Muži a Vánoce. Aneb ženy často nevědí, po čem partneři touží
Ilustrační foto: ingimage.com

Muži a Vánoce. Aneb ženy často nevědí, po čem partneři touží

15. 12. 2020

Hodně blikajících světýlek, početná rodina pohromadě, pečlivě vyzdobený byt, hezké dárky. To je pro většinu žen představa ideálních Vánoc. Naopak jejich partneři tvrdí, že pokud by některé Vánoce strávili sami, nebrali by to jako selhání či katastrofu. A taky by klidně na svátky vyrazili do zahraničí.

Vztah k Vánocům je velmi dobrým příkladem toho, jak odlišné mají ženy a muži představy, co je takzvaně ideální. Ženy jsou přesvědčeny, že pokud svým mužům chtějí připravit ty správné Vánoce, je třeba uklízet, zdobit, nakupovat, vařit, péct a hodně svítit a blikat. Mnozí muži by však mnohem více ocenili, kdyby jim ženy k Vánocům nadělily klid a ticho.

„Od konce listopadu šplhám jako kamzík po oknech, terase a stromech a natahuju svítící řetězy. Předtím je dvě hodiny rozmotávám. Moje žena je zdobením domu těmi blikajícími nesmysly úplně posedlá. Mně by se mnohem více líbilo, kdybychom měli nazdobený svítící velký strom. Jeden jediný strom. Takhle se ale náš dům mění v cirkusové šapitó. Musí to tak být, protože to tak mají všechny domy okolo. Když něco namítnu, žena vždy říká: dělám to kvůli tobě, kvůli rodině,“ vypráví pětapadesátiletý Roman. Když k nim loni přijel na Vánoce jeho táta, řekl: „Bože, tady to vypadá jako u komediantů.“ Romanova žena se urazila a pravila, že už ví, po kom je Roman takový ignorant. „Ona je prostě přesvědčená, že čím více nazdobený dům, tím lepší Vánoce. Já si to nemyslím, ale už raději mlčím,“ podotýká Roman.

Šestašedesátiletý Ivan loni v létě navrhl manželce, že by na Vánoce mohli jet k moři. „Já myslel, že bude nadšená. Děti jsou dospělé, mají své rodiny, myslím, že by jim bylo úplně jedno, kdybychom tady o Vánocích nebyli. Manželka se na mě dívala, jako bych se zbláznil. Odmítla. Řekla, že Vánoce musíme trávit tradičně doma. Peče jako šílená, přitom já jsem diabetik a mladí o cukroví moc nestojí. Holky drží diety, kluci chodí do fitka, stravují se zdravě a o ty tuny cukru fakt nejeví zájem. Ale žena přesto peče, smaží, vaří, zdobí a pak je naštvaná, že k nám každý přijde na Vánoce na krátkou návštěvu a u toho všeho sedíme doma v podstatě sami. Já bych sebou klidně prásknul někde pod palmu. Kdy jindy než teď, kdy nám ještě zdraví relativně slouží? Teď je čas změnit zaběhnuté stereotypy, užít si život,“ říká.

„Muži vánoční svátky neprožívají tolik jako ženy. Mnozí ani neberou jako selhání, když jsou na Štědrý večer sami. Samoty se nebojí,“ uvedla Martina Horáková, která se zabývá partnerskými vztahy. Seznamovací portál Leyter.com před časem dělal průzkum, jak si ideální Vánoce představují muži a jak ženy. „Každý šestý muž uvedl, že by Vánoce chtěl strávit jinak než obvykle. Právě muži jsou často s tím, jak v jejich rodinách Vánoce probíhají, nespokojeni. Ženy naopak více ctí tradice a pod pojmem Vánoce si představují rodinu nebo partnera u vánočního stromu a kapra s bramborovým salátem k večeři. Štědrý večer v restauraci nebo v zahraničí je moc neláká,“ uvedla Martina Horáková.

Z průzkumu agentury Perfect Crowd zase vyplynuly odlišnosti mezi muži a ženami, co se týká vztahu ke nakupování vánočních dárků. Zatímco pro ženy je to radostná disciplína, pro muže často očistec. Polovina žen uvedla, že dárky rády vymýšlejí a nakupují. Čtvrtina mužů přiznala, že je vymýšlení ani nákupy dárků nebaví vůbec. Polovina mužů vyráží dárky nakupovat až v posledních dnech před Vánocemi, často i v den úplně poslední a většina z nich se shodla, že tuto situace nejlépe vystihují slova jako otrava, únava a stres.

Problém je v tom, že tito představitelé dvou odlišných světů sice žijí společně, ale velmi často si nejsou schopni o svých představách promluvit. Přesněji, muži mlčí, protože vědí, že jejich ženám dělají zběsilé vánoční přípravy radost. Zejména starší generace si zvykla, že tak to je celý život, tak přestali mít chuť a sílu v tomto směru něco měnit. Ale protože to ženám nikdo neříká, nemají důvod se zamyslet nad tím, pro koho všechny ty přípravy dělají. Nejhorší věta, která v této souvislosti zní – a zní často – je: dělám to pro tebe.

Většina žen však zdobí, peče, vaří a uklízí především pro sebe. Prostě proto, že jim to dělá radost. Dělají to, protože ctí tradiční zvyky, chtějí mít Vánoce pěkné, voňavé, blýskavé. Moudří muži buďto mlčí nebo uznale mručí. Moudré ženy neříkají, že to dělají pro ně. Ti úplně nejmoudřejší jsou schopni si o Vánocích spolu v klidu sednout a povídat si. A přitom si navzájem vysvětlit, jak si každý z nich ideální Vánoce představuje, co mu vadí na tom, jak je řadu let prožívají, na co se naopak celý rok těší. Protože mnohdy to ten druhý vůbec netuší. Doba, kdy jsou partneři starší a už v jejich světě neexistuje argument, že celé to vánoční šílení se dělá kvůli dětem, je k takovému ujasnění si vztahu k Vánocům ideální. Protože na nějakou změnu nikdy není pozdě. A je jedno, jestli ta změna bude spočívat v menším počtu blikajících světýlek nebo v tom, že se vyrazí na Vánoce do teplých krajin.

Vánoce vztahy a sex
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hanz Jirak
já mám z vánoc jen deprese. předevčírem bych si to hodil. naštěstí manželka odejela tak se na pár dní srovnám. co bude příští týden je ve hvězdách
Jana Hošková
Po letech vaření, pečení, smažení, uklízení a nevím co ještě dalšího mne to už nebere a s radostí bych se taky plácla někam pod palmu a měla klid...letos poprvé jsem nepekla naprosto nic, protože vím, že když něco upeču, taky to sním, jelikož nejsem disciplinovaný jedinec. Ani nevím, jak to provedeme letos s návštěvou dětí...máme se setkat a předat si dárky někde v parku ???
Zdenka Soukupová
Asi i u vánoc platí "všeho s mírou". My žádné velkolepé venkovní osvětlení neděláme. Jen pár decentních světýlek na tújku před vchodem. Doma pár větviček a svíček. Takové ty přezdobené americké vánoce se mi nelíbí. Souhlasím s Janem 9.03.
Jan Ciprys
Lidi vzpamatujte se dnešní Vánoce už nejsou ty tradiční které si pamatujeme z dětství a z minulosti.Dnes je to jen o komerci.V září se vracíme z pobytu u moře a v marketu na vás vykukují Mikuláš s Čertem. V říjnu se obchody předbíhají ve Vánoční výzdobě.Tak se potom nemůže nikdo divit že se u člověka ztrácí smysl Vánoc.Další věc jak rychle dovedeme kopírovat nejsme sami sebou proč musím mít to co má soused?Veselé Vánoce.
Magda Škodová
Tak já jsem asi muž... Vánoce jsem měla ráda když byly děti malé, později že to byla taková dovolená navíc a dnes je to sice sváteční, ale takový obyčejný prodloužený víkend. Někdy mám pocit, že si v naší obci udělaly parkoviště kamiony vánoční coca coly...
Daniela Řeřichová
Jestliže se manželé neshodnou na tom, jak prožít Vánoce, tak se asi neshodnou i na jiných věcech. Nedovedu si takové soužití představit.
Soňa Prachfeldová
Pravdivý článek.
Marie Faldynová
Co s manželem, který nechce slavit nic? Je to na mě, jaký si to udělám, takový to mám :-))
Antonín Nebuželský
Asi nejsem moudrý muž. Zjistil jsem na sobě to "stářím se nemoudří"...
Marta Novotná
Extra úklid před vánoci nepěstuji, uklízím průběžně, takže dům stačí dozdobit a to nijak výrazně. Pár truhlíčků chvojí, šišek a jmelí za okna, na jedno okno do ulice řetěz svítících hvězdiček, na jeden stříbrný smrček na zahradě taktéž řetěz světýlek, doma pár ozdobiček na řetízcích zavěšených na záclony a okna, svícny do skleniček na nožce s živými květinami a chvojím na každý stůl, vánoční pečivo pro voňavou pohodu a vánočky k čaji s rumem . Sejde se rodina, a známí podle nálady a chuti se zastaví na pár slov a vánoce i letos proběhnou kolem nás ani se nenadějeme :-) a bude tu Nový rok. Doufejme,že lepší než ten letošní :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.