Roste počet lidí, kteří jdou do předčasného důchodu, loni jich byla skoro třetina
Ilustrační foto: ingimage.com

Roste počet lidí, kteří jdou do předčasného důchodu, loni jich byla skoro třetina

28. 11. 2020

V roce 2019 pobíralo v České republice 643 tis. obyvatel předčasný starobní důchod, což je téměř 27 % ze všech starobních důchodců. Mezi nově přiznanými důchody tvořily loni ty předčasné dokonce 29 %. Odložený odchod do důchodu naopak využilo pouze 0,8 % ze všech nových důchodců.

Podíl předčasných starobních důchodů u nás přitom každoročně narůstá. Ještě před deseti lety představovaly pouze 19 % ze všech starobních důchodů.

Při odchodu do předčasného důchodu, tedy za předpokladu splnění povinné doby pojištění, ale nedosažení důchodového věku, dochází k trvalému krácení procentní výměry důchodu. „Měsíční výše předčasného starobního důchodu dosahovala v prosinci 2019 v průměru 12 261 korun, tedy o více než dva tisíce korun méně než průměrná výše řádného starobního důchodu,“ upozorňuje Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Nejnižší zastoupení předčasných starobních důchodů bylo v Praze (14 %), podprůměrné bylo také ve Středočeském a Jihomoravském kraji (23 %, respektive 25 %). Naopak maximální podíl předčasných starobních důchodů byl v Kraji Vysočina (34 %), více než 30% podíl byl potom v Pardubickém, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Stejně tak jako mezi příjemci všech starobních důchodů je i mezi příjemci předčasných starobních důchodů více žen než mužů, což je dáno obecně vyšším počtem žen v seniorské populaci. Relativní zastoupení mužů, kteří pobírají předčasný starobní důchod, je ale vyšší. „Z mužů pobírajících starobní důchod jich má ten předčasný 29 %, oproti ženám, kterých je mezi starobními důchodkyněmi 25 %“, říká Helena Chodounská, vedoucí oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ.

důchody
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislava Tesařová
Proč se někdo diví, že se zvyšuje počet lidí, kteří jdou do předčasného důchodu. Vždyť se zvýšila a zvyšuje nadále hranice věku odchodu do důchodu. A hodně lidí je v 6o-ti letech unavených z celoživotní práce. Mnozí si stěžují i na to, že je zaměstnavatel denohestuje na základě věku, i když to samozřejmě nepřizná. A navíc, raději si užít pár let, kdy se můžete věnovat cestování, vnoučatům, svým koníčkům, pokud vám to finanční situace dovolí. Taky registruji řadu známých, kteří prostě v tomhle věku přišli o práci a novou se jím nedaří sehnat, nebo je to jen nějaká podřadná činnost. To je na konci pracovní kariery taky dosti nepříjemný pocit.
Rostislav Mraček
Nedivím se těm, kdo spěchají do důchodu. Do řádného důchodu jsem se posledním zaměstnáním taky protrápil.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.