Žena přibrala, muži to vadí. Problém, kvůli kterému končí mnoho vztahů
Ilustrační foto: ingimage.com

Žena přibrala, muži to vadí. Problém, kvůli kterému končí mnoho vztahů

21. 1. 2021

To, co dříve bylo přitažlivé, se stalo děsivé. Pěkný zadek se změnil v almaru, hezké nohy obalil tuk, atraktivní prsa se uložila na břiše. S přibývajícími roky u mnoha žen přibývají i kila, jejich postavy se mění. Ne všichni muži to berou jako samozřejmost.

Je to vlastně skvělá prověrka kvality vztahu. Lidé, kteří spolu kdysi začali žít, protože se jeden druhému líbili, se proměnili. A už se jeden druhému až tak moc nelíbí. Nebo vůbec. Nebo to takto vnímá jen jeden z nich, zatímco druhý nechápe, o čem je řeč. Nebo o tom vůbec není řeč a zůstává jen nevyjasněné nepříjemno. Případů, kdy muži přestane jeho žena připadat přitažlivá, je však hodně, jen jde o jev, o kterém se moc nemluví. Častěji se píše o případech, kdy o sebe přestávají dbát muži. Tedy starší muži. O případech párů tvořených aktivními, dobře vypadajícími seniorkami, které vyrážejí na výlety a za  kulturou a jejich protějšky, které se změnily v pupkaté bručouny, kteří necítí potřebu se pěkně oblékat, cvičit, zdravě jíst, natož ještě někam chodit. Jenže je hodně případů opačných.

„Ženy často říkají, že starší muži o sebe nepečují, nazývají nás mnohdy nudnými smradlavými dědky, jenže já mám opačnou zkušenost,“ říká šestašedesátiletý Roman a pokračuje: „Moje žena po padesátce začala přibírat. Vždy byla spíše plnější postavy a mě se to líbilo. Nemám rád vychrtlé ženy, které zobou zrní. Nicméně to, co manželka začala provádět, bylo moc. Nosila si domů zákusky, obložené chlebíčky, pila sladké limonády. Večer u televize každý den spořádala velký balík brambůrků. Za pár let se neuvěřitelně změnila. Otekly jí nohy, začala mít zdravotní problémy. Praktický lékař, ke kterému chodíme a je náš kamarád, jí řekl, že by měla zhubnout, že její problémy jednoznačně způsobilo přejídání. Už není náš kamarád. Žena si našla jiného lékaře a mě zakazuje se s ním přátelit, protože je prý hulvát. Vím, zní to jako legrace, ale já opravdu časem dospěl k závěru, že mi moje vlastní manželka začíná vadit. Nemohl jsem se na tu horu sádla dívat. Kdykoli jsem o tom začal mluvit, urazila se. Řekla, ať se podívám na sebe, že je to normální, že lidi s přibývajícím věkem stárnou. Jistě, mám břicho, který chlap ho nemá. Ale jezdím na kole, chodím hodně pěšky, nemám nadváhu. Všímal jsem si, že se po manželce  dívali lidé, když nastupovala do tramvaje a prostě jí to nešlo. Už se nebyla schopná ani dostat na schody, jak byla tlustá. Nejvíc mi vadilo, jak neustále funěla.“

Romanovo vyprávění nemá šťastný konec. Časté hádky a odmítání jeho ženy na svém životním stylu cokoli změnit, ho unavily. Shodou okolností se na jednom ze svých výletů seznámil s kamarádkou svých známých. Čím dál častěji s ní jezdil na kole, chodili na výšlapy. „Pak jsem vždy přišel domů, Ivana tam seděla s tím pytlíkem brambůrků, měla navařeno, divila se, proč nemám hlad, koukala na televizi,“ říká. Rozešli se. Jejich děti ho za to odsoudily, nebyly schopny pochopit, že proměnu své ženy nedokázal přijmout. „To nebylo, že bych ji opustil ve zlém, ale  já už se  prostě na ni nemohl dívat,“ říká Roman.

Britští psychologové prováděli řadu studií, které mapovaly proměny způsobu stravování v různých etapách života. Došli k závěru, že většina žen, které žijí ve vztahu, jsou silnější, než ty, které žijí samy. Dlouholeté manželství způsobuje u řady žen, že přiberou. Mnohé i výrazně. Na jedné straně to způsobuje fakt, že více vaří, často  jedí nezdravá, tučná jídla stejně jako jejich partneři. Mnohdy za tím stojí i skutečnost, že ženy ztrácejí motivaci o sebe dbát.

„Po dvaceti letech manželství jsem si uvědomila, že oba chodíme doma ve starých teplákách, vytahaných tričkách a když nejdu ven, už se ani nelíčím. Najednou jako by mi můj muž nestál za to, abych se pro něj dělala hezká, když jemu je jedno jak vypadá. Choval se stejně jako já. Když mi pak řekl, že bych se sebou měla něco dělat, protože jsem příšerně ztloustla, koukala jsem na něj jako opařená. Vždyť on  také ztloustnul. Tak to je přece normální, že v padesáti nevypadám jako ve třiceti. Urazil mě,“ říká dvaapadesátiletá Monika. Zároveň přiznává, že slova jejího muže pro ni nebyla motivací, aby začala cvičit a zdravě jíst. Naopak. „Ať se podívá na sebe, ať se změní on, pak se  změním i já,“ říká.

„Ženy v dlouholetých vztazích velmi často přestanou vnímat své tloustnutí jako problém, protože si to oddůvodňují tím, že jejich partner přece za ten čas přibral také. Mnohdy nemají motivaci se měnit, muži jim nevěnují pozornost a ženy si říkají: proč bychom se měly namáhat,“ uvedl Lee Smith, který vedl výzkum stravovacích návyků v souvislosti s dlouholetými partnerstvími.

Velmi často také partnerům žen, které výrazně přibraly, vadí to, jak je vnímá okolí. Obézní lidé jsou často terčem úsměšků, jsou v centru pozornosti. Jestliže se muž má vedle takové ženy pohybovat ve společnosti, velmi často mu to časem začne být napříjemné. 

„Mnozí lidé si neuvědomují, že v průběhu let, ve vyšším věku, se vlastnosti, které mají, zvýrazňují. Jestliže někdo byl aktivní sportovec a dbal na svou životosprávu, je velmi pravděpodobné, že si takový životní styl uchová i ve vyšším věku. Kdo rád jedl, nebyl pohybově aktivní a měl sklony k příbírání, velmi pravděpodobně takový bude i ve stáří a jeho váha půjde ještě víc nahoru,“ uvedla psychiatrička Tamara Tošnerová. Jinými slovy, muž, který si vzal atraktivní ženu plných tvarů, která ráda peče, vaří a jí, může počítat s tím, že ve vyšším věku nebude vysportovaná atletka trávící víkendy během po horách.

Jako v jiných oblastech života ovšem jde o to, že existuje něco, čemu se říká zlatá střední cesta. Faktem je, že některé dámy nechaly své tvary rozvinout do velikostí, které nemusí každému mužskému oku lichotit. A pokud si to odmítají přiznat nebo nechtějí zvážit názor svých partnerů, je to problém.

Každopádně případy, kdy o sebe žena přestane dbát a stane se obézní jen proto, že ráda jí a nehýbe se, trápí mnoho mužů.

nadváha vztahy a sex Zdravá strava
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Obezita je příčina mnoha nemocí, ti lidé ubližují sami sobě. A to, že muži se rádi podívají po hezké ženě a naopak, je fakt. Je to jen v lidech, co chtějí, nebo nechtějí a co pro to udělají.
Hana Řezáčová
Nevím jestli jsem ta správná do této diskuze, mám štěstí, že nepřibírám - vážím stejně jako když jsem se vdávala, a to už bude letos 47 let :-) Mně ale přijde, že se to s tou "štíhlou linií" dnes přehání - samé články o hubnutí, dietách atd. Samozřejmě holka, která měla padesát kilo a má po letech sto padesát, tak to přibrala hodně a jde už o zdraví, ale pokud je jen plnější, těch kil není zas až tak moc, tak o co jde? Může být pěkná i plnoštíhá, i s pár kily navíc ... Každá jsme jiná, každá má jiný metabolizmus, jinou tělesnou konstrukci, s každou jinak zacvičí hormony ... Kdyby byli všichni nebo, abych se držela článku, všechny jak "přes kopírák", tak by to byla nuda ...
Marie Faldynová
Máme pohodlnější život a větší nabídku "mňamek" než bylo za našich mladých let. Ona není jen obezita, ale i bulimie a anorexie, je to všechno v hlavě. Mě tu čokoládu nikdo nenutí, ale když mám pocit, že jsem chudinka, nacpu se sladkým i chvíli před spaním a je mi to v tu chvíli jedno. Moje kamarádka v chaloupce musí vstávat aby nakrmila slepice, topí v kamnech, má zahradu jako fotbalové hřiště a není tlustá ani v 75 letech. Já bydlím v paneláku, kde nic nemusím a pak se divím, když jdou kila nahoru.
Lenka Kočandrlová
No ono se lehce řekne: zhubni,nežer,zamkni lednici,cvič,choď,sportuj,plav,jezdi na kole,dělej tohle,nedělej tamto...Skutečnost je obvykle taková,že by člověk byl rád hubenější (naprosté výjimky by chtěly být naopak silnější....),ale nechce se mu pro to nic dělat! Já přes zimu jsem dost líná,dřepím u netu,u TV,u knihy,u luštění...a k tomu kávičku a sušenky a čokoládu a pak se divím,že se ty kalhoty nějak zcvrkly.Jak se blíží jaro a teplo,den je delší a slibnější,tak se více procházím v lese,jdu si zabruslit,méně sedím,více pracuji venku na zahradě,a tak nějaká kila zase zmizí.Bohužel,asi nikdy už nebudu mít 48 kg jako mezi 20.a 30.,a ani 65 kilo,jako ve středním věku.Ale vejdu se do velikosti 40,tak to ještě není tak špatné....Možná,kdyby tady byly poblíž takové ty venkovní cvičební stroje,tak bych na ně chodila,to by mne docela bavilo,ale jezdit za tím někam x kilometrů,tak to se mi většinou nechce.Asi tak.
Martin Vrba
Jednou po těžkém zápalu plic, kdy už jsem byl v rekonvalescenci, jsem se dal do řeči na plicním, já tam chodil foukat do takového válce, s jednou paní při těle, ona tam chodila s nějakou neznámou alergickou reakcí na pyly (?), kdy u ní docházelo až k dušení. Já byl v neschopence a ona taky a tak jsme se domluvili a šli po vyšetření ještě do cukrárny na kávu a větrník. Povídali jsme si a povídali a ona pak vytáhla z kabelky fotky dětí i svou před asi 8 lety a já „čubrněl“, jak to byla dříve sexy ženská. Pak mi vyprávěla, jak je nespokojená v manželství, že jí manžel úplně ignoruje a ona má jen samé starosti s dětmi a že se cítí strašně opuštěná a tak mi jí bylo moc líto. Všechno to do mě napoídala jako do vrby. Měl jsem tehdy stále pěknou ženu a byl a jsem jí věrný – tak to skončilo jen u toho povídání příběhů ze života. Pak jsme se setkali zase na tom plicním na podzim a já jí povídám, že ráno byla taková mlha a že se mi špatně dýchalo, když jsem si na ni vzpomněl, jak se jí asi blbě ten den dýchá. Ta paní si ke mně stoupla na špičky a objala mne, já se k ní dolů naklonil z mé výšky a ona mi do ucha s pláčem řekla, že by takového chlapa moc potřebovala. . . . . . Taková nečekaná lichotka i s tím opravdovým obětím té malé silné ženy bylo zvláštní – takové příjemné, kdy kila nebyla na překážku, které jsem asi také potřeboval slyšet, ale do té doby jsem o tom nevěděl. Pak jsme si vyměnili telefonní čísla a několikrát jsme si zavolali do práce, setkali jsme se až za rok na na velikonoce, kdy řekla, že má pro mne dárek - překvapení. A setkání jsme zase uskutečnili v té „naší“ cukrárně. Já ji nemohl skoro poznat, zhubla asi 18 kg a co bylo hlavní, ona už prý netrpěla těmi záchvaty dušnosti. To byl ten hlavní dárek. Prý ji vyléčilo to jediné objetí s chlapem, který jí řekl, že na ní myslel, jak je asi špatně. S manžel se dali zase dohromady – no – proč ne - vždyť měl doma zase pěknou kočku. Ano – může to být tak, že chlap se přestane o svou ženu starat, protože mu tloustne, ale také mu může tloustnout, protože se o ní přestal starat. :) (Přiznám se bez mučení, vymyslel jsem si to, protože mám rád příběhy s dobrým koncem a nechci nikdy nikoho urazit)
Zdenka Soukupová
Jo, kila nahoru, to jde samo. Ale dolů, to je fuška! Mám štěstí, že se mě ta kila navíc vyhýbají. Dokonce ani po dětech jsem nepřibrala. Ale to bylo asi tím, že jsem bydleli ve čtvrtém patře bez výtahu. Ale po posledních vánocích se asi 3 kilča navíc objevila. A tak chodím, chodím, chodím..... snad je vychodím.
Jitka Caklová
Ještě dodám, nevím proč by mi mělo vadit, nebo si jen připouštět myšlenku, proč ten, či onen, ta, či ona, nevypadá, nebo se nechová, podle mých představ. Nechť si je hezký každý sám v sobě. Je to jen jeho věc.
Jitka Caklová
Mnozí ještě netuší, že jsme "v tom" až po uši a záleží jen na Duši. Tlustí, nebo hubení, jednou budou studení.
Hana Šimková
Měla jsem jednoho kamaráda, který si svoji ženu záměrně vykrmoval a čím byla obéznější, tím více ji miloval. S láskou kolem ní chodil a říkal :" To je všechno moje". Takže , jak se říká, proti gustu.... Přitom on byl krásný, dobře rostlý chlap a mohl si ženy vybírat. No vybral si.
Danka Rotyková
Občas jsem v životě litovala, že nejsem vysoká holka s dlouhýma nohama. Po revoluci se ale začaly i tyhle holky přecpávat, a to už tak pěkně nevypadaly. I když měly hezkou tvářičku, tlusté břicho a stehna moc chlapů nepřitahovala. Pak jsem si uvědomila, že je jedno, kolik měřím, důležitá je střídmost. Dodnes se toho držím, pomáhá mi to i zdravotně. Navíc se dá i trochu ušetřit, není nutné kvůli velikosti měnit dražší oblečení tak často. Upřímně - nechápu, jak se se svojí nadváhou můžou smířit mladé holky a ženy, přeci v těch letech se chtějí líbit hlavně mužům, ne?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...