Jak dobýt Anglii – část II.
Foto: autorka

Jak dobýt Anglii – část II.

25. 1. 2021

Když teď po letech čtu, co všechno jsme tenkrát v Londýně a jeho okolí stihli, zdá se mi to téměř nemožné  –  že by se mi to jen zdálo ? Ještě že mám svou fotodokumentaci, a tak mohu sdělit letmé dojmy a postřehy, které mi utkvěly v paměti. Samozřejmě v paměti nejvíc zůstávají průšvihy, trapasy či věci nepodstatné…  :-))

-Britské muzeum – památky z Egypta, sochy, sarkofágy. A největší shluk dětí u skrčené mumie bez sargofágu, jen tak, neoblečené, nahaté, kdovíodkud. A malá černošská kudrnatá holčička, která zjistila, že mumie má taky „dírku“ (určitě uhádnete, kde) a okamžitě svolala celou svou třídu, která ihned nechala učitelku učitelkou, přiběhla a zkoumala velice bedlivě mumii…inu, děti - a chudák mumie, vystavená po tolika letech posměchu !

-SOHO, čínská čtvrť a fešný anglický bobby jak vyšitý z magazínu. Samozřejmě objeven mou tehdy náctiletou dcerou. A tak jsem je oba vyfotila, bobbík se vůbec nebránil, zrovna tak jako „Pán krkavců“ v Toweru“, který byl starší a se kterým jsem se vyfotila pro změnu i s deštníkem já.

-V SOHO byl námi prozkoumán jeden z krámků, kde jsem objevila kromě jiného v několika flaškách naložené hady různých velikostí a druhů – prý dobrá kořalka i lék na potenci. Jestli tam byli i netopýři, údajný to zdroj dnešní koronavirové infekce - tak to si už vážně nepamatuji, ale po tom, co jsem tam všechno viděla, je to docela možné.

-Ve Victoria Station, starobylém nádraží, jsem se dožadovala něčeho z příručky (už ani nevím, co to bylo), ale já to nechtěla propásnout a trvala jsem na tom, že to chci vidět, a informátorka mi sdělila, že to zkrátka neuvidím, protože to tam bylo naposled snad v 19. století. No chybička se vloudila díky mé nepozornosti či únavě ze všeho, co jsem absolvovala, možná mi to už všechno přerostlo přes hlavu…

-Při nákupu v nějakém krámku jsem se dohadovala s prodavačem, jestli chci pivo nebo medvěda (beer x bear). On mi s anglickým klidem a kamenným obličejem trpělivě vysvětloval, že medvědy tam nevedou, zatímco já byla už téměř rozčilená, protože ten regál s pivem tam teda určitě někde musel být, zatímco on se mi ho pořád snažil zapírat… 

Prohlídka Toweru, historické pevnosti a obávaného vězení na severním břehu Temže, byla, abych použila anglický obrat, „vskutku zajímavá“, a to myslím naprosto bez ironie.

Jsou tam uloženy královské klenoty, které jsme měli tu čest si prohlédnout a žije tam v zajetí osm velkých krkavců – takoví jsou u nás k vidění asi málokdy, aspoň já viděla za svůj život tady jen jednoho a ten žije na Vyšehradě.

Jejich jména byla (nevím, zda doposud, či se mění): Merlina, Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp a Georgie.

Podle královského dekretu, který v roce 1630 vydal Karel II., je nutné, aby na tomto místě bylo vždy šest ptáků. Pán krkavců, který se o ně stará , ale chová ještě dva navíc, aby tu byli pro případ potřeby. Jejich křídla jsou přistřižená, aby se nemohli příliš vzdalovat a aby se tedy proroctví nenaplnilo.

Karanténa vyhlášená vloni na jaře, která měla zabránit šíření koronaviru, postavila před Pána krkavců nečekanou výzvu. Musel znásobit své úsilí, aby zabavil ptáky, kteří zůstali bez turistů. Hraje si s nimi a krmí je, aby nelétali pryč za potravou.

Teda hrát si s krkavci, to musí být taky zajímavé !

Zkrátka v době koronaviru mají i krkavci núďo a potřebují někoho, kdo by se jim věnoval.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Uvidíme, jestli tu Anglii jsi dobyla, či ona Tebe.
Jana Hošková
Máte pravdu, do muzea byl vstup tehdy volný. Myslím, že je to tak i dnes, ale už se nepamatuji, zda to bylo jen v určité dny či pořád...doprava po Londýně zmíněna bude, dělala se okružní jízda autobusem, svezli jsme se doubledeckerem, ale v mé mysli dominuje asi už napořád ten stresující ustavičný běh po vlastních nohou a mé vyčerpání večer. Ani si už nepamatuji, co jsme jedli, nic zajištěného jsme neměli, zřejmě jsme i místy hladověli, protože nebyl čas si něco koupit...
Jaroslav Kolín
Už se těším na další díl. Doufám, že bude zmíněna i doprava po Londýně. :-)
Jaroslav Kolín
Podivné. Do Britského muzea a dalších státních zařízení (galerie) byl vždy vstup volný. Ono se to změnilo? Může být, v muzeu už jsem dlouho nebyl.
Jana Šenbergerová
Já měla v Londýně málo peněz, ale docela štěstí. V Britském muzeu jsem nejen ušetřila, protože jsem tam byla v den, kdy bylo dobrovolné vstupné, ale poskytla jsem několik odpovědí do ankety. Byla jsem pochválena, že nepoznali cizinku, když jsem uvedla, odkud jsem. Za ušetřené peníze jsem mohla navštívit muzeum voskových figurín, což byl velmi zajímavé. Zážitků bylo víc, jen časové posloupnosti už mi unikají. Díky za přiblížení míst, která jsem vidět nestihla.
Jana Hošková
P.S. - Ačkoliv to po sobě vždycky všechno nejmíň 10x čtu, vždycky přehlédnu nějakou chybku nebo překlep - omlouvám se za núďo - samozřejmě tam měl být asi kroužek nad u...
Jana Hošková
Hanko, dobrá připomínka ! Možná ti krkavci z Toweru se mají líp než mnozí lidé...:-( A Zuzko, taky bych se radši vyfotila s Majorem než s tou železnou...viděla jsem dokument o jejím životě a nijak mne neoslovila.
Hana Šimková
Krásné vzpomínky, Bohužel mě cestování minulo z různých osobních důvodů. Ráda si ale přečtu vzpomínky vás šťastných.
Zuzana Pivcová
Až na Britské muzeum jsem viděla vše z toho, co tu jmenuješ. Co se týče Toweru, mám dojem, že se jim teď ztratila vůdčí krkavčí samice, nebo se už našla? Tam mě mrzelo, že se nesmělo fotit v místnosti, kde byl historický panovnický zlatý kočár. U Tower Bridge bylo fotostudio a tam jsem se nechala vyfotit s figurínou Johna Majora, ačkoliv se fotografka divila, proč nechci s Železnou Lady jako ostatní. Premiéra asi neměli rádi.
Jaroslav Kolín
Tower je paráda, ale když se na něj kouká z větší dálky, je skutečnost, že je obklopen hypermoderními stavbami, poněkud skličující. Ale Londýňanům se to asi líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%