Optimisté žijí déle
Ilustrační foto: pixabay.com

Optimisté žijí déle

3. 1. 2021

Podivný rok 2020, který je už za námi, nebyl pro většinu světa tím, co se od něho na jeho počátku očekávalo.Čas pokročil, je tu začátek roku 2021. Zatím nikdo neví, jaký bude, ani jak skončí.

Přesto jsou lidé, kteří už teď vědí, že zas nebude o co stát, pak takoví, kteří to neřeší a žijí, jak to jde, ale i takoví, kteří věří, že všechno bude jak má být. Optimisté.
Byly doby, kdy mi byl nějaký optimismus naprosto cizí. Naštěstí už je to jinak. Zažila jsem věci, které mě přivedly k poznání, že všechno, co se mi děje, je závislé na úhlu pohledu. Mého pohledu.

Když jsem pak zcela náhodou objevila v knihovně knihu Heidelore Klugeové Optimisté žijí déle, moc mě zajímalo proč. Nadchla mě tak, že jsem si ji půjčovala opakovaně a domluvila se s naší knihovnicí, že v případě odpisu budu moc ráda, když si ji budu moci odkoupit.
Nakonec se mi povedlo objevit ji v jednom pražském knihkupectví a od té doby patří k mým knižním pokladům. Nepotřebuji žít déle, ale žije se mi lépe, když vím, jak na to.

Možná vás bude také zajímat, proč vlastně žijí déle. Na to je odpověď v jednotlivých kapitolách:

Optimisté žijí déle protože
očekávají jen to nejlepší
věří ve štěstí
jsou ochotni se změnit
si osvojili dobré návyky a postoje
uskutečňují svoje přání
jsou plni sebedůvěry
věří v dobro
přijímají dobré i zlé
prožívají události vědomě
se naplňují radostí
mají v duši klid a mír
vždy dokáží nalézt východisko
žijí, jak chtějí
neznají nepřekonatelné překážky
jsou svobodní
nalézají nová řešení
znají svou cenu
vidí sebe samé takovými, jací jsou
mají rádi sebe samé
nejsou lehce zranitelní
zužitkovávají svoje zkušenosti
jsou plní života
umějí využít čas
dokáží čekat
zůstávají bdělí
nejsou úzkoprsí
si nedělají vážné starosti
myslí pozitivně
dokáží odolávat krizím
mají smysl pro humor
mají vlastní hlavu
umějí říci ne!
umějí říci já!
se líbí sami sobě
rozumějí signálům svého těla
neusilují o harmonii za každou cenu
dokáží usměrnit svoje city
znají svoje síly
mají svoji trucovnu
se dovedou smát
si umějí poplakat
přiznávají svoje slabosti a chyby
umějí řešení problémů odložit
se dokáží vzdát věcí i vztahů
umějí být vděční
jsou hodni úcty
si nechají pomoci
jsou ochotni nechat se překvapit
jsou snílci
neohýbají páteř
neprojevují falešnou skromnost
dokáží učinit první vstřícný krok
se dokáží zkoncentrovat
dokáží oddělit zrno od plev
se dokáží nadchnout

„Většinu věcí, které se píší v knize, člověk tuší intuitivně, a proto je dobré, je mít všechny sepsány na jednom místě. Avšak pokud člověk není niterně odhodlán ke změně, pokud není otevřený novému přístupu k životu, ani tato kniha mu nepomůže.“
Takto knihu hodnotil na internetu neznámý čtenář a já s ním plně souhlasím.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Každý je magnetem toho nač myslí:slunce máš v duši a budeš svítit,na propast mysli budeš se řítit.
Jana Šenbergerová
Ráda jsem si přečetla všechny vaše příspěvky. S některými vašimi názory souzním, s jinými nesouhlasím, protože moje zkušenost je jiná. Tady ale nejde o to, co vnímáme jako dobré nebo zlé, ale o to, co činí náš život snesitelnějším a lepším. Čtení sebelepších myšlenek nepomůže, proto jen opakuji, co je napsáno výše: ... "pokud člověk není niterně odhodlán ke změně, pokud není otevřený novému přístupu k životu, ..."
Jana Šenbergerová
Mařinko, mám radost, že ses zastavila. Určitě už běháš jako laňka, a pokud ne, lidská chůze také není k zahození. I troška optimismu je lepší než žádný. Potěší mě, zastavíš-li se častěji. Stále se všechno mění, tedy i my, jen někdy jsou ty změny viditelnější a citelnější. Přeji ti krásné dny a klidné noci. ♥
Marie Magdalena Klosová
Milá Janinko, uplynuly vody času, co jsem tady "slídila". Obdivuji, jak jsi věrná. Dle přiložené charakteristiky "optimisty", jsem jím snad ze tří čtvrtin. To se mi podařilo. někdy ovšem to zaskřípe. Ty, jak tě znám, jsi na tomto poli úspěšná. Tak úspěšně pokračuj. Rok 2021 má č. 5, a to je číslo ZMĚNY. Bude určitě k lepšímu. papa mm
Dana Divišová
Jan Zelenka-moc se mi líbí vaše vyjádření. Jsem realista, ale když se moje kamarádka upne optimisticky na něco, což ji nevyvracím, ale byla bych opatrná, tak jí pak úplně zničené musím optimisticky dodávat sílu do života. Řekla bych, že se nikdy nepoučí a ten její optimismus ji ničí. A tak je to po celý život. Vždycky se otřepe a znovu se dívá optimisticky dopředu. Je to možné nebo je to od ní přetvářka, kterou jen já nevidím? Neumím se asi správně vyjádřit, omlouvám se.
Hana Šimková
Pane Martine malá písmena ráda mám, ale skočila mi tam velká a tak jsem je tam už nechala.
Martin Vrba
Paní Eleno Valeriánová, dovolil jsem se vyjádřit k vašemu příspěvku podrobněji, ale nedělám si patent na pravdu, tedy jen tak pro srovnání a hlavně pro zábavu. Vaše názory jsem dal pro lepší orientaci v textu do uvozovek. „Mám dost silné pochybnosti, o tom, že se dá osobnost člověka změnit jen přečtením nějakých myšlenek jiného člověka.“ S tím s Vámi naprosto souhlasím. „Optimisté žijí, jak chtějí. Bez ohledu na jiné? Není to sobeckost?“ Tady už s Vámi nesouhlasím, podle mne optimisté se snaží žít optimisticky, i když jim život uštědří sem tam nějakou ránu a snaží se citlivě chovat i k neštěstí jiných a hledají s nimi stále to pěkné, pro co stojí žít a radovat se ze života. Optimista není ale ten, kdo tancuje na hrobě svého partnera, vážné věci ho skolí stejně, ba dokonce více, protože cítí, že se mu nedaří najít ten svůj, jak si myslel, že neotřesitelný recept na život. Pak ale takový sražený optimista z nebe na zem do bláta sám potřebuje někoho, kdo by ho z toho smutku vytáhl a jen málokdy najde tak silného člověka. „Optimisté si nedělají vážné starosti? A co když se jim do cesty připlete třeba vážná nemoc partnera? Není to sebestřednost?“ Já si myslím, že si optimisté ve skutečnosti dělají vážné starosti také a dokonce větší, než by se od nich čekalo, protože při jejich řešeních nezapomínají uplatňovat stále ten svůj životní postoj, dokud to jenom trochu jde a to je často přetěžký úkol – nevypadnout z role. Nezaměňujte optimistu s flegmatikem. Optimista občas flegmatikovi i „zazávidí“, když už mu optimismus k překonání životní rány nestačí. Opačně to neplatí. :) „Ještě mi tam chybí, že optimisté odejdou z tohoto světa až oni sami budou chtít.“ Tady nejste tak daleko od pravdy (podle mne), hodně veřejně známých životních optimistů, když usoudili po zralé úvaze, dokud takové zralé úvahy byli ještě schopni, se rozhodlo svůj život ukončit sebevraždou. Důvodem bylo, že si uvědomili, že svůj život už nemohou řídit v tom optimistickém stylu a nechtěli být příčinou dlouhého smutku druhých při pohledu na ně a tím méně si přáli, aby byli pro ně zátěží. Byli totiž zvyklí jim jen nalévat svůj optimismus a ne smutek a skepsi.
Elena Valeriánová
Mám dost silné pochybnosti, o tom, že se dá osobnost člověka změnit jen přečtením nějakých myšlenek jiného člověka. Pořád jsou to jen myšlenky někoho jiného. Optimisté žijí, jak chtějí. Bez ohledu na jiné? Není to sobeckost? Optimisté si nedělají vážné starosti? A co když se jim do cesty připlete třeba vážná nemoc partnera? Není to sebestřednost? Ještě mi tam chybí, že optimisté odejdou z tohoto světa až oni sami budou chtít. Nemyslím si, že jsem povahou pesimista, ale takového stoprocentního optimistu bych ze sebe udělat nechtěla.
Martin Vrba
Paní Hano, to byl samozřejmě jen pokus o vtip a snad Vás neranil natolik, že jste rozhodla jednou měsíčně ze svého repertoáru vyřadit všechna malá písmena? :)
Hana Šimková
DOBRÁ RADA PANE MARTINE, TO CHCETE ŘÍCI, ŽE NA NÍ PŮSOBÍM JAKO DŮVOD K SEBEVRAŽDĚ? ALE ONA MI TO SDĚLUJE PO TELEFONU.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.