Státy kolem nás očkují o sto šest, naše vláda projednává strategii. A kolik lidí zatím umře?
Ilustrace: pixabay.com

Státy kolem nás očkují o sto šest, naše vláda projednává strategii. A kolik lidí zatím umře?

13. 1. 2021

Je leden, třináctého. Česká vláda zasedá, aby projednala státní očkovací strategii. To je úžasná zpráva, řeklo by se, kdyby bylo sice třináctého, ale června.

Izrael má proočkovánu pětinu populace, v Británii dostalo vakcínu proti covidu-19 přes milion lidí, ve Spojených arabských emirátech necelý milion a více očkuje třeba i Bahrajn. Výmluvy na to, že Evropská unie nezajistila dostatek vakcín pro všechny své členské země, jsou zcestné. V Itálii i Německu už naočkovali přes půl milionu obyvatel, tři stovky tisíc ve Španělsku, dvě stě tisíc v Polsku.

Když koronavirus propukl na jaře i v Česku, nebyly roušky, ačkoliv premiér přes televizi divákům vzkazoval, že stát zajistil dostatek roušek a že je bude sám rozvážet těm, kdo je nemá. Nakonec se lidé chránili rouškami, které si ušili doma.

Když první vlna opadla, tvrdila nám vláda, že jsme dobře připraveni na případnou druhou vlnu. Ta přišla, ale vláda se jí ani v zárodku nesnažila zastavit, protože bylo před volbami. Následně zemřelo několik tisíc lidí.

A i když od loňského léta víme, že koncem roku 2020 by mohly dorazit do Česka první vakcíny a stát, kraje a města mohly několik měsíců budovat očkovací centra, vláda teprve nyní řeší očkovací strategii. Tedy zase pozdě a zase to bude stát životy, nemluvě o tom, že ani nemáme dost stříkaček a jehel.

Proč tomu tak je? Protože vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem je neschopná. A premiérovy výmluvy? "Ten kdo měl přijít, nepřišel..."

Sice nevíme, kdo nepřišel, ale víme, kdo by měl odejít.

 

koronavirus
Hodnocení:
(4.3 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Petr Dvořák
Jak píše prof. Koukolík, mezi politiky je 5x více duševně narušených jedinců, než v běžné populaci. Takže premiér, který má majetek ve výši čtvrtiny plánovaného deficitu státního rozpočtu a musí, chudák, čerpat pár usmolených milionů na svůj rekreační objekt, se přece nebude zajímat o jakýsi plebs, který je mu dobrý tak leda na to, aby ho zaměstnal za minimální mzdu ve své robotárně. Nebo je někdo fakt tak pitomý a myslí si, že vláda je tady pro nás? Sice stejně jako např. poslanci jsou de facto našimi zaměstnanci, ale kdo by se zabýval takovými prkotinami.
Dana Divišová
Očkujeme tolik, kolik máme zatím vakcíny. Nejsem si jistá, že by to někdo jiný mohl dělat jinak. Vakcínu bychom teď mohli stejně jako Poláci zkusit kupovat sami. Je otázka, kdy a za kolik. Vidíme, že EU bude zajišťovat vakcínu i pro Ukrajinu, protože sama se k ní v dohledné době nedostane. Vakcíny nemá dost ani Německo. Podle toho, kolik lidí se chce nechat očkovat, tak se obávám, že vakcíny časem bude nadbytek. Vždyť ani zaměstnanci sociálních ústavů se nechtějí nechat očkovat.
Jana Šenbergerová
Souhlasím s autorem článku. Kdo se staral, má, kdo se jen vychloubal, že má všechno pod kontrolou, ten se teď bude jenom trapně vymlouvat. Doplatíme na to všichni. I ti zdraví. :-(
Dana Hošková
Jsme-li v dodávkách vakcíny závislí na EU, pak je zpoždění možná dáno tím, že jsme v EU považováni za občany druhé kategorie.
Marie Měchurová
Pane Vácha, máte kus pravdy, ale tady s tím nepochodíte. Stát prostě není firma. Nevíme ale, jak by to zvládla vláda jiná. Když pan Babiš prohlásil, že on to očkování bude všechno řídit sám, tak jsem z toho moc nadšená nebyla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.