MHD, autobus, vlak) - proto jsou tyto obchody (ne potraviny) zavřeny, aby prostě lidi seděli doma - se starýma botama se dá chvíli vydržet, bez rohlíků by to bylo horší :-) Na infekční choroby obecně platí buď očkování (vakcínu nemáme), léky (nemáme) a karanténa - to je to jediné, co nám teď může pomoci- tj. co nejméně někam chodit a potkávat se ...
Tomasek Mondelka
Obchody se vším bych otevřel restaurace ne vždyť v obchodech s jídlem je víc lidí než v malém obchůdků s botama a nebo s oblečením ani nechápu proč to zavírali to je pouze můj názor !!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.