Chochloma
Úvodní foto: autorka

Chochloma

24. 1. 2021

Někteří z vás jistě vědí, co chochloma (čti chachloma) je. Protože se mi moc líbí, rozhodla jsem se vám ji blíže představit.

Chochloma nebo chochlomská malba (Хохлома, Хохломская роспись) je tradiční ruské umělecké řemeslo. Vzniklo v 17. stol. v osadě Chochloma nedaleko Nižního Novgorodu.

Spočívá ve zdobení dřevěného nádobí barevnými ornamenty. Ze dřeva vyřezané předměty se pokryjí směsí jemného jílu a lněného oleje, pomalují olejovými barvami smíchanými s práškovým cínem, nalakují a zapečou při teplotě okolo 150 °C. Na povrchu výrobku vznikne pevná trvanlivá vrstva, která napodobuje kov a je odolná vůči vlhkosti. Charakteristickými barvami chochlomy jsou černá, červená a zlatá, tradičně se používají rostlinné motivy (květy, bobule).

Jednoduché vzory, navzájem se proplétající a vytvářející jasný obrázek, představují neopakovatelný ruský styl, měnící matrjošku, krabičku, vázu, dózičku, lžíci, nádobí i nábytek v umělecká díla.

Poté, co jsme přijeli v roce 1976 na měsíční studijní pobyt do Sovětského svazu, stalo se toto krásné dřevěné nádobí předmětem našeho zájmu a všichni jsme si nějaké koupili pro potěšení. Líbily se nám tvary, vzory i to, jak je krásně lehké a příjemné do ruky. Uchovávali jsme je pečlivě zabalené, aby se ani trošku nepoškrábalo. Jaké bylo naše překvapení a zděšení, když jsme viděli, jak na koleji v Leningradu z chochlomových misek naše domorodé kolegyně jedí teplou polévku, samozřejmě také příslušnou lžící. Já jsem si později doma připila z chochlomových kalíšků s několika přáteli červeným vínem.

 

Zdroje a foto:

1-4: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chochloma

5-7: https://xoxloma-magazin.ru/

8-12: https://ru.wikipedia.org/wiki/Хохлома

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Věro, tyto ruské lidové výrobky jsem znala pouze z výloh Čajky. Jejich název i podrobnosti o výrobě mi zůstaly utajeny až do přečtení tohoto tvého článku. Děkuji za zajímavé informace.
Věra Ježková
Děkuji opět. Váš zájem o chochlomu mě potěšil. Do Čajky jsem samozřejmě chodila taky, hlavně se dívat. Berestu neznám, najdu si ji.
Marie Seitlová
Věrko děkuji, mám celou jídelní sadu, ale název jsem neznala. Sadu jsem dostala, líbilo se mi to a určitě to nevyhodím. Vystavené to nemám.
Růžena Kuželková
Znám,poslala mi mističku Valja ze Žitamíru,bohužel už "padla za vlast",ale byla moc hezká. Taky věky to nevydrží a ta moje byla,když jsem chodila do 6.třídy a museli jsme si dopisovat(prý abychom se zdokonalili),já už si bohužel pamatuji pouze "bulka s máslom a kaťát na kaňkách" a ještě nevím,zda je to správně, :-))
Soňa Prachfeldová
Ano moc pěkné.
Helena Přibilová
V roce 2018 jsme při naší cestě Povolžím navštívili město Saratov. Nezapomenutelným zážitkem pro nás byl oběd v jedné místní restauraci. Příjemné prostředí, milá obsluha, skvělé jídlo, ale největším překvapením byla toaleta s nádherným chochlomovým prkénkem.
Jaroslav Kolín
Zajímavé jsou také výrobky z březové kůry - beresty. Jíst se s tím sice nedá, ale je to pěkné. Viz např. https://waitfor.ru/Beresta-is. Co je to beresta najdete ve wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Birch_bark
Hana Polednová
Věru, mám také doma jednu takovou lžičku a teď jsem se dokonce od Tebe dozvěděla, jak se vyrábí. Bezva, díky.
Hana Nováková
Věrko, nevěděla jsem, že je takto označována malba na známých dekorativních předmětech, které byly vystavovány v Čajce a dalších prodejnách se zbožím ze SSSR. Tatínek ji mamince přivezl z pracovní cesty asi 2 kousky. Já při návštěvě OH v Moskvě v roce 1980 jsem viděla nabídku asi 500 kusů v jednom obchodě. Neskutečně krásná práce. Děkuji za upoutávku
Zuzana Pivcová
Věrko, pamatuji si, že takovéto nádobí prodávali kdysi v prodejně Čajka, ale žádný kus z něj nemám. Zato mám ještě keramickou soupravu od Gruzínky z Tbilisi a ta je také krásná. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.