Česká (k)očkovaná
Ilustrační foto: pixabay.com

Česká (k)očkovaná

7. 1. 2021

Přišla za mnou třiaosmdesátiletá sousedka, jestli bych ji mohl zajistit tu vakcínu, která se nemusí mrazit. Že by jako nechtěla tu, co má mínus sedmdesát, aby jí pak nebyla zima. A že by potřebovala jít pro ten vpich příští pondělí, kdy musí stejně na poštu.

"Jářku, paní Procházková (jméno jsem změnil, abych zakryl její identitu)," povídám jí, "já vám rád s čímkoliv pomohu, ale s očkováním asi ne. Ono je to tak, že lidi nad osmdesát let si budou moci zaregistrovat termín očkování až od 15. ledna."

"No dyť jo, proto jdu za váma, protože vy máte ten počítač, tak byste tam napsal, že bych si přišla k naší paní doktorce už teď v pondělí, ale chtěla bych to očkování, které se tak moc nemrazí, toho já se bojím."

"Počkejte, paní Procházková, ještě jednou. Lidé se budou moci přes internet teprve zaregistrovat od poloviny ledna. Zatím se neví, kde bude v našem okrese očkovací centrum a kdy očkování vlastně začne. A vakcínu si určitě vybrat nemůžete, v první vlně bude k dispozici právě to očkovací sérum od společnosti Pfizer, které se skladuje při teplotě -70 stupňů. Jiná vakcína tu zatím není k dispozici, vysvětluji trpělivě.

"Ale oni v televizi říkali, že ti ohrožení se píchají hned. A já už jsem ta hodně ohrožená, já mám třiaosmdesát," nedá se.

"Paní Procházková, ano, budete určitě vzhledem k věku v té první vlně, kterou budou očkovat, ale jak jsem říkal, musíte ještě chvíli počkat, ještě se neví, kde bude naše místo pro očkování," opakuji.

"Dyť vy mi to nebudete píchat, to mi píchne naše paní doktorka. Vy mi jen napíšete moje jméno do toho počítače," opakuje zase ona.

Z hluboka se nadechuji a přemýšlím, jak konverzaci vést dál tak, aby paní sousedka porozuměla mým slovům. Nevím, zda mám mluvit pomaleji, více nahlas, anebo se na něco vymluvit a z hovoru spíše vycouvat.

"Prosím vás, paní Procházková, asi nejlepší bude, když se domluvíte se synem, on vám to očkování zařídí, jezdí tady přece za vámi, že ano? On určitě má také počítač a bude znát všechny potřebné informace, které budou pro rezervaci asi nutné." To jsem vymyslel dobře, říkám si v duchu. Vždyť nejlepší bude, když se o maminku postará její syn.

"Né, to ne, Pavlíkovi nic neříkejte, to on by se zlobil."

"Ale prosím vás, proč by se zlobil, on to přece pro vás rád udělá."

"On říkal, že už to pro tak staré lidi není. Ale já vím, že je, když se nechala píchnout i královna Alžběta. A ta je o patnáct let starší než já."

Pochopil jsem, že synáčkovi na zdraví maminky ani tak moc nezáleží. A blesklo mi hlavou, jak při poslední návštěvě obhlížel barák, díval se, v jakém stavu je střecha, okna...

Takových paní Procházkových či pánů Procházků budou jistě stovky. Bezradných žen a mužů , vdov a vdovců, kteří si nevědí rady. Vyděšených z toho stavu, který tady čínský virus způsobil. A zmatených z informací, které se na ně z televizí a rádií valí. Očkovací strategii měla mít vláda v létě. Už půl roku mohla lidem vysvětlovat, proč je důležité se nechat naočkovat, jak, kdy a kde bude vakcinace probíhat. Ale v české kotlině se zase šije horkou jehlou a stát zase hraje se svým občanem kočkovanou. Nezbývá než věřit, že ta česká (k)očkovaná dopadne nakonec přeci jen dobře. Už kvůli paní Procházkové.

koronavirus
Hodnocení:
(4.8 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Článek je psaný s určitou nadsázkou, ale jinak je v něm dost pravdy. Téměř denně vysvětluji své mamince některé informace okolo pandemie. Vždycky jde o to ji uklidnit, že se nemusí ničeho obávat. Pak už je to vysvětlování jednodušší. Na začátku je vždycky všechno v mlze, postupně se to začne vyjasňovat. Já v to věřím.
ivana kosťunová
Já chápu nadsázku, pomocí které jste chtěl upozornit na problémy s vakcinací, které jsou v současné době aktuální. Dobře popsaná situace, řešení ale musíme hledat sami, nikdo to za nás nevyřeší.
Václav Soukup
Moc hezky napsané ! Takových případů bude bezpočet a zejména v malých obcích na Českém venkově to bude hodně složité.
Soňa Prachfeldová
Tady by mohly a měly nastoupit obce, pomocí, když rozdávaly tehdy roušky, informace a také i hodní lidé kolem. Stařence bych se snažila objasnit, př. i ji zaregistrovat, pokud neudělal nikdo z příbuzenstva. A upozornit radnici , nakonec soc. služby též fungují.
Martin Vrba
Pene Antoníne, Vy kritizujete vládu, ale sám jste zde předvedl svou neschopnost vysvětlit jen jedné občance z deseti milionů, že se s registrací pomocí počítače začne až 15. ledna. A když jste viděl, že i to jí dělá potíže pochopit, tak jste měl projevit svou občanskou aktivitu (za pár let na tom můžeme být i my dva a mnozí další, kteří čtou můj příspěvek, třeba ještě hůře) a za tu paní to ve spolupráci s ní zařídit všechno na tom počítači sám v příhodnou dobu, jak Vás o to tak úpěnlivě prosila. Nebo, jak určitě i Vy víte, tak jí poslat k její „obvoďačce“ a ta by to zařídala už také ze své „moci úřední“, navíc je vybavena daty o nemocech té paní, které by ji třeba posunuly do předu v pořadí. Mohl jste si dokonce od ní obstarat k tomu potřebné údaje, tím by jste ji zklidnil a ona by měla pocit, že se věci už pohnuly správným směrem. O vakcíně bych jí řekl, že každá se dává do těla už v pokojové teplotě, jako červené víno, a že jí tedy zima tedy nebude, že se jen převáží zmražená, aby se nezkazila, jako tresky. : )Usmál bych se na ni a popřál hezkého dne. Ne – Vy jste to přehodil na syna a ještě ho tady obviňujete z nekalých úmyslů. On třeba jen patří mezi těch 40% lidí, kteří mají z očkování strach a chce třeba jen svou matku naopak ochránit, už to nebude podle věku matky žádný puberťák. :) A domek si mohl prohlížet jen před zimou, zda je všechno v pořádku, zda jsou vyčištěné okapy, není uvolněná nějaká taška, atd. a ne z důvodu, že by se těšil, až jeho matka zemře. To není od Vás pěkné. :)
Jaromír Tomečka
No, pán dobře ví co vláda měla udělat již před půl rokem, co vše by měla vysvětlit, ale sám není schopen té paní říci, že vakcína se nebude aplikovat při teplotě 70 stupňů. A dále v diskuzi zaznělože,"Kéž by se lékaři řídili Hippokratovou přísahou viz. Wiki a ne diktátem farmaceutického molochu. " Já nevím, jestli se řídí podle nějakých molochů, ale rozhodně bych se to netroufl tvrdit bez důkazů. Možná takoví jsou, ale určitě ne všichni. Je to urážka všech slušných a obětavých lékařů. Obzvlášť v této době. To je taková naše národní vlastnost. Všechno víme, všemu rozumíme, na všechno jsme odborníci.
Jana Šenbergerová
Pěkný článek, smutná skutečnost. Možná bude i hůř.
Hana Řezáčová
Já si myslím, že "povídání" okolo očkování je, např. v ČT, dost, ale asi taky dost na odborné úrovni, takže pro člověka zdravotnictvím nepolíbeného to může být těžko pochopitelné ... Navíc se to komplikuje často řečmi o tom, že stejně se může očkovaný nakazit, imunita na sliznicích není, tím nákazu dále šířit, atd. ... Jak se v tom má paní Procházková a další vyznat?! Měl by to někdo vysvětlovat stručně a jasně, tzv. "po našem" ...
Vlasta Rejmanová
Hezky a vtipně napsáno. Bohužel pravdivé.
Jitka Caklová
Také jsem "synáčka pochopila". Já kdybych měla takto bezradnou třiaosmdesátiletou maminku, tak ji řeknu, "Vypni televizi, nekoukej a neposlouchej ty hámotiny, které se na nás valí 24 hodin denně, a nebo se dívej jen na ČT2 a Prima ZOOM". Kéž by se lékaři řídili Hippokratovou přísahou viz. Wiki a ne diktátem farmaceutického molochu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.