Zemřel písničkář a evangelický farář Svatopluk Karásek
FOTO: wikimedia.org.cz

Zemřel písničkář a evangelický farář Svatopluk Karásek

20. 12. 2020

Ve věku 78 let  zemřel evangelický duchovní, muzikant a politik Svatopluk Karásek. Byl jedním z nejznámějších členů českého undergroundu, za své aktivity skončil ve vězení.

V roce 1976 ho odsoudili v procesu se členy hudebních skupin The Plastic People of the Universe a DG 307 na osm měsíců. V roce 1977 podepsal Chartu 77 a až do své emigrace pracoval v manuálních profesích. Na začátku 80. let ho Státní bezpečnost přinutila k emigraci. Nakonec se usadil ve švýcarském Curychu. Až do roku 1997 tu působil jako evangelický farář. K tomuto povolání se vrátil po roce 1989 i v Československu. Kázal například v Betlémské kapli nebo v Praze U Salvátora.

Ve volbách v roce 2002 byl zvolen do Poslanecké sněmovny jako nezávislý za stranu Unie svobody – Demokratická unie, respektive za alianci Koalice US-DEU a KDU-ČSL (volební obvod Praha). V letech 2002–2004 byl místopředsedou sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, v letech 2002–2003 členem výboru pro obranu a bezpečnost. Ve sněmovně setrval do voleb v roce 2006.

O věci veřejné se Karásek nikdy nepřestal zajímat. Byl nositelem titulu Rytíř české kultury, který mu v roce 2017 udělil tehdejší ministr kultury Daniel Herman.

 

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Mě překvapilo,že pán zemřel nyní....já myslela,že už je dávno po smrti. Ta témata,co on opěvoval,mne nebrala.
Vladimír Mrázek
Odchod každého člověka je smutnou záležitostí. Pan Karásek nikomu neublížil. Jeho přínos české kultuře bych však nepřeceňoval.Spolupráce s Magorem a Plastic People. Tvorbu tohoto uskupení lze stěží nazvat hudbou.
Irena Mertová
Zase ubyl kousek z mého světa....
Daniela Řeřichová
Děkuji za připomenutí významné osobnosti. Sváťa Karásek měl ryzí charakter. Čest jeho památce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.