Malé nepozornosti
Foto: autorka

Malé nepozornosti

3. 1. 2021

V hluboké minulosti, kdy jsme neměli potuchy o nějakém internetu, se křížovky luštily obtížněji. Člověk musel spoléhat na hlavu vlastní, pomoc svých příbuzných, známých, nebo těch, kteří se v době luštění nacházeli opodál.

Když domácí knihovna ukrývala nějakou encyklopedii nebo křížovkářský slovník, luštiteli bylo hej. Mělo to však jeden háček. Jeden se nesměl překouknout.

To takhle během prosincového dlouhého včera jsem se uvelebila v křesle s časopisem, tužkou a gumou. Vše šlo hladce, slova do chlívků křížovky naskakovala jako ve starých filmech opozdilec do otevřené tramvaje. Až do chvíle, kdy jsem došla k části, kde mi nic nevycházelo. Ani odhadem, ani křížem krážem. Pocit hrdosti mi nedovoloval tázat se rodinných příslušníků. Až do doby, kdy se na povrch prodral vztek z neschopnosti doluštit tajenku. Do pléna jsem vrhla dotaz, zda někdo neví výraz na pět písmen pro krámskou policii. Nad nesmyslnými škodolibými radami typu FBI, CIA, PS VB, stráž, dráb apod. jsem se ušklíbala. Vše vyřešila maminka. Přes rameno mi nahlédla do křížovky, usmála se a s klidem Angličana pronesla: regál. Čti pozorně, zněla rada. Do pěti políček se totiž měl vepsat výraz pro krámskou polici.

O Vánocích pekla maminka tvarohovou štolu. Po vdavkách jsem si opsala recept, bez pracovního postupu s tím, že je vše jasné, chtíc si dobrotu upéci i mimo prosincové svátky. Jenže těsto se mi špatně zpracovávalo, drolilo se, hotový kus sice držel pohromadě, ale žádná sláva to nebyla. V duchu jsem se pochválila, že jsem nikomu předem neřekla, jaké překvapení pro chuťové buňky připravuji.

Když i na třetí pokus stála štola za starou belu, začala jsem bádat, kde se stala chyba. Špatně jsem hnětla? Váha neváží přesně? To jsem vyloučila, protože ostatní výsledky mého vaření byly k jídlu a chutnaly. S pokorou jsem zavolala mamince a přiznala se ke znehodnocení nezanedbatelného množství potravin. Suverénní konstatování, že jsem si špatně opsala recept, jsem záhy zavrhla, posléze přijala jako fakt. Po porovnání seznamu ingrediencí se chybička objevila: vynechala jsem MÁSLO! Od té doby si na této námi oblíbené sladkosti pochutnáváme několikrát do roka. A tady je ten správný recept na tvarohovou štolu:

Ingredience: 370 g hladké mouky, 150 g vlahého rozpuštěného másla, 125 g cukru, 1,5 sáčku prášku do pečiva, 250 g tučného měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr; rozinky a brusinky namočené v rumu, mandle a valšské ořechy na hrubo nasekané; na potření rozpuštěné máslo s cukrem. (Možné je i kandované ovoce, je-li komu libo.)

Postup: do mísy prosít mouku s práškem do pečiva a kromě namočeného ovoce a ořechů šlehačem propracovat. Přendat na vál, přidat okapané, rumem ochucené ovoce a ořechy a zapracovat do těsta. (Pokud přidáte rum, těsto se bude lepit a bude nutné dosypávat mouku. Tomu se i tak nevyhnete.) Nelepivé těsto rozválet na placku silnou 3 cm, delší okraje přehnout ke středu, aby se nedotýkaly a opět přehnout podél stran. Péci při 180° C asi 30 – 35 minut. Špejlí zjistit, zda je štola upečená. Horkou potřít máslem s cukrem a posypat moučkovým cukrem.
A ještě malá poznámka: štola chutná lépe odležená do druhého dne.

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Letos jsem podruhé pekla tvarohovou štolu podle receptu od Eleny Valeriánové. Moc nám chutná, ale zkusím i tu vaši. Trochu si nedovedu představit, jestli se poskládané těsto spojí. Jaroslave, děkuji za potvrzení mého tvrzení, že jsem optimista. :-)
Jaroslav Kolín
Optimista je člověk, který luští křížovky propisovačkou. :-D
Soňa Prachfeldová
Ano v receptech je to pak opravdu na draka, když špatně opíšeme, také se mi to stalo. A štolu také zkusím, díky.
Jana Vargová
Paní Šimková, není co promíjet. Naopak, vnuknul mi nápad na další text.
Hana Šimková
Paní Julie promiňte mi můj hloupý vtip. Tak nějak mi Váš překlep nahrál na Vaše téma.
Vladislava Dejmková
Já často “zmotám” recept, když ho přepočítávám na menší dávku. Polovina, to ještě jde, ale třetiny už jsou horší. Párkrát se mi to povedlo, naposledy, když jsem hrdě synovi chtěla upéct dort Red velvet. Štolu zkusím, tento recept ještě nemám.
Marie Faldynová
Také ráda luštím křížovky a také se tu a tam "překouknu" a pak se nestačím divit. Díky za recept na štolu, mám chuť jej hned vyzkoušet!
Zdenka Soukupová
Já si dávám velký pozor na to, jestli jsou suroviny uvedeny v dkg (tak jsem byla zvyklá ze starších kuchařek), nebo v g, jak se uvádí teď. Stalo se mi totiž, že jsem to nějak zmotala, pár surovin v bábovce navážila v dkg, pár v g. Zrovna jsem se asi moc nesoustředila. Nechtějte vidět to těsto. Šlo do koše, nic jiného se dělat nedalo.
Jana Vargová
Paní Šimková, mohla bych tvrdit, že jsem do textu vložila záměrně nějakou nepozornost. Lhala bych sama sobě. Je to prach obyčejný překlep. Ano, jde o VLAŠSKÉ ořechy.
Zuzana Pivcová
To jsou spíš malé roztržitosti, s křížovkami, které většinou luštím cestou v metru, to mám obdobné. Přečtu si chybně podobný výraz a pak se dívím, že mi tam nic nesedí. No a pečení? Jednou v mládí jsem u již zaběhnuté bábovky zapomněla prášek do pečiva a při pohledu na výsledek jsem nemohla pochopit, co to způsobilo. Nejedl to ani pes.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...