Hádanky - matematické i logické
úvodní obrázek z www.pixabay.com

Hádanky - matematické i logické

28. 12. 2020

Hádanka č. 1

Hádanku jsem našla na stránkách www.mentalup.com, je tedy z anglického prostředí a míry na obrázku jsou uvedeny v palcích. Pro řešení hádanky to nijak nevadí, tak jsem míry na naše centimetry nepřeváděla. Vaším úkolem je zjistit podle údajů uvedených na obrázku, jak vysoký je stůl.

 

kockamira.png

 

Hádanka č. 2

I tato hádanka je také z výše uvedených stránek, které slouží mimo jiné k tréninku mozku. Pokud jste přišli na řešení té první hádanky, tak vám nebudě dělat žádný problém ani ta druhá. Vaším úkolem je podle informací na obrázku zjistit, kolik váží všechna zvířátka dohromady.

 

vaha.png

 

Hádanka č. 3

Jaké je nejmenší celé číslo, které se rovná sedminásobku součtu jeho číslic?

 

Hádanka č. 4

Muž stojí na břehu řeky a volá na svého psa, který je na druhém břehu řeky. Pes je ve chvilce u něj a není vůbec mokrý. Jak se pes dostal přes řeku, když nepoužil ani most ani člun?

 

Hádanka č. 5

Čtyři auta přijíždějí ve stejné chvíli ke klasické křižovatce dvou silnic (viz úvodní fotografie), každé auto jede z jiného směru. U křižovatky není ani jedna dopravní značka. Řidiči se neumí rozhodnout, kdo z nich má přednost, a tak vyrazí všichni ve stejný čas. K žádné srážce ale nedojde, i když auta projedou křižovatkou ve stejném okamžiku. Jak je to možné?.

 

Opět prosím o dodržení osvědčeného  pravidla pro hádanky uveřejňované na těchto stránkách: První den si všichni ponechají svá řešení pro sebe, aby je neprozradili dalších případným zájemcům. Správné řešení hádanek bude zveřejněno následující den.

 

Zdroj hádanek 3. až 5. www.rd.com

Fotohádanky
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
V mamince.
Jana Šenbergerová
Nakonec jsem nezvládla jen toho psa. Možná proto, že už jsem dlouho neviděla žádnou zamrzlou řeku. :-)
Jitka Hašková
Vzhledem k tomu, že hádanky 3 - 5 jsou z anglického časopisu Readder's Digest, usuzuji, že 5 je křižovatka v Anglii, a tudíž by všichni řidiči měli jet vlevo.
Jaroslav Kolín
Jen k č. 5: Kdyby ti řidiči hodili včas pravý blinkr, uměli by se rozhodnout natotata. Tento úkon však je v našich končinách často opomíjen. :-D
Jitka Hrůšová
Podělím se s vámi o radost. Špatně jsem měla jenom čtyřku - tu zamrzlou řeku. Ostatní dobře. Komu se dařilo hůře, ať není nešťastný. Příště bude excelentní. Paní Dejmková, díky za hádanky a v novém roce hodně trpělivosti s námi řešiteli.
Jaroslav Kolín
Tak jsem uvažoval správně. U č. 3 bylo triviální řešení 7, u č. 4 jsem kromě zamrzlé řeky uvažoval i s alternativou, že byla skoro vyschlá (obrázek takové mohu doložit) a pes přeskákal po suchých místech. Pěkné!
Zuzana Pivcová
To jsem tomu dala. Nakonec mám správně jen ta zvážená zvířata. Inu, jak se říká, není každý den posvícení. Ale byly to pěkné hádanky, díky, Vlaďko.
Vladislava Dejmková
Řešení: Hádanka 1: Výška stolu je 30 inch. Hádanka 2: Dohromady váží 27 kg. Hádanka 3: číslo 21 Hádanka 4: Řeka byla zamrzlá, tak ji pes pouze přeběhl Hádanka 5: Všechna auta zatáčejí doprava.
Soňa Prachfeldová
Nemám na hádanky trpělivost, ale obdivuji luštitele.
Jaroslav Kolín
Čtyřka a pětka jsou pěkné, tedy pokud jsem řešil správně. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.