Vláda utahuje šrouby: na hory mohou rodiny jen do vlastní chalupy a k babičce po zvážení a nejlépe s respirátorem
Ilustrační foto: pixabay.com

Vláda utahuje šrouby: na hory mohou rodiny jen do vlastní chalupy a k babičce po zvážení a nejlépe s respirátorem

28. 1. 2021

Ačkoliv ukazatel skóre PES je už dva týdny na čtyřce, vláda zpřísňuje protiepidemická opatření. Nelíbí se jí vývoj v posledních dnech, kdy počet nově nemocných covidem-19 výrazněji neklesá. Opatření se zaměřují především na  pohyb lidí na horách.

Vláda po několikahodinovém jednání se zaměřila především na omezení volného pohybu osob. Zabránit chce především tomu, aby se na horách ubytovávaly celé rodiny. Proto vláda nařídila povinnost zájemce o ubytování v horských hotelech prokázat se písemným potvrzením zaměstnavatele, že byl nucen podniknout služební cestu. Ubytovací zařízení pak mají povinnost tyto dokumenty uchovávat.

Ve vlastních rekreačních objektech by měla být ubytována pouze jedna rodina. "Když už lidé musí někam vyrazit, povolujeme cesty do vlastních rekreačních objektů. Lidé by v nich měli současně pobývat jen v jedné domácnosti. Lidé by měli na nezbytnou míru omezit kontakty s jinými osobami. Návštěvy v rodinách by měli lidé skutečně zvážit. A pokud k tomu dojde, je vhodné, aby nosili respirátory,“ uvedl po jednání vlády její místopředseda Jan Hamáček. Tato opatření budou podle něho  platit od tohoto pátku.

Jak dále Hamáček uvedl, pokud se bude epidemická situace v následujících dnech a týdnech zhoršovat, bude vláda zvažovat další zpřísnění a není ani vyloučeno omezení cestování mezi jednotlivými regiony.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný znovu zopakoval, že další rozvolňování může přijít až ve chvíli, kdy počet hospitalizovaných lidí klesne pod únosnou míru. „Bude potřeba nyní snížit počet hospitalizovaných na hodnoty mezi třemi a čtyřmi tisíci,“ řekl ministr Blatný. „Reprodukční číslo je kolem jedné a dává za pravdu tomu, že se brždění téměř zastavilo. Situace není dlouhodobě udržitelná. Je potřeba dosáhnout poklesu. Jakékoliv nové zhoršení situace by okamžitě vedlo k přetížení nemocnic, které jsou na hraně,“ dodal Blatný.

Vláda také obnovila zákaz návštěv pacientů u lůžek akutní péče. Výjimkou je přítomnost třetí osoby u porodu či návštěvy u dětských pacientů. Ostatní lůžková oddělení nemocnic zůstávají za přísných hygienických podmínek pro návštěvy dál přístupná, stejně jako sociální zařízení.

Počet nových případů onemocnění cvid-19 se v posledních dnech pohybuje kolem devíti tisíc, přičemž v nemocnicích leží s nemocí zhruba šest tisíc pacientů. Zhruba 150 nemocných denně nemoci podlehne.

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Sova
Milan Milan: Vy vlastně navrhujete řešení, který si vloni v lednu a únoru nechtěně vyzkoušela Itálie ;-) Výsledkem bylo, že mezi postelema chodil lékař a dával palec buď nahoru a nebo dolu.
Jan Zelenka
Naprostý souhlas s paní Řezáčovou. Už ten titulek článku je zavádějící. A pane Milane, zkuste se zamyslet nad tím, co píšete a podívat se, jak to funguje i jinde, kde jsou opatření ještě tvrdší. Vaše xenofobní zášť vůči vládě a Babišovi je směšná
Irena Mertová
Mně se nelíbí obecně nadpisy v médiích, zmiňujících "utahování šroubů", "přitvrzování" atd., týkající se nás všech. Jako by nestačila hrozba koronaviru, jsou to výrazy jak z útrpného trestního práva... to jen na okraj.
Lenka Kočandrlová
Někteří stále nechápou,že nemá smysl obviňovat kohokoliv,protože covid si dělá co chce a my můžeme jen zkoušet,někdy i třeba špatně,co by na něj platilo. Ve vládě by rádi skoro všichni nechali všechno být a šli se někam bezstarostně poflakovat,jenže ta zodpovědnost za přeplněné nemocnice a větší úmrtnost je nenechává na pokoji.Kdyby každý přemýšlel,jak ochránit nejdřív druhé a pak sebe,tak by to možná bylo všechno lepší.Máme ovšem mnoho naprostých sobců a polovzdělanců,kteří stále řeší podružnosti a tak jim ten základní problém nějak uniká: každý je dnes ohrožen, je to jako ve válce a jen čas rozhodne,jak to dopadne.Jak asi kdysi skončila epidemie "španělské" chřipky ??? Tehdy nebyly žádné vakcíny,necestovalo se sem-tam po světě a přesto odněkud přišla,zaútočila a po několika letech zmizela....
Milan Milan
Paní Hano, já vám docela rozumím, ale? Jestli operatér neví jak má udělat řez tak je lepší lékaře rychle vyměnit. Naše vláda se inspiruje v okolních státech, ale ukažte jeden kde restrikce (a jsou někde i přísnější) situaci v šíření covidu vyřešily ???? Navíc Babiš tím, že požádal o použití 6-ti dávek z 5-ti dávkové ampule prý vlastně způsobil snížení dodávek nejen do ČR, ale vlastně do celé EU o 20% (https://www.forum24.cz/sestou-davkou-naockujeme-vic-lidi-hlasil-babis-ve-skutecnosti-zaridil-nizsi-dodavky-vakcin/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk), zní to pravdivě a logicky a to je naprostý laický až diletantsý lapsus. Po téměř roce restrikcí, zákazů a omezení není žádný výsledek, jen se opravdu vymýšlí nějaký zatím u nás neprozkomaný a zázračný zákaz. Že vir bude mutovat se tušilo již vloni a co???? Do kdy budeme trápit děti, seniory, pracující, celou společnost, zadlužovat ekonomiku?????
Hana Řezáčová
Pane Milane, na podzim, jak píšete, to bylo přece jenom jiné. Nějaká opatření byla nastavena a čekalo se že začnou zabírat a "čísla" klesat ... Teď je obava z agresivnějšího viru a že začnou "čísla" rychle stoupat. Obava je oprávněná, protože agresivnější se prosadí oproti méně agresivnímu, takže jestliže je tady silnější protivník, je třeba nasadit silnější zbraně a to zavčas. Navíc očkování se, v důsledku tahanic s firmami, které je vyrábí, zpomaluje ... Já bych nikoho neodvolávala, a demise, to by přineslo větší zmatek - představte si, že ležíte na operačním sále a personál se dohaduje, jestli má být primář, který vás má operovat teď odvolán nebo má odstoupit ... Je třeba, aby se všichni snažili odvádět co nejlépe svou práci - účet se jim vystaví později ...
Věra Ježková
Souhlasím s první větou Jendy. S tou druhou ne: Taky jsem Češka a opatření dodržuji dobrovolně. On taky. I spousta dalších lidí. Jenže nám to kazí nezodpovědní spoluobčané. Tiskovka se mi nelíbila. To, co chtěli sdělit, mohli zvládnout za pět minut. Některé dotazy novinářů mě rozčílily; zejména toho, který se zeptal, jestli může jet na home office na hory. Taky nechápu, co na vládě tak dlouho řešili, že začala o tři hodiny později.
Dana Hošková
Paní Řezáčová, máte pravdu. Všechno se svádí na vládu. Je snad v okolních státech situace nějak výrazně lepší? Může někdo jmenovat v Evropě vládu, která situaci úspěšně zvládla, a zemi, kde lidé žijí bez omezení? Reptat, kritizovat, bojkotovat - bohužel i to patří k charakteristice našeho národa. Má-li někdo řešení, sem s ním.
Anna Potůčková
Ano Češi a není jich málo spoustu věcí nedodržují. A proč? Protože pravidla porušují sami Ti, co je nařídili a absolutně ničemu se nedivím. Příklady táhnou.......
Milan Milan
Byť jsem vládě docela věřil, teď prostě blbne a je načase přemýšlet zda by neměli ministři na čele s premiérem podat demisi a odstoupit. Všude chaos, např. v 1. listopadovém týdnu tj. v době kdy byl denní přírustek nově nakažených v průměru cca 12000, a v nemocnicích cca 8000 nemocných se v podstatě nic nedělo. Teď jsou počty výrazně nižší a pan Babiš se probudil zřejmě měl špatný sen??? Mně to spíše připomíná reklamní kampaň než skutečné krizové řízení. Takže jestli se odvolávají ministři za návštěvu hospody, měla by poslanecká sněmovna vážně uvažovat zda je tato vláda vůbec ještě kompetentní a schopna krizového řízení. PES se z velkou slávou zavedl a co, nedodržuje se, vakcinace vázne a všichni jenom papouškují ohraná klišé a věří na nějaký zázračný zákaz. Nebo je to jenom od vlády další výkřik restrikcí a strašení, zřejmě aby občané nepolevili v touze se naočkovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...