Hradecké parky - Šimkovy sady
FOTO: autorka

Hradecké parky - Šimkovy sady

6. 1. 2021

V  poslední době bývají parky v našem městě častým místem mých procházek. Jsou to místa, kam dojdu pěšky a nacházím tam pohodu a klid. Ani v současné době nebývají nijak přelidněné, ale to bude možná tím, že v našem městě je velkých a dobře udržovaných parků hned několik. Jejich tvář se mění v běhu ročních období, a tak je vždy možnost najít něco zajímavého nebo nového. Řadu informací o jejich historii jsem se dozvěděla teprve v poslední době, kdy mám více času se o takové věci zajímat. A když jsem v poslední den minulého roku uděla v jednom z parků zase pár zajímavých snímků, rozhodla jsem se, že o něm něco napíšu na íčko.

Šimkovy sady jsou. co se týká rozlohy, bezesporu největším hradeckým parkem. Vznikly v letech 1932-1935 na základě regulačního plánu města Hradec Králové, jehož autorem byl Josef Gočár a podle návrhu Dr.Kamenického z Průhonic. Původně se nazývaly Herrmannovy sady na počest spisovatele a královéhradeckého rodáka Ignáta Herrmanna. Jejich rozloha byla tehdy asi 9 hektarů. Také je zajímavé, že se na většině manuálních prací při vzniku parku výrazně podíleli zejména nezaměstnaní.

dsc-0051m.jpg

Hlavní cesta procházející parkem (říjen 2020) - na levé straně od cesty jsou nyní již založené květinové louky ve formě vinoucí se stužky.

V roce 1948 byl park v souladu s duchem doby přejmenován na Pionýrské sady. Konaly se zde dožínkové slavnosti, prvomájové oslavy, manifestace, ale i řada kulturních a sportovních akcí. Po roce 1990 dochází k (zatím) poslední změně názvu na Šimkovy sady. Toto pojmenování dostal park po mladíku Karlu Šimkovi, který byl v blízkosti tohoto parku zastřelen při ničení telefonního vedení pro německou posádku. Osobně jsem už několikrát přemýšlela o tom, proč je součástí názvu slovo „sady“, které mně evokuje řady ovocných stromů, a ne slovo „park“.

dsc-0045m-2.jpg

Během rekonstrukce parku v letech 2012-2014 byly původní stromy doplněny novou výsadbou.

V průběhu let park střídavě chátral, rekonstruoval se a nabýval rozmanitých podob. Vždy ale sloužil k odpočinku a relaxaci. Současná podoba Šimkových sadů vznikla během rozsáhlé rekonstrukce v letech 2012 – 2014 podle projektu Ing. arch. Pavla Zadrobílka, který se inspiroval původní Gočárovou koncepcí. Park tak trochu připomíná anglické parky. Alespoň mně. I když jsem na vlastní oči viděla jen tři nejznámější parky v Londýně.

Centrem parku jsou dvě větší vodní plochy – uměle vytvořené rybníčky. Na břehu většího z rybníčků vyrostla dokonce umělá vyvýšenina. Jejich břehy jsou členité, doplněné lávkami, dřevěnými moly a půvabnými zákoutími pro odpočinek, místy pro dovádění dětí či rodinný piknik. K občerstvení návštěvníků parku slouží Rotunda, která je současně klubovnou královéhradeckých skautů.

Pojďte se se mnou projít parkem alespoň prostřednictvím fotografií. Většinu z nich jsem nafotila loni poslední den v roce.

dsc-0028m-1.jpg

Členité vodní plochy jsou nejpřitažlivějšími místy v parku.

dsc-0026m-1.jpg

Můstek přes rameno jednoho z rybníčků.

dsc-0029m.jpg

Venkovní občerstvení v parku. Teď je bohužel zavřené. 

dsc-0020m-1.jpg 

Až k vodě se můžete dostat po speciálních dřevěných stezkách. V pozadí oblíbený umělý pahorek. 

dsc-0018m.jpg

Další z mostků, ve stinné části rybníček začíná zamrzat.

 

 dsc-0115m.jpg

Stejný most v jiném ročním období. Okraje rybníků jsou zpevněny dřevěnými kůly.Jedna z mála květinových výzdob v parku.

 dsc-0015m-2.jpg

Dřevěná plata u vody jsou vybavena i lavičkami. 

dsc-0023m.jpg

Kromě umělého zvlnění je celý park hezky v rovině.

 dsc-0031m-1.jpg

V parku není téměř žádná květinová výzdoba, ale najdete tu spousty druhů stromů a keřů.

dsc-0044-9.jpg

Jarní pohled na část parku s ochrannými valy. V pozadí lékařská fakulta.

Součástí parku jsou i dvě dětská hřiště, skate park a v poslední době zde přibyla i místa pro grilování. Park je protkán důmyslně vedenými asfaltovými i mlatovými cestami. Jižní stranu parku tvoří bývalé pevnostní valy (říká se jim také šance), jedno z mála míst ve městě, kde děti mohou v zimě sáňkovat. I rybníky v těchto sadech kdysi sloužily i jako kluziště, v poslednich zimách však prakticky nezamrzají. Na severní straně je park chráněn před hlukem a zplodinami z dopravy na 2.městském okruhu prosklenou ocelovou konstrukcí, která postupně zarůstá zelení.

Na své si tu přijdou jak malí sportovci na kolech, koloběžkách či inline bruslích, tak i jejich rodiče a prarodiče. Když je život v normálu, bývá zde otevřená venkovní restaurace a najdete tu také veřejné WC. Každý rok je tu něco nového. Když tam asi před třemi lety přibyly venkovní grily, čekala jsem, že s tím bude spojený i nepořádek. Kupodivu nebyl a grilovací místa byla v teplých letních dnech hodně využívána. A příští rok prý se budou návštěvníci moci těšit z nové květnaté louky plné kopretin. Prý bude nejen krásná na pohled, ale bude lákat i různé druhy motýlů. Uvidíme.


Kde najdete v Hradci Králové Šimkovy sady? V prostoru mezi Aldisem, McDonalds, Kauflandem a Lékařskou fakultou. 

simkovysady.jpg

Letecký pohled na Šimkovy sady - zdroj www.mapy.cz

Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Vlaďko, Tvé články jsou vždy velmi pečlivě připravené, ráda si je čtu. Toto město dobře znám , žije zde převážná část mé rodiny. Děkuji za připomenutí...
Martina Růžičková
Díky za zajímavý článek a krásné fotky. Park je moc pěkný.
Vladislava Dejmková
Já zase velkou rivalitu mezi městy Hradec a Pardubice nevnímám. Občas se trochu popichují, ale spíš v dobrém. Možná je to tím, že jsem část života prožila v obou městech...
Alena Tollarová
Velká města mají prostor i pro velké a krásné parky a Hradec k nim patří. Napadlo mě při čtení článku, že možná právě proto, že tam není květinová výzdoba se nejedná o park, ale o sad. Můžu zkusit napsat o našich parcích, ale žádný zázrak to u nás není.
Dana Hošková
Pro Zuzanu Pivcovou: Mezi Mechováky (Hradečáky) a Perníkáři (Pardubáci) je neustálá rivalita. Obě města jsou krásná, stojí za prohlídku.
Helena Přibilová
Paní Vlaďko, také já Vám děkuji za zajímavý článek doplněný nádhernými fotografiemi. V naší zemi je zajisté spousta krásných míst a já už se moc těším na jarní vycházky, ať už budou kdekoli...:))
Soňa Prachfeldová
Moc hezké, čím víc zeleně, tím hezčí město.
Vladislava Dejmková
Jsem ráda, že se vám můj článek líbí a děkuji všem, co nelenili a něco podtkli. Jistě i vy znáte spoustu krásných míst, kde se cítíte dobře.
Hana Nováková
Vladislavo, tam musí být krásně a to po celý rok. Užívejte si té krásy a děkuji za článek.
Anna Potůčková
Moc hezký článek, který doplnují nádherné fofografie. Hradec neznám vůbec, tak alespon virtuálně jsem poznala jeho krásný park - dík!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%