Procházka po Capri a "Villa Jovis"
FOTO: autorka

Procházka po Capri a "Villa Jovis"

3. 12. 2020

V současném sychravém počasí vás zvu do tepla, a sice na procházku po ostrově Capri směrem k Tiberiově vile, abyste se tak jako my kdysi mohli pokochat krásami tohoto ostrova a jeho okolí.

„Villa Jovis“ římského císaře Tiberia byla největší z dvanácti římských vil nacházejících se na ostrově Capri. Musela být opravdu impozantní a majestátní, a tak přesto, že se tyčila na vrcholu Monte Tiberio, druhém nejvyšším vrcholu Capri, nemohli jsme si prohlídku jejích zřícenin a kouzelné místo, kde byla postavena, nechat ujít.

Voda zde pochopitelně tehdy nebyla zrovna dobře přístupná, a tak římští inženýři postavili složitý systém pro sběr vody dešťové ze střech a velkou cisternu, která zásobovala palác sladkou vodou.

Dnes jsou tam ještě k vidění zbytky strážní věže, odkud probíhaly prý rychlé telegrafické výměny zpráv s pevninou, a to ohněm nebo kouřem.

Z vrcholu od vily je nádherný pohled na scenérii kolem. Pod samotnou skálou dole, na níž vila stála a kde je dnes malá vesnička, býval privátní císařův přístav, kudy se nahoru do vily dostával.

To, co se dělo údajně v této vile, kam se v podstatě císař hodlal ukrýt a která byla pro ostatní veřejnost kromě služebnictva či zvaných osob naprosto nepřístupná, bych snad ani nechtěla dopodrobna vědět…pobýval tam též ještě jako malý Caligula-Botička – budoucí další „šílený“ císař, který byl Tiberiovi svěřen, chudák, do péče.

Přístup do komplexu je možný pouze pěšky a cesta do kopce představuje asi dva kilometry od města Capri. A tak jsme vyrazili, přestože slunce už začínalo pálit.

V polovině jsme toho měli už skoro dost, ale odměnou nám byly neskutečně krásné výhledy cestou. Míjeli jsme mnoho různých obydlených vil, u některých se dalo nahlédnout krásnými mřížovými vrátky do jejich zahrad. Vily samotné však byly ukryty a nebyly vidět.

Všude vládlo ticho a klid, jen občas se ozývaly cikády a vlnil se zahřívající se vzduch…když jsme se konečně dostali nahoru k Tiberiově vile, mohli jsme se v mírném větříku zchladit pod vonícími piniemi a v úžasu zůstat stát na nejvyšším vrcholu, odkud byl překrásný rozhled na moře, celý Neapolský záliv a protější pevninu.

 

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
To bylo tenkrát na ostrově Capri ... Hodně jste toho zvěstovali Jani, je to nezapomenutelné a krásné fotky.
Jana Hošková
Co jsme ovšem neviděli a co mne dodnes mrzí, nespatřili jsme proslulou Modrou jeskyni, která byla na druhé straně ostrova. Průvodkyně nám tehdy kdovíproč výlet tam vymlouvala, že to nestojí ani za to, že jiné jeskyně jsou lepší apod. Dělalo to pak na mne dojem, že snad úmyslně chtěli omezit počet zvědavých návštěvníků...
Martina Růžičková
Díky za seznámení s místem slavným, ale pro mě neznámým. Pěkné vyprávění a krásné fotky. Dobře jste udělala, že jste se o ně s námi podělila :-).
Květa Řičánková
Také jsem si prošla ostrov Capri, poseděla v zahradě s nádherným výhledem. Druhý den jsme si prohlédli sousední ostrov Ischii, moc pěkný.
Hana Nováková
Krása, krása, prošla jsem se s vámi, byla okouzlena výhledy a tiše záviděla, co jste na vlastní oči zřela a zůstalo vám navždy ve vaší mysli. Děkuji
Jana Hošková
Říkala jsem si, že je škoda mít své fotky z cest jen v mém PC a že třeba řada z vás si je ráda prohlédne tak jako já, když mám možnost vidět něco ze zemí, které jsem nenavštívila a třeba jen viděla v televizi. Bohužel čas tak rychle letí, a to, co jsem ještě chtěla vidět na vlastní oči, už třeba neuvidím. Ještě že jsme vždycky doslova "prošmejdili" všechna zajímavá místa tam, kam se nám poštěstilo se dostat...a za to jsem osudu moc vděčná :-))
Jan Zelenka
To je nádhera. Krásný výlet. To jsme bohužel nestihli. Dlouho jsme Itálii, po smrti našeho syna, který utopil v Civitanově, vynechávali.
Daniela Řeřichová
Nádhera!
Zuzana Pivcová
Jednou už jsem měla při výběru dovolených trochu nakročeno na Capri, pak jsem ale jela na Kypr a pak jsem se upnula na Albánii. Teď už jsem se rozhodla do ciziny nejezdit. O to raději jsem si prohlédla krásné fotky, to mi momentálně stačí.
Dana Puchalská
Na Capri musí být krásně. Kdyby to šlo, rozjela bych se tam.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.