Česká (k)očkovaná
Ilustrační foto: pixabay.com

Česká (k)očkovaná

7. 1. 2021

Přišla za mnou třiaosmdesátiletá sousedka, jestli bych ji mohl zajistit tu vakcínu, která se nemusí mrazit. Že by jako nechtěla tu, co má mínus sedmdesát, aby jí pak nebyla zima. A že by potřebovala jít pro ten vpich příští pondělí, kdy musí stejně na poštu.

"Jářku, paní Procházková (jméno jsem změnil, abych zakryl její identitu)," povídám jí, "já vám rád s čímkoliv pomohu, ale s očkováním asi ne. Ono je to tak, že lidi nad osmdesát let si budou moci zaregistrovat termín očkování až od 15. ledna."

"No dyť jo, proto jdu za váma, protože vy máte ten počítač, tak byste tam napsal, že bych si přišla k naší paní doktorce už teď v pondělí, ale chtěla bych to očkování, které se tak moc nemrazí, toho já se bojím."

"Počkejte, paní Procházková, ještě jednou. Lidé se budou moci přes internet teprve zaregistrovat od poloviny ledna. Zatím se neví, kde bude v našem okrese očkovací centrum a kdy očkování vlastně začne. A vakcínu si určitě vybrat nemůžete, v první vlně bude k dispozici právě to očkovací sérum od společnosti Pfizer, které se skladuje při teplotě -70 stupňů. Jiná vakcína tu zatím není k dispozici, vysvětluji trpělivě.

"Ale oni v televizi říkali, že ti ohrožení se píchají hned. A já už jsem ta hodně ohrožená, já mám třiaosmdesát," nedá se.

"Paní Procházková, ano, budete určitě vzhledem k věku v té první vlně, kterou budou očkovat, ale jak jsem říkal, musíte ještě chvíli počkat, ještě se neví, kde bude naše místo pro očkování," opakuji.

"Dyť vy mi to nebudete píchat, to mi píchne naše paní doktorka. Vy mi jen napíšete moje jméno do toho počítače," opakuje zase ona.

Z hluboka se nadechuji a přemýšlím, jak konverzaci vést dál tak, aby paní sousedka porozuměla mým slovům. Nevím, zda mám mluvit pomaleji, více nahlas, anebo se na něco vymluvit a z hovoru spíše vycouvat.

"Prosím vás, paní Procházková, asi nejlepší bude, když se domluvíte se synem, on vám to očkování zařídí, jezdí tady přece za vámi, že ano? On určitě má také počítač a bude znát všechny potřebné informace, které budou pro rezervaci asi nutné." To jsem vymyslel dobře, říkám si v duchu. Vždyť nejlepší bude, když se o maminku postará její syn.

"Né, to ne, Pavlíkovi nic neříkejte, to on by se zlobil."

"Ale prosím vás, proč by se zlobil, on to přece pro vás rád udělá."

"On říkal, že už to pro tak staré lidi není. Ale já vím, že je, když se nechala píchnout i královna Alžběta. A ta je o patnáct let starší než já."

Pochopil jsem, že synáčkovi na zdraví maminky ani tak moc nezáleží. A blesklo mi hlavou, jak při poslední návštěvě obhlížel barák, díval se, v jakém stavu je střecha, okna...

Takových paní Procházkových či pánů Procházků budou jistě stovky. Bezradných žen a mužů , vdov a vdovců, kteří si nevědí rady. Vyděšených z toho stavu, který tady čínský virus způsobil. A zmatených z informací, které se na ně z televizí a rádií valí. Očkovací strategii měla mít vláda v létě. Už půl roku mohla lidem vysvětlovat, proč je důležité se nechat naočkovat, jak, kdy a kde bude vakcinace probíhat. Ale v české kotlině se zase šije horkou jehlou a stát zase hraje se svým občanem kočkovanou. Nezbývá než věřit, že ta česká (k)očkovaná dopadne nakonec přeci jen dobře. Už kvůli paní Procházkové.

koronavirus
Hodnocení:
(4.8 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
L. K. Jo – jsem stejného názoru, ale nepatřím ke starým strukturám, ale když je něčeho dost, tak je toho až příliš! :)
Lenka Kočandrlová
M.V.: Haha,možná je v něčem ta "totalita" přínosnější,než demokracie,kde si někdo chce brát jen všechna "práva" na vše a "povinnosti" nebere,odmítá,přehlíží,považuje za diskriminaci!
Martin Vrba
Pro paní Kočandrlovou z 8.1.2021 13:38 Tehdy byla ale totalita a když se někdo nedostavil vícekrát, tak policie zavelela a předvedla ho. Dnes máme demokracii a když si přeje například rodička rodit doma, tak rodí doma a zavelí, aby se „nemocnice“ k ní přestěhovala do ulice, kdyby se něco podělalo. Matkám je dávána svoboda i v tom, zda nechají či nenechají své děti očkovat proti smrtelným nemocem. Máme, co jsme chtěli. :)
Lenka Kočandrlová
Jen tak jsem si vzpomněla,jak kdysi...byla organizována např. plicní prohlídka,hned tam se každému šoupla injekce proti TBC...Jó,to se ještě posílaly poštou lístky s přesným termínem a hodinou,kam jít a co si vzít s sebou.Dneska....máme X - možností moderních technik a ono se ze všeho dělá Problém a Záležitost....!!!
Milan Milan
Celý humbuk kolem očkování je úplně zbytečný. Ale v covidové krizi (a mohli jsme to cítit předtím v jiných oblastech) se ukázalo, že vláda je pouze orgánem, nebo spíše sbírkou politických zástupců, bez skutečné odborné erudice. Žadná logisticky složitá situace očkování není, pokud by si nevymýšleli složitosti sami. Je to naprosto standardní očkování např. jako každoročně na chřipku. Jenomže to ne, takhle jednoduše ne. Oni musí vymýšlet očkovací centra, aplikace rezervací, rozvozy, priority a pořadníky, pět dávek nebo šest, atd. , prostě PR jako vyšité. A pak to opravdu vypadá a hlavně je vymyšleno složitě. Stejné to bylo i s nesmyslnými vytvářením složitých programů podpory podnikatelům, místo jednoduchého např. rakouského modelu...... A největší smutno je z toho, že lidi tuto úřednickou kličkovanou prostě dobře nechápou a Babiš i část vlády pak řekne, že za to můžou lidi. Ale již na vojně platilo jednoduché pravidlo:." jaký povel, takový výkon...a v civilním životě platí, že "ryba smrdí od hlavy!" A tak to prostě je.....
jitka schildhabelová
vakcína nám nabízí možnost,abychom covid přežili bez velkých -ne-li smrtelných následků,to že můžeme být pozitivn je sice asi pravda,ale stále nám nabízí možnost přežití,pokud budou očkováni skoro všichni,virus by měl oslabovat nebo vymizet,tak jako to je u většiny infekčních nemocí a čas ukáže,zda je to pravda.Nic nového se už asi momentálně nedozvíme. Jinak článek je úsměvně a vtipně napsaný,a i když situace je vážná,trochu humoru není nikdy na škodu.
Jitka Caklová
Už to leze ven, ministr Blatný otočil. Očkování nezajistí, že očkovaný nikoho nenakazí. Očkovaný může mít pozitivní test a být bez příznaků, stejně jako neočkovaný. Tak "o čem" je vakcinace :-( https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/blatny-po-nalehani-vojtecha-otocil-ockovany-clovek-muze-byt-infekcni-40347208#utm_content=freshnews&utm_term=blatn%C3%BD%20oto%C4%8Dil&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Rostislav Mraček
Ať je pan Vácha kdokoli, přečetl jsem si jeho článek s chutí. Byl totiž napsán vtipně i citlivě. Nebo možná jen neumím číst tak dobře, jako paní V. H.
Oldřich Čepelka
Na podzimní volby bych zas nečekal, paní Lišková, to byla oblíbená finta ODS, která spávně počítala s tím, že lidi zapomenou, čím je v průběhu období naštvala. Ale to k článku o očkování zas tak moc nepatří. Taky si myslím, že většina těch odmítačů se bude postupně hlásit , "že to teda chtějí taky". A já to vítám. Čím víc očkovaných, tím líp. Jestli občas někdy někdo bude mít vedlejší účinky, pořád to nebudou ty stovky mrtvých, které by jinak byly.
Oldřich Čepelka
Krásný článek. On by i pobavil, ale kazí to ten její syn a vůbec celá situace. Já bych nakoenc paní řekl, že ji tam teda jdu přihlásit, ale že se jí ozvou sami, ažvakcína bude přirpavená. A pošjkal ybch do 15. ledna. (Dokonce bych řekl, že tito staří lidé budou vyzváni, ale nejsem si jistý.) co mě ale dostalo, je tady níze názor paní Halátové. To není ani černý humor, to vůbec nemá pojmenování. Jo a za pana Váchu se mohu zaručit. Je to přední lékař, imunolog a politik. (Kdybych to chtěl ještě vyhrotit,tak paní H. ubezpečím, že ji přijdu na pohřeb, ale to by bylo fakt silný kafe, i když ona to ukončila s humorem...)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.