Obyčejnosti našeho života
Ilustrační foto: pixabay.com

Obyčejnosti našeho života

2. 1. 2021

Kdysi jsem četla, že jedním z prostředků, jak zmírnit náladu pod psa, je notýsek. Obyčejný, malý, linkovaný nebo čtverečkovaný nebo bez linek, prostě malý sešítek, do kterého si osoba prožívající chmurné období zaznamenává každý den tři pozitivní zážitky.

Kdysi jsem četla, že jedním z prostředků, jak zmírnit náladu pod psa, je notýsek. Obyčejný, malý, linkovaný nebo čtverečkovaný, nebo bez linek, prostě malý sešítek, do kterého si osoba prožívající chmurné období zaznamenává každý den tři pozitivní zážitky. Pouze pozitivní, a to viděné, vyslechnuté, zaslechnuté, odposlechnuté, prožité. Důležitá je pravidelnost. A k zápiskům se často vracet, pročítat si je, popřemýšlet. A najednou, beznaděj a špatná nálada přestane mít nadvládu.
Pomáhá to. I když problémy, které jsou příčinou momentální psychické situace člověka, to nevyřeší. Připomínáním si pozitivních vjemů však zmírní, nebo i téměř odstraní negativní vnímání a pomohou lépe zvládnout vše, co s sebou situace nese.
Psychologové, prosím, nekamenujte mě. Nikomu nic nevnucuji, neradím, jen konstatuji. A mohu doložit vlastní zkušeností.
Ano, ocitla jsem se v životní fázi, kdy mi začalo být všechno jedno, kdy z lidských pocitů převládala lhostejnost ke všemu. Ačkoliv se na „zaručené“ rady na internetu dívám skepticky, tu o notýsku jsem uskutečnila.
Prvních několik dní mi zápisy šly ztuha. Večer jsem nemohla z myšlenek vydolovat žádný pozitivní zážitek, a tak jsem zaznamenala třeba, že se na mě v tramvaji usmála jedna holčička. Za pár dní mi milé, usměvavé, příjemné chvilky samy doslova, obrazně řečeno, vyskakovaly pod tužku. Po týdnu jsem se k prvním zápiskům vrátila. A ejhle, vybavili se mi lidé, situace, prostředí. Najednou jsem si uvědomila, že se usmívám.
Zkrátím to. Denně jsem psala několik týdnů. A zpětně četla. A svět se kolem mě začal z šedivé opět vybarvovat do pestrých tónů.
Život není jen o veselí. Patří do něj i smutek a další libůstky či zhůvěřilosti. Vždyť jsme jenom lidi. Moje zápisky mě částečně přivedly k zapisování si drobných příhod, příběhů, z nichž jsem si sestavila vlastní „sebrané spisy“ a nazvala je Obyčejnosti. S odstraněním mého depresivního pohledu na svět už nemají nic společného. Mým nejbližším se texty líbily. Tak proč nepokračovat? Třeba letos? Proč ne. Jen tak pro radost. Ale i připomenutí si toho, co jsem zažila, nebo i co jsem si převyprávěla, vymyslela, domyslela. Musím myslet dopředu, přece jenom, sedmý křížek mi za pár měsíců přisedne na záda, a co kdyby si tam rezervoval místo i pan Alzheimer?

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Mně pomáhalo psát si deníček mezi 13 a 30 lety.Pak už nebyl čas,jen výjimečně sem-tam něco.Schovávám si to i se všemi doplňujícími předměty,jako lístky od autobusu,vlaku,vstupenky,odznaky,různé upomínky...Moje děti to asi vyhodí,nevím,trošku to bude škoda...Posledních 5 let,co jsme se přestěhovali,každý den zapisuji do domovní knihy počasí a hlavní události dne.
Oldřich Čepelka
Naprosto krásný text! Je tam jasný prožitek a na něm postavená rada. Vím, že se toto osvědčuje a někdy si večer před spaním naschvál vybavuji to samé - tři hezké věci z toho dne. Má to terapeutický účinek (i když nejsme blázni) a pomáhá to k většímu vnitřnímu klidu a dobré náladě. Doporučuji. - Pan Pavel Nevimjakdal ve včerejším komentáři to považuje za koninu. Ostatní stovky tisíc lidí vědí, že to tak není. To neznamená, že by to fungovalo i jemu, to je jasný.
Hana Rypáčková
Od 16 let si zapisuji přečtení knihy s poznámkami a výpisy. Od r. 2013 si píši deník. Někdy se podívám, co jsem ten den dělala...Na FB na mne vyskakují staré fotky a události . Je milé si připomenout, co se dělo před lety..
Danka Rotyková
Přesně takový postup nám doporučovali na školeních s psychology, které jsme museli v zaměstnání absolvovat. Přesto jsem to nikdy nedodržela, protože jsem se neuměla nikdy zastavit, myšlení bylo jak na horské dráze. Až v důchodu jsem poznala, jaká jsem kamarádka s obyčejnou tužkou a notýsky, kalendáři a diáři. Píšu do všeho, co mi přijde pod ruku. Nejsou to deniky, které bych si uchovala až do konce života. Často je po čase zlikviduji. Zjistila jsem ale, že samotné zapsání myšlenek mě baví a udržuje i moji slovní zásobu. Ale musìm říci, že to nejsou jen ty pěkné zážitky, i když ty naštěstí převažují. A abych si je více uvědomila, dám je na papír.
Jan Zelenka
Pokud takovéto myšlenkové pochody vedou k pozitivnímu výsledku, proč ne. Já jsem takové letmé poznámky vytáhl po více, než padesáti letech a vyšly z toho dvě vydané knihy.
Jana Šenbergerová
Vzala jste to za správný konec. Já už naštěstí takové chmury nemívám, ale našlo by se u mně několik pěkných notýsků, které jsem si v dobré víře pořídila, ale zatím nepopsala. Letos mám v úmyslu zapisovat si "neuvěřitelné zážitky" moje a mých blízkých. Už se těším na vaše Obyčejnosti.
ivana kosťunová
Nevím, jestli bych zrovna já dokázala být tak systematická- mě spíše pomáhá hodně práce a lehký stres, abych nemohla na to špatné myslet, ale myšlenka je bezesporu zajímavá. Doufám, že rozumím správně tomu, že se letos budeme s vašimi zápisky setkávat čatěji ?
Marie 00000
Vynikající článek. Také jsem četla, že je dobré, každý den na sobě ohodnotit nejméně pět věcí kladně. Nejen co se týká vzhledu, vlastností, ale i toho, co jsme dokázali - například - uvařila jsem vynikající oběd aj.
Dana Puchalská
O takové terapii jsem nikdy neslyšela,ale je víc než zajímavá.
Anna Potůčková
Děkuji za článek - positivně vnímám každé své ráno, do kterého se probudím. A pak každý večer, když ulehám si vždy říkám, že jsem jej prožila ve zdraví a můžu klidně spát, pokud není zrovna bouřka, která mně ze spánku ruší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...