Adventní čas na Podřipsku
FOTO: Alena Tollarová

Adventní čas na Podřipsku

23. 12. 2020

Čas adventního období neúprosně ukrajuje den za dnem z jemu kalendářem vyměřeného času. Pro hospodyňky je to čas horečných příprav, úklidu, voňavého pečení a chystání dárků.

Pro děti čas těšení na to, zda ježíšek pečlivě přečetl jejich dopisy a přinese jim vše, po čem touží. Pro věřící čas těšení na příchod spasitele. A pro mě od všeho kousek a navíc ještě čekání na to, až se z nebe začnou snášet bílé vločky a zaplaví krajinu u nás pod Řípem bílou mrazivou nádherou. Nebo alespoň na to, až se protrhne těžká šedivá deka nad námi a pustí k nám sluneční paprsky.

V posledních letech města i vesničky v naší domovině v čase adventním začaly zdobit betlémy, vystavené zhusta pod vánočním stromem na náměstí či návsi, ale i na různých jiných k této příležitosti vhodných místech. Těšila jsem se, až za pěkného počasí vesničky v mém okolí projedu, betlémy pěkně nafotím a pak vám je ukážu.

Čas však běží jako pár splašených koní a čas adventu se rychle naplňuje. Šedivá deka je utkána z kvalitního trvanlivého materiálu a já bohužel už nemohu čekat, jestli ji konečně andílci dokážou odtáhnout někam dál. To už bude dávno po vánocích. Osedlali jsme tedy našeho oře a objeli notný kus podřipských vísek. Jen ten Říp jsme v inverzní nadílce ani neviděli.

Doufám, že i tak vás potěší pohled na to, jak si šikovné ruce s venkovními betlémy poradily. Však jsem také měla možnost na vlastní oči poznat, že nestojí jen tak, ale zastavují se u nich auta, fotí se u nich rodiny a dokonce i celé třídy. V Doksanech slaměný betlém každoročně doplňují o nové postavy. Snad nejvíc se mi líbí veselé miminko v jesličkách u Vodního hradu v Budyni nad Ohří. Ve Ctiněvsi mají betlém pod návrším se hřbitůvkem a památnými stromy, kde možná odpočívá i sám Praotec Čech. Nakonec i ty unifikované betlémy, zasazené každý do jiného prostředí, mají své kouzlo. No řekněte, nelíbilo by se vám, kdyby dárečky u vás vyložil takový pěkný povoz, tažený slaměnými koníky, u kterého se prodávají vánoční stromečky v Jahodárně Brozany?

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Pepo
Betlém ze slámy? Musím se s Vámi podělit o jednu humornou příhodu, která mne hned napadla při tomto spojení. Tak na odlehčenou v tom předvánočním shonu. :-) Máme už léta zapůjčený betlém z Horšovsko-týnského zámku. Dřevěný, vyřezávaný, starý asi sto třicet let. Složený je v zákristii a vždy před Vánoci jej vytáhnu a připravím před jedním z bočních oltářů, aby si podle tradice mohli sousedé na Štědrý den přijít pro betlémské světlo a děti se pokochat vystaveným betlémem. Pravda, nic se na něm moc vylepšovat nedá. Počet figurek je dán, materiál taktéž takže nějaké ,,vylepšování" přidáváním dalších postav z jiného materiálu a jiné doby jaksi není možné. Tak se snažím to vždy trochu obměnit alespoň doplňky. Jednou ,,stromečky" ze smrkových větviček. Jindy větvičky břečťanu. Mech a podobně. No a úplně poprvé, před lety mě napadlo vnitřek chlíva vystlat slámou. Stejně tak jesličky. Tedy ten betlém se vejde na obyčejný stůl, takže nic velkého. Takže i ta sláma. Stačí hrst řezanky a jen to tak ,,poprášit". Nepoběžím přece kvůli tomu na statek, abych si přinesl slámu a ještě ji řezal nadrobno. Tak povídám ,,strejdovi" Bohoušovi bydlícímu vedle kostela. Takový rtuťovitý stařík , poněkud nahluchlý. Choval králíky. Tak mu povídám, že bych potřeboval trochu... hrst řezanky. Jako naaranžovat do toho betléma. ,,Jo, jo, jo. A nemušíš si pro ní chodit. Zejtra jak votevřeš kostel tak ti jí přinesu." Sliboval. Tak jo. Připravuji druhý den ten betlém, když zvenku slyším nějaké vrzání, skřípání a pak hekání a funění. No co se může dít? ,,Milanééé... mám tu pro tebe tu slámu" slyším od vchodu. ,,Bohouši! V kostele se nekřičí." ,,No jo, no jo, dyk jo..." Jdu tedy za ním ven a ve vchodě mě málem omylo. Venku zpocený Bohouš ( bylo nějakých deset pod nulou), na zpocené pleši a košili přilepená samá plíva. Před ním prastarý dřevěný trakař a na něm TŘI napěchované pytle slámy. ,,Bohoušku...,Pane Bože... já chtěl hrst, HRST slámy do chlíva, tedy do betléma!" ,,No dyk si říkal, že potřebuješ trochu slámy do chlíva." ,,No to jo, ale do toho betlémského." ,,Dyž já blbě slyším, nebo jsem to blbě pochopil." Takže jsem si vzal opravdu hrst té slámy, tak na povříslo. V zákristii jsem ji nastříhal nadrobno a načančal do toho betléma. Vzal jsem trakař a ten zbytek odvezl Bohoušovi zpět do stodoly. Při grogu který uvařil jsme se pak tomu zasmáli. Jenže se to samozřejmě ve vsi neutajilo. Po roce opět připravuji betlém. Do kopce pod kostelem slyším tůrování traktoru a troubení. Vyjdu ven . Pod kostelem traktor s plaťákem a pěti obrovskými balíky slámy. Venca. ,, Hele, prej stavíš betlém, mám ti tu složit jeden balík slámy?" Jen tak tak stačil přibouchnout dveře traktoru před sněhovou koulí. A tak dnes se jen potichu plížím do stodoly s igelitovým pytlíkem pro hrst čerstvé slámy do betléma, abych zase svou žádostí nebyl špatně pochopen. :-)
Martina Růžičková
Hezké betlémy mají ve vsích okolo Řípu :-). Nejvíc se mi líbí ten z Budyně - vskutku veselý Ježíšek, něžná Marie a ustaraný Josef. Místo ve Ctiněvsi je citlivě vybrané. Jsem ráda, že jsem si je díky vám mohla prohlédnout. Tak veselé Vánoce :-)
Jitka Hašková
Aleno díky moc. je to krása, i když není sníh nebo sluníčko.
Marie Ženatová
Milá Alenko, díky moc za přiblížení této krásy *
Anna Potůčková
Ali díky za článek, a fotky vesnických betlémů. Kdo je tvořil, tak toho "umělce obdivuji" . Ne nadarmo se říká Zlaté české ručičky.......
Daniela Řeřichová
Krásná sbírka betlémů, děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.