Jak prakticky vybavit kuchyni: Co by vám v ní rozhodně nemělo chybět?
Ilustrační foto: Shutterstock.com

Jak prakticky vybavit kuchyni: Co by vám v ní rozhodně nemělo chybět?

1. 12. 2020

Kuchyň patří snad k těm nejvytíženějším místnostem v našem domově. Právě proto je důležité nebát se do ní investovat, pokud ji právě nově zařizujete či rekonstruujete.

Vzhledem k tomu, kolik času v kuchyni strávíme, je důležité vědět, co by vám rozhodně nemělo chybět pro pohodlné vaření. Jak však najít ten ideální kompromis, kdy v kuchyni zůstane dostatek prostoru a zároveň budete mít vše potřebné po ruce?

Kuchyňská linka

O kuchyňské lince by se dalo říci, že je srdcem celé kuchyně. Je naprosto nezbytná pro správné fungování této místnosti, a zároveň již na první pohled může zanechat dojem, který toho mnohé prozradí. Právě proto byste si na výběru kuchyňské linky měli dát záležet.

Výběr pracovní desky

Kuchyňská deska je vůbec nejnamáhanější částí celé linky, volit byste proto měli spolehlivé materiály. Nabízí se například masivní dřevo, které je navíc působivé. Namísto desky z jednoho kusu dřeva však raději sáhněte po té, která je tvořena z několika tlustších lamel. Díky tomu se vyhnete problémům s tím, že jednotný kus dřeva by mohl stále pracovat a měnit tak své vlastnosti. Nemusíte se bát, že by dřevěná deska nevydržela každodenní nápor při přípravě jídla, materiál je totiž pečlivě broušen a oboustranně ošetřen olejem proti vlhkosti.

Pokud hledáte něco modernějšího, dívejte se po deskách z umělého kamene. Výhoda tohoto materiálu je, že je pevnější a méně pórovitý, nemusíte se tak bát, že byste pracovní plochu museli po pár letech znovu měnit. Navíc si u umělého kamene můžete vybrat z mnoha různých provedení, ať už hledáte něco netradičního, nebo toužíte po klasice, jako je třeba vzhled mramoru. Počítejte však s tím, že pořizovací cena je vyšší.

Umístění dřezu

Dřez je neodmyslitelnou součástí každé kuchyňské linky. Jestliže však chcete, aby práce v kuchyni mohla probíhat plynule a vy jste zachovali dostatek prostoru, dbejte na pravidlo, že by z obou stran dřezu měl být dostatek prostoru. Na jednu stranu můžete umístit třeba odkapávač na nádobí, druhá volná strana se pak bude hodit pro pracovní prostor. Jestliže dřez umístíte ke zdi, ochudíte se tak o prostor kolem sebe a kuchyň se rázem stane méně praktická.

shutterstock_639915670.jpg

Ilustrační foto: Shutterstock.com

 

Dostatek úložného prostoru

Vzhledem k tomu, co vše je v kuchyni potřeba uschovat, se vám bude hodit opravdu velké množství skříněk. Vybírejte proto kuchyňské linky, které mohou nabídnout spoustu poliček a šuplíků. Pokud máte v kuchyni dostatek místa, nebojte se koupit i doplňkové skříňky, které můžete umístit i mimo kuchyňskou linku. Můžete si tak zcela přizpůsobit vzhled kuchyně, a navíc získáte velké množství prostoru navíc.

Jídelní prostor

Nedílnou součástí kuchyně bývá také prostor pro jídelní stoly a židle. Jestliže nemáte zrovna velkou kuchyň, pak může být problém vyhradit si jídelní kout. Řešením by však nikdy neměla být volba malého stolu. Myslete totiž na to, že se u něj musí pohodlně najíst celá vaše rodina, a navíc je potřeba i odkládací prostor pro nádobí. Židle vždy kupujte současně se stolem, díky tomu uvidíte rovnou celkový dojem nábytku, a navíc zjistíte, jak k sobě pasuje funkčně. V této době si můžete vybrat z velkého množství materiálů, ať už masivní dřevo, lamino, sklo či leštěný kámen.

Neopomenutelné drobnosti

Součástí kuchyně by samozřejmě měly být i různé spotřebiče, kvalitní obklady a osvětlení. Ty můžete někdy nakoupit i na slevové kódy. Na co však někteří mohou při zařizovaní kuchyně zapomenout, bývají drobnosti, které jsou pro ideální fungování nezbytné. Jednat se může například o dostatek místa pro odpadkové koše, pokud třídíte odpad. Sofistikovaným řešením mohou být závěsné koše na dvířka, ty je ideální umístit pod dřez, abyste je vždy měli po ruce.

Správně vybavit kuchyň si žádá hodně úsilí. Vždy však nejprve dbejte na to, abyste v kuchyni měli vše, co potřebujete pro pohodlnou a plynulou funkčnost. Důležité je vše si správně změřit a rozvrhnout, aby vás při sestavování kuchyně nečekalo nemilé překvapení.

bydlení vybavení bytu
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Já jsem nechal zařízení kuchyně na manželce a nemluvil jsem jí do toho. Ona v ní bude vařit, tak mě je vcelku jedno, jestli tam bude mít modrou, zelenou, nebo růžovou kuchyňskou linku. Hlavně, když budu mít teplý oběd a alespoň občas i večeři :-) . Kuchyň si nakonec vybrala z https://www.hmnabytek.cz/kuchyne/ a pak mi dala objednávku zaplatit :-D . Tak je to u nás pořád. Ona nakupuje a já platím :-D .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.