Osmasedmdesátiletý Miloslav Křížek: Přes hledáček fotoaparátu vidí člověk svět kolem sebe jinak, než očima
Koně v Krušných horách. FOTO: Miloslav Křížek

Osmasedmdesátiletý Miloslav Křížek: Přes hledáček fotoaparátu vidí člověk svět kolem sebe jinak, než očima

19. 1. 2021

Fotografování propadl ve svých čtyřiadvaceti letech po narození syna. A ani ve svých 78 letech Miloslav Křížek nevyjde ven bez fotoaparátu. Denně ujde kolem deseti kilometrů a fotí krajinu, zejména Krušných hor. Jeho fotografie mohou už rok sledovat i čtenáři portálu i60.

Jak jste se vlastně dostal k fotografování a kdy to bylo?
Fotografovat jsem začal po narození syna v roce 1966. Měli jsme doma starý německý fotoaparát Agfa, na film 6x9. Mám ho dodnes, jako památku. Asi po pěti letech jsem si koupil zrcadlovku na kinofilm Exacta. Filmy jsem si sám vyvolával a potom zvětšoval černobílé fotky na papír. Barevné jsem posílal do fotolabu. Když se objevily digitální foťáky, odpadlo vyvolávání v koupelně.

Fotografování je vaším koníčkem, anebo i prací?
Fotografování je mým velkým koníčkem. Člověk přes hledáček vidí svět kolem sebe jinak, než očima. Jsem samouk, něco o focení jsem si přečetl v knihách, hodně jsem se dozvěděl na internetu.

Tématem vašich fotografií jsou často Krušné hory. Bydlíte tam nebo tam často jezdíte?
Žiji v Ostrově, ke Krušným horám to mám 3km pěšky. Pocházím z Plzně, tam je rovina, hory jsou něco jiného. Dříve jsem do hor jezdil fotit na kole, ale poslední asi  čtyři roky tam chodím raději pěšky. Denně 10 až 12 km, podle počasí.

Co nejraději fotíte a proč?
Nejraději fotím krajinu, hory mají mnoho zajímavých míst, kde se dá fotit - lesy, skály,vpotůčky, detaily. Fotky krajiny zabírají v mém počítači nejvíce místa. A proč krajinu? Protože v přírodě si člověk odpočine, soustředí se jen na focení, přijde na jiné myšlenky.vTaké mě baví fotit lidi a zajímavá místa ve městě.

Být dobrým fotografem znamená mimo jiné být ve správnou chvíli na správném místě. Jak vy vyhledáváte objekty a příležitosti k fotografování?
Přímo nevyhledávám objekty k focení. Při procházkách krajinou se dívám kolem sebe, když mě něco zaujme, tak se zastavím a zjistím, jestli to má cenu vyfotit. Když není dobré světlo, nefotím a vrátím se tam jiný den. Příležitostí k focení v přírodě je mnoho.

Předpokládám, že nosíte fotoaparát neustále u sebe, je to tak?
Ano bez foťáku nevyjdu z bytu, co kdybych viděl něco zajímavého.

Jakým fotoaparátem vlastně fotíte a jak moc se věnujete úpravě fotografií?
Vyzkoušel jsem kompakty Olympus a Panasonic. Pak jsem zjistil, že potřebuji zrcadlovku. Moje první digitální zrcadlovka byla Canon 400D s APSC čipem. Tak jsem u Canonu zůstal, vyhovuje mi. V současné době používám  Canon 6D Mark2 a Canon 7D Mark2 a k tomu sadu objektivů a filtrů. A nesmím zapomenout na stativ, bez něj do přírody nechodím. Protože fotím do formátu RAW, což je digitální negativ, tak se musí fotky vyvolat a upravit. K tomu používám  programy Lightroom a Photoshop. Při focení se snažím nastavit clonu, čas a ISO tak, abych při zpracování nestrávil moc času. Ke správnému nastavení expozice používám také externí expozimetr.

Zúčastňujete se i nějakých fotosoutěží anebo vystavujete někde své snímky?
Odebírám již dlouho časopis Foto-Video, kde probíhá celoroční soutěž Fotograf roku. Jsou tam vypsaná témata, když mám nějaké fotky pro dané téma, tak je vložím. Celkem jsem se zúčastnil v Ostrově a okolí pěti fotovýstav. Osmdesát procent vystavených fotografií se týkalo krajiny a přírody. Fotky byly vytištěny ve formátu 30x40cm.

Co byste doporučil našim čtenářům – seniorům, kteří by chtěli začít fotografovat. Na co by se měli zaměřit, případně s jakým foťákem by měli začít?
Když si prohlížím fotky v rubrice Foto dne, tak si nemyslím, že by čtenáři íčka, kteří vkládají fotky, potřebovali poradit. Pokud jde o výběr foťáku, tak je známo, že pěkné fotky vytváří fotograf a na přístroji nezáleží. Takže hledat inspiraci, správné světlo, dívat se kolem sebe a fotit.

Co pro vás fotografování znamená, co je na něm pro vás nejpřitažlivější?
Fotografování spojuji s pobytem v přírodě. Při hledání námětu a kompozice člověk zapomene na ostatní věci běžného života a soustředí se jen na krajinu a její detaily.

Patříte k fotografům, jejichž snímky často zdobí hlavní stránku našeho portálu. Jak jste objevil web i60? Byla to náhoda nebo vás někdo k nám přivedl?
Děkuji za pochvalu. Tip na web i60 jsem dostal od mé známé. Moje fotky se jí líbily a napsala mi, že bych je měl také ukazovat na netu. Tak jsem se na íčko přihlásil.

Prozradíte nám svůj věk?
Je mi 78 let.

fotografování hobby příroda
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Já jsem se na stará kolena také zamiloval do focení. Vloni k Vánocům jsem dostal od syna nový foťák a za tu dobu už mám tolik fotek, že si je snad do konce života všechny ani neprohlédnu :-D . Letos jsem si ještě zaplatil kurz focení, který jsem našel na XXX (reklama odstraněna), tak se za ty fotky, které jsem fotil dřív i stydím :-D .
Hana Rypáčková
Hned jak jste se tu objevil , nalistovala jsem Foto Video / přečtené mi dává kamarád/ a byl to on! Velký obdiv. Hodně krásných zážitků a dobré světlo přeji.
Eva Mužíková
Honzo,to je dobrý "počin". Je skvělé seznamovat se s lidmi, se kterými se setkáváme na íčku. V tomto případě formou fotografií.
Dana Kolářová
...Fotka je, jako báseň zastavená v čase... Děkuji za kouzelné "básně" a přeji hlavně Zdraví a Dobré světlo.
Eliška Murasová
Vaše fotografie jsou krásné, je radost se dívat, tak ať Vám to fotí a chodí ještě hodně dlouho!
Anna Čípová
Pane Raško, děkuji za přestavení pana Křížka. Jeho fotografie vypovídají o velkém umu a citu.
Martina Růžičková
Fotky pana Křížka také moc obdivuji, takže mě rozhovor potěšil a děkuji za něj.
Dana Puchalská
Ano,pan Křížek fotí krásně. A rady pro ostatní, které jsem se dozvěděla jsou velice u ž i t e č n é.
Marie Měchurová
Moc Vám fandím. Vaše fotky jsou velkou inspirací pro všechny amatérské fotografy na íčku. Zkusím si něco vzít pro sebe z Vašeho rozhovoru. Děkuju a dobré světlo !!
Alena Vávrová
Moc mne potěšilo bližší seznámení s panem M. Křížkem, jehož fotografie též obdivuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%