Pojďme se na tu naši krásnou zem podívat z výšky
FOTO: Marie Měchurová

Pojďme se na tu naši krásnou zem podívat z výšky

15. 2. 2021

V České republice je asi 400 rozhleden, čímž se naše země řadí mezi světové rozhlednové velmoci. Stavět se začaly na konci 19. století s rozvojem turistiky. A právě Český klub turistů vybudoval  po celém Česku nejvíce rozhleden.

 

V posledních letech financují výstavbu rozhleden obce či kraje, někde se dokonce na stavbu pořádají sbírky.

Mezi námi "íčkaři" je jistě hodně cestovatelek a cestovatelů, kteří si rádi připomenou, že už některé z nich navštívili a rozhlédli se do okolí po naší milované krajině. 

Ty rozhledny, které tady prezentuji, jsem někdy za posledních deset až dvanáct let navštívila. Ať už jsou to stavby z okolí našeho bydliště, z Beskyd, z Bílých Karpat, z Jeseníků, ze Šumavy, z Krušných hor, z Lužických hor, z Orlických a Jizerských hor. Jedna je i ze Slovenska. 

Informace o rozhlednách jsem čerpala z turistických vizitek nebo z internetu na portálu Kudy z nudy.

Tak se pojďte porozhlédnout.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Maruško, potěšila jsi mě krásnými rozhlednami. Všude, kde se brouzdám krajinou, rozhledny vyhledávám. A jak vidím , nejsem sama. A rezervy máme všichni veliké, neboť jich pořád přibývá.
Lenka Kočandrlová
V K.Varech máme nejen Dianu,ale i Goethovu rozhlednu a Vyhlídku Karla IV. Taky je v lázeňských lesích tzv.Aberg,ale tam už se nikdo nedostane - je to soukromé.Poblíž Varů je např. v Krásně zvláštní rozhledna,která má schodiště vnějškem.Pak je nad Nejdkem Peindl.V Horní Blatné, v Kyselce,v Oloví....všude jsou krásné vyhlídky a rozhledy. Na všech těch zmíněných jsem byla osobně.
Anna Potůčková
Majko díky za článek. Některé rozhledny neznám vůbec a většinu jen z různých fotografií i na jiných portálech. Hezky jsi je shrnula, ty které jsi navštívila a vyfotila.
Jaroslava Handlová
Zdolávat rozhledny patří k mým velkým zálibám. Mnohé z uvedených jsem navštívila, ale víc je těch nezdolaných. O některých jsem dokonce ani nevěděla, tak mě tato fotogalerie příjemně obohatila.
Eliška Murasová
No Maruško, to je přímo rozhlednový atlas, skvělé. Některé znám, pár co nemáš ve své sbírce, bych jich mohla i dodat. A dokonce mám i jmenovkyni.
Irena Drob
Pěkné, je vidět, že jsi turistka s foťákem. Přiblížila jsi mi hodně pro mě neznámých rozhleden.
Martina Růžičková
Máte parádní sbírku zdolaných rozhleden! Díky za podívanou. Připomněla jste mi návštěvu Minigalerie rozhleden v Luhačovicích, kde je vystaveno neuvěřitelné množství modelů našich rozhleden. Nadšený průvodce je schopen o nich vyprávět snad hodiny :-). https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/luhacovice-minigalerie-rozhleden-sbirka-model-rozhledna.A180823_422501_zlin-zpravy_ppr
Soňa Prachfeldová
To je nádherný přehled rozhled. Na Moravě to neznám, vlastně v Lednici Minaret, v Čechách jsem na několika vyobrazených byla.
Margita Melegova
Tolik zajimavych rozhleden a krasnych vyhledu, nevim ktere bych dala prednost kdybych zvladla vyjit tolik schodu.
Zdenka Soukupová
Maruško, krásné fotky krásných míst. Díky za inspiraci, snad něco z toho stihnu navštívit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...