Na Wikipedii se málo píše o českých památkách. Wikipedisté proto vyhlašují soutěž a hledají nové editory
FOTO: wikimedia.org.cz

Na Wikipedii se málo píše o českých památkách. Wikipedisté proto vyhlašují soutěž a hledají nové editory

19. 1. 2021

Na den dvacátých narozenin Wikipedie na ní odstartovala soutěž Popiš památku, která se soustředí na psaní článků o českém kulturním dědictví. Letos probíhá už počtvrté. Přihlásit se může každý i bez předchozích zkušeností s psaním encyklopedie. Soutěžit se bude do konce února.

Její pravidla jsou velmi jednoduchá: Vyberte si kulturní památku v Česku, které byste se chtěli věnovat, napište o ní článek, přihlaste jej na stránku soutěže a porota ho ocení body. Ten, kdo získá nejvíce bodů, vyhrává! Spolek Wikimedia Česká republika, který Wikipedii podporuje (a který stojí i za touto soutěží), odmění nejlepší dobrovolníky, kteří svými články rozšíří povědomí o českých kulturních památkách.

„Soutěž pořádáme proto, že ze čtyřiceti tisíc kulturních památek jich drtivá většina svůj článek ještě nemá. Je to velká škoda – mnohdy se jedná o stavby, které se zapsaly do dějin svého regionu. Do encyklopedie prostě patří. Článek nemají například jednotlivé budovy Kladrubského hřebčína, který je jako celek zapsán na seznamu kulturních památek UNESCO. Návštěvníci různých krajů Česka často hledají informace na Wikipedii, mnohdy i přímo na místě za pomoci chytrého telefonu. Pomozme i jim rozšířit obzory“, uvádí k soutěži Jan Loužek ze spolku Wikimedia Česká republika.

Soutěž potrvá do 28. února 2021. Vyhodnocení celé akce bude mít na starosti tříčlenná porota. Na vítěze čekají kvalitní knižní publikace o kulturním dědictví České republiky. I letos bude soutěž podporovat nové editory, a proto budou nejlepší nováčci oceněni zvláštními cenami.

Česká Wikipedie se 470 tisíci článků je největší encyklopedií v českém jazyce. Na kulturní památky se soustředí dlouhodobě. V letech 2012–2014 se uskutečnily tři ročníky soutěže Wiki miluje památky, kdy dobrovolníci jednotlivé objekty fotili. Od roku 2018 právě v rámci soutěže Popiš památku oceňujeme každoročně i autory článků. Ti v minulých ročnících soutěže napsali na Wikipedii téměř tisícovku hodnotných hesel. Přidáte se s popisem některé památky letos i Vy? Stále jich na Wikipedii hodně chybí a některá může být i z Vašeho okolí!

Stránku soutěže na Wikipedii najdete na tomto místě.

 

cestování památky Wikipedia
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Už se těším. Myslím že to bude zajímavé. Prostě dobrá výzva v novém roce.
Daniela Řeřichová
To je skvělý nápad. Určitě mnoho íčkařů má ve svém okolí zajímavou kulturní památku, kterou může pomoci prezentovat širšímu okruhu zájemců o historii.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%