Vánoční pečení v době covidové
FOTO: autor

Vánoční pečení v době covidové

3. 12. 2020

Již léta máme v naší rodině zavedenu dělbu práce při výrobě vánočního cukroví. Zjistili jsme totiž, že nemá cenu, aby celé příbuzenstvo vyrábělo několik stejných druhů, takže jak my, tak obě dcery a švagrová upečeme své speciality a podělíme se o ně s ostatními. Specialitou mé choti jsou medvědí tlapky čili pracny a koňakové košíčky.

Naše domácnost je plně elektrifikovaná, plyn nemáme a pečeme v elektrické troubě. Leč stalo se, že manželka před časem otočila knoflíkem trouby, ta efektně zajiskřila a vyhodila všechny pojistky, které v bytě a na chodbě máme. Řečeno slovy klasika - prskla a zhasla docela. Ne, že bychom neměli na nový sporák, ale představa, že bychom sehnali elektrikáře, který by nám ho zapojil (a nebál se přijít kvůli viru), se v době covidové ukázala být naivní.

Co teď? Pracny přece být musí! Manželka v jednu chvíli uvažovala o tom, že uhněte doma těsto, které spolu s formičkami odvezeme k dceři, tam pracny upečeme a odvezeme domů. Oponoval jsem, že je to komplikované a nešikovné. I napadlo ji, že zkusí použít remosku, a kdyby se pokus nezdařil, odvezeme halt to těsto a formičky autobusem k dceři.

Problémům však nebyl konec. Naše pracny si žádají drcené vlašské ořechy, leč náš drtič čili šrotovník vypověděl službu a bylo nutno pořídit nový, protože umletí ořechů mlýnkem na strouhanku jsme po předchozích nevalných zkušenostech zavrhli. Myslel jsem, že nákup šrotovníku počká do čtvrtka, kdy se konečně otevřou obchody, ale tvrdě jsem narazil. Pracny je prý nutno upéct nejpozději v úterý, aby do Vánoc změkly. No nevím…

Naštěstí jsme šli v pátek kolem našeho t. č. zavřeného elektra a na jeho dveřích jsme spatřili ceduli „Výdejna“. Že bychom si drtič objednali online? V prodejně - výdejně jsme zahlédli majitele, i řekli jsme si, že to zkusíme.

Udělal jsem to lstivě: Zvedl jsem telefon a do prodejny zavolal. Majitel byl ochotný nám šrotovník prodat a nadiktoval mi značky těch, co má na skladě. Strýček Google mi je online ukázal a já jeden po telefonu objednal. Určitý problém nastal s placením, bylo nutno platit v hotovosti, protože jsme nemohli vstoupit s kartou do prodejny k terminálu. Jelikož vše, co můžeme, platíme kartou, měli jsme té hotovosti doma pramálo. Ale vytřepali jsme prasátko a své peněženky a potřebou sumu dali jakžtakž dohromady. Zatracený virus! Následná transakce již proběhla hladce a bylo možno přikročit k přípravě sladké vánoční krmě.

Zatímco manželka hnětla těsto, já louskal ořechy. Potřeba byla stanovena na 360 gramů a já jsem tohoto množství dosáhl po dvou hodinách usilovné práce. Ne že bych byl tak neobratný, ale k drcení byla připuštěna pouze necelá jádra, zatímco ta, jež se rozdělila na dvě úhledné půlky, byla zabrána na košíčky. Počítám, že jsem těch jader nalouskal dohromady skoro kilo.

No a pak přišla ke slovu naše remoska. Manželka ji vyložila pečicím papírem, prý aby se neodřela nepřilnavá vrstva, a na dno umístila naplněné formičky. Remoska není tak velká jako trouba, takže ji takto musela naplnit několikrát, kupodivu však byla jedna várka upečená dřív, než kdybychom ji pekli v troubě. Ten pečicí papír sice na okrajích zhnědl, protože se dotýkal horkého víka, ale nevzpláli jsme a příště už ho zkrátíme.

Takže máme upečeno, jsme o zkušenost bohatší a můžeme s nadějí očekávat nadcházející svátky. V remosce budeme péct zase už jen moravské vrabce, protože ty košíčky se naštěstí nepečou a řízky a klobásy usmažíme na našem poloinvalidním sporáku.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Valerie Polášková
Já třeba tyto Vánoce pekla cukroví po opravdu hodně dlouhé době. Dělala jsem víc druhů a musím říct, že to dopadlo lépe než jsem čekala. Jen rohlíčky se mi moc nepovedly. Na příští Vánoce ale asi budu muset investovat do lepšího hnětače, protože ten můj to nějak nezvládl a spálil se. Vidím to tak, že objednám nějaký lepší asi tady odtud: https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/
Soňa Prachfeldová
Vše dobře dopadlo a vánoce mohou v klidu přijít.
Věra Lišková
Medvědí tlapky mám od dětství nejraději, přeji krásné svátky.
Marie Doušová
Dobrý nápad a klidné pohodové svátky.....
Jaroslav Kolín
Děkuji za slova uznání, budu je doma tlumočit. :-) Hezké svátky všem.
Dana Divišová
No, stane se. Nikdy nezůstane při jednom. Na remosku nedám dopustit. Peču v ní téměř vše. Pro nás dva ideální. Cukroví jsem tedy ještě nezkoušela. Mám horkovzduch a tam to jde rychle (pokud bude fungovat). Není nad dobrý nápad.
Zuzana Pivcová
Moje sestra, když ještě dělala cukroví, používala ve svém malobytě bez sporáku vždy remosku. Je to skvělý vynález. Vaše vyprávění se mi moc líbilo. Jste nejen hádankáři!!
Marie Ženatová
Pečení cukroví v remosce je skutečně výborný nápad*
Vladislava Dejmková
Hlavně když je snaha. Musím se zamyslet, já jsem ještě péct nezačala...
Dana Puchalská
Moc pěkný příběh. Mojí tetě se jednou před vánoci kvůli havárii na plynovén potrubí přihodilo něco podobného. Tak vymyslela, že vánoční cukroví udělá v grilu.... Zkrátím to, rohlíčky ani ostatní druhy byly fujtajbl,nahoře černé a dole syrové. Proto uložila těsto do ledničky a tiše doufala, že jim to nebude dlouho trvat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%