Dnes mám svůj den
FOTO: autorka

Dnes mám svůj den

21. 1. 2021

Moji přátelé, ano dnes mám svůj den, kdy na mě dolehla nějaká tesknota, smutek, melancholie, uvědomnění si neúprosnosti našeho pozemského času, smutek nad tím vším, s kolika kamarády, známými i milovanými jsem se už loučila. Teskný občas živote, ty nám ale dáváš často zabrat. Jenže co s tím? 

Ano máme své děti, přátele, známé, máme své pohodlí, máme své zájmy, ale přece jen, to na nás, tedy na mě, určitě občas padne. A tak se zamýšlím nad naším životem, tedy spíše nad svým, i když je to všeobecné. Co je náš život? Je to jen pára, která se na chvilku ukazuje a potom zmizí. 

Ach ano, takové myšlenky mě dnes napadly, ale zkusila jsem je zahnat. A víte čím? Sáhla jsem v ledničce po hezké lahvi a na ní je nápis Jubilejná Slivka. Podívala jsem se blíž a ejhle, vyrobena v Liptovském Mikuláši. Nalila jsem si paňáčka, na Moravě, která je blízká mému srdci , říkají vochtlík. Na Slovensku, které mám také moc ráda, ani nevím, jak se říká - asi na zdravie. U nás je to štamprdle /asi Sudety/ nebo paňák. A je moc dobrá ta Jubilejní Slivka a byla i výborná Jubilejná Hruška. 

Pod vlivem výborné Slivky píši nyní impulzivně, ale i bez vlivu, bych mohla žít ve všech částech naší vlasti. Ano, myslím, že i když jsme rozděleni, přesto k sobě máme velmi blízko.

Mezi mými úvahami, nastalo uklízení , vyčistila jsem jedno okno v kuchyni, uvařila jsem, domnívám se ,výborné rizoto s domácí vepřovkou a omylem jsem přidala dva sáčky zmražených bílých hřibů (chtěla jsem dát  smíšené houby). No chuť i s přidanou sojovkou vynikající! (podle mých čichových a chuťových buněk).

A jdu hledat fotky z Liptovského Mikuláše a okolí ,neboť tam bylo neskutečně krásně. Bylo to v červnu v roce 2016 - ubytováni jsme byli v hotelu Avena v Liptovském Jánu. Počasí nám přálo, výlety po okolí nezapomenutelné. Ať lodí po Liptovské Maře, či výlet do Liptovského Mikuláše, či Štrbského Plesa. Také výlet na Chopok byl nezapomenutelný. Když jsme lanovkou dojeli nahoru, strhla se bílá vánice, na krok nebylo vidět. A za chvíli opět zářilo slunce. Také jsme se plavili na pltích. Pěkně začalo pršet, mě připadalo, že pltíme pod vodou, mokro  zespoda, zezhora. V Liptovském Jánu v parku je takové termální jezírko, tam se koupou i v zimě. Byly to opravdu nezapomenutelné dny.

Ano přátelé, dnes mám svůj den, přemítám, jaký je život. A na co si lidé jednou vzpomenou v souvislosti s námi? Věřím, že každý z nás, více, či méně učený, obdařený různým druhem nadání, tvoří malý schůdek k dalšímu pokračování na téhle zemi. 

Jdu si nalít vochtlík, panáčka, či stopečku - na zdraví přátelé  ♥♥♥.

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Soňo, děkuju za hezký článek a fotky. Vyvolala jste ve mne krásné vzpomínky. S manželem jsme jezdili ( dnes už je to 17 let ) tři roky za sebou do Liptovského Michala. Pokaždé jsme bydleli v soukromí. Máme prochozené okolí, koupat jsme se chodili do Bešeňové do Aquaparku. Bylo to tam už tehdy dost drahé. Jezdili jsem do Demanovských jeskyní , do Dobšiné, do Popradu , na Štrbu i Hrebienok, jen na Lomničák jsme se nedostali kvůli počasí. Pro mne to byla už tehdy vzpomínka na školu, kdy jsme tam byli s osmičkou, pro manžela vzpomínka na rok vojny v Mikuláši. . Někdy je zapotřebí zpříjemnit si chmurný den. Tak hlavně ať jsme zdraví, abychom mohli už konečně cestovat alespoň po Čechách.
Marie Novotná
Jé, Soňo, to je krásná vzpomínka. Tam bylo moc hezky. A splim? Kdo by dneska neměl. Tvuj článek mne vratil do krásných chvil na Slovensko. Objímám tě a přeji pohodové dny bez splímu.
Marie Seitlová
Soni, děkuji za krásné fotky i článek. I já mám už delší dobu splín, nejprve související s úrazem a nyní s domácím vězení. Jsem společenský člověk a nyní jen procházky, křížovky, kniha a ičko. Také si často připomínám dovolené a prohlížím fotky. Snad bude líp ...
Jana Kollinová
Vyjádřila jsem své pocity k textu a nebudu jedinou, která nedokáže vizuálně vstřebat "ohňostroj" barev v připojených fotografiích i když se dokáži vžít do impulzů a prožitků barevné škály autorky.
Jana Kollinová
Mám dnes stejně méně optimisticky našlápnutý den. Mám povinnosti, kterých si musím dostát a to je mojí hnací silou. V každé fázi mého života to bylo něco jiného, ale nejvýrazněji ovlivnila moji vůli péče o nemocné rodiče. Když jsem existenčně i finančně nastartovala své milované, je tu ještě jedna bytost, která mě nutí každé ráno vstát, vyjít ven, projít se, a uvědomit si pocit odpovědnosti, kterou jsem převzala vyzvednutím pejska z útulku. Někdo mě odsoudí, že věnuji péči a pozornost psíkovi i když mnohem větší pozornost si zaslouží jiní strádající, pochopím to, ale nejsem Matka Tereza a tak se snažím dělat to, co si myslím, že je správné.
Marie Doušová
Hezky a pravdivě napsáno. Také mívám tyto dny ,kdy přemýšlím o životě. Dík...
Daniela Řeřichová
Rozjímáme asi všichni, děkuji za článek a také virtuálně připíjím na dobré a hlavně zdravé dny příští.
Alena Švancarová
Irenko Mertová i mě v takových chvílích,splínu na duši,pomáhají knížky.Spolehlivé.Mám stále nějakou rozečtenou.A potom jakákoli činnost,procházka.....
Hana Nováková
Soňo, mám ráda vaše články. Tento k nim zcela určitě patří, Slovensko je krásná zem, někdy přemýšlím, zda bylo nutné po tolika letech se dělit. Moc krásné fotky
Růžena Kuželková
Když je řeč o Slovenku,jezdívaly jsme tam s partou spolupracovnic a já brávala sebou vnuka,který se v "termálkách" vyřádil dosytosti.Bohužel po jejich přijetí Eura,již nebylo to tak bezva,tudíž jsme přestaly jezdit,ale vzpomínky zůstávají a ty nám nikdo nevezme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...