Mlžná fotoreportáž z Řípu
FOTO: Alena Tollarová

Mlžná fotoreportáž z Řípu

28. 11. 2020

Inverzní počasí sužuje kraj, kde bydlím, už drahnou dobu. Krátké chvíle se sluníčkem by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Našemu bytí vládne šedá barva. Co bychom také chtěli od listopadu, že?

Bez ohledu na to, že se mi takovýto stav pranic nelíbí, obouvám své toulavé botky a s brbláním "když je hnusně, tak co doma" házím na záda batůžek a brázdím blátivé a nepřívětivé cesty. Ve čtvrtek 26. listopadu jsem se rozhodla projít si trasu z Rovného od Řípu směrem domů do Roudnice. Shodou okolností se startovní místo shoduje se startovním místem cesty na Říp. A hleďme, při příjezdu do Rovného s překvapením hledím na ojíněné stromy staleté aleje k Řípu. Nemnoho metrů výškového rozdílu způsobilo tuto změnu a můj cíl se velmi rychle změnil - jdu nahoru na Říp. Zatímco při zemi je kopec jakž tak zřetelný, jeho výška celých 456 m se už ztrácí v mraku.

Zvolna stoupám téměř liduprázdnou alejí a raduji se, že ani na cestě po úbočí naší národní hory žádné davy turistů neproudí. Přesto má turistická chata se známým historickým sloganem "Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp" otevřené okénko a nabízí turistům občerstvení. Slavná rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha se cudně halí do bílého závoje a jen po očku vykukuje na svět.

Nejprve se jdu podívat na Pražskou vyhlídku, ze které je vidět za pěkného počasí pořádný kus "české placky". Dnes se k ní nepodává žádné strdí, ale jen mléko a zase mléko. Užívám si pocit, že moje bytost prostupuje opravdovým mrakem, vracím se k chatě a ubírám se k rotundě. Všude panuje ticho a klid a já si, jako ostatně vždy, ráda vychutnávám genia loci mystického místa.

Stmívá se brzy na to, abych mohla zůstat déle, a tak mi nezbývá než se z bílého a lehce mrazivého království vydat zpět dolů, domů k teplému čaji.

Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Děkuji všem za milé komentáře i hodnocení hvězdičkami. Lépe to prostě neumím. Pamatuji si každou cestu s některým z íčkařů a jsem moc ráda, že vzpomínáte také. Co říkáte, kdo by šel třeba na jaře? Mohli bychom uspořádat další výpravu :)
Martina Růžičková
Krásná fotoreportáž!
Rostislav Mraček
Návštěvu Řípu jsem zavrhl, když jsem se kdysi dočetl o nepěkně "znečištěné" stezce na vrchol. Tak teď jsem tam byl, byť jen zprostředkovaně, a bylo to jedinečné!
Jaroslava Handlová
Nejsem žádný příznivec mlhy, ale Tvůj slovní obrat: "K české placce se dnes nepodává žádné strdí, ale jen mléko a zase mléko..." se mi moc líbí. Fotky = paráda.
Anna Čípová
Ali, Říp je kouzelný za každého počasí, Jsem ráda, že jsem tam s tebou byla. Kdyby byla na chatě vrcholová kniha, tak určitě se svým počtem výstupů budeš na předních místech, možná dokonce na špici.
Jana Šenbergerová
Nádherná procházka. I kdybych se na Říp nikdy nedostala, při své paměti budu mít díky tobě brzy pocit, že jsem tam byla, takže mám vlastně splněno. :-)
Alena Vávrová
Ali, fakt bys tam nahoře měla mít nějakou soušku a pokaždé do ní udělat zářez. I přes tu mlhu kolem a kolem jsi nafotila nádherné fotky. Díky. Taky ráda vzpomínám, jak íčko vzalo Říp útokem a Helenka si zadeklamovala praotce Čecha. Srandy pytel https://www.i60.cz/clanek/diskuze/12833/setkani-i60-s-cechem-na-ripu
Jitka Hašková
Díky za článek i fotky. Moc se mi líbí tvé Omrzlinky.
Anna Potůčková
ALI T už tu cestu na Říp znáš snad i poslepu. A pohled na stromy, trávu které bylo ojíněné musel být velká krása. Fotky to zcela dokazují! Zatím jsem tam bohužel nebyla
Antonín Nebuželský
Cesty blátivé, to slyším doma pořád. Za ty kalhoty dostávám kapky pořád :-) Taky vás pořád čtu, to středohoří, to je krása. Díky

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%