Zabiják koronavirus. Zemřel skladatel a hudebník Ladislav Štaidl. Kdo také onemocněl a koho nemoc přemohla?
Ilustrační foto: pixabay.com

Zabiják koronavirus. Zemřel skladatel a hudebník Ladislav Štaidl. Kdo také onemocněl a koho nemoc přemohla?

31. 1. 2021

Dnes ráno zemřel na komplikace spojené s koronavirem skladatel a hudebník Ladislav Štaidl. Bylo mu 75 let. Do nemocnice ho rodina kvůli horšícímu se stavu nechala převézt ve čtvrtek 7. ledna. Štaidl během své kariéry spolupracoval s Karlem Gottem či kapelou Olympic. 

Je tomu právě rok, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila stav nouze kvůli šíření koronaviru SARS-CoV-2. V tu dobu již bylo ve dvanácti zemích světa nakaženo 8 200 lidí. A první případy nakažení zaznamenaly i evropské země - Německo, Itálie, Velká Británie, Švédsko a Rusko.

Během jednoho roku se ve světě nakazilo přes 102 milionů lidí a nemoc si vyžádala více než 2,2 milionu obětí, nejvíce pak ve Spojených státech amerických (437 000 obětí), v Brazílii (223 000) a Indii (154 000).

Koronavirem se nakazily stovky známých osobností. V nemocnici skončili například bývalý americký prezident Donald Trump, britský premiér Boris Johnson či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. S nemocí bojoval napříkald i Charles, prind z Walesu.

Celá řada osobností nemoci podlehla. Patří k ním třeba legendární americký moderátor Larry King, který byl hospitalzován v jedné z losangeleských nemocnic začátkem ledna a nemoci podlehl 23. ledna ve svých 87 letech. Loni v říjnu zemřel na komplikace spojené s nemocí covid-19 jeden z nejslavnějších světových módních návrhářů Japonec Kenzó Takada, kterému bylo 81 let. V 94 letech zemřel po onemocnění koronavirem také bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing. Nemoci podlehli i americký herec Mark Blum, jazzová legenda a fenomenální pianista Ellis Marsalis, americký jazzový trumpetista Wallace Roney či americký herec Nick Cordero, který zemřel v pouhých 41 letech.

Slavní Češi s koronavirem
Koronavirus poznala na vlastní kůži také řada českých osobností z oblasti kultury či sportu. S nemocí se potýkal například fotbalový internacionál Ladislav Vízek, zpěvačka Lucie Bílá, herečka Simona Stašová či herci Václav Kopta a Petr Čtvrtniček. Poslední dva zmiňovaní přitom prožili těžší průběh nemoci, kdy více než týden bojovali s vysokými horečkami. Petr Čtvrtníček nakonec skončil s covidem-19 v nemocnici. Hospitalizaci si vyžádal průběh nemoci také u zpěvačky Hany Zagorové, rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy či arcibiskupa Jana Graubnera.

Podlehli koronaviru
Nemoc covid-19 si v České republice již vyžádala celkem více než 16 200 obětí. Mezi nimi jsou i známá jména. Dnes nemoci podlehl dlouholetý spoluprcovník Karla Gotta, skladatel a hudebník Ladislav Štaidl.  Na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřel jeden z nejznámějších českých režisérů František Filip. Po nákaze koronavirem zemřel také další vynikající režisér Jiří Menzel. A do hereckého nebe odešla po obnemocnění také herečka Jana Andresíková. Ve věku 68 let podlehl nemoci významný český ekonom a profesor Univerzity Karlovy Michal Mejstřík. Vir zkomplikoval i vážnou nemoc hudebníkovi Davidu Stypkovi, který zemřel v pouhých 41 letech. A poslední známou osobností, která podlehla covidu-19, je bývalý prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Bylo mu 58 let.

Asi největší tragédii pak způsobil koronavirus v rodině zpěvačky Věry Martinové. Kromě tetičky, sestřenice a bratrance zemřeli po onemocnění covidem-19 i její rodiče. 

Jak porazit koronavirus? Očkováním
Jedinou možnou cestou, jak epidemii nového koronaviru zastavit, je nyní už jedn očkování. Podle odborníků je potřeba, aby očkováním prošlo zhruba 70 procent lidí starších pětašedesáti let. Ochrana této nejohroženější skupiny obyvatel totiž znamená především uvolnění kapacit intenzivní péče v nemocnicích, které kvůli pandemii musely odložit ostatní zdravotnické výkony.

Dosud bylo v České repulice naočkováno zhruba 220 000 lidí, zejména dravotnického personálu a dále osob ve věku nad osmdesát let.

koronavirus očkování zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.6 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Raška
Ano, Jana to trefila přesně. A ještě - text tohoto článku byl záměrně trochu bulvární, aby apeloval na ještě větší opatrnost a také šanci vrátit se k normálnímu životu - díky očkování. Měl jsem k napsaání článku trochu i osobní důvody, ale o tom možná někdy později. Rozhodně však neřeším, zda někdo zemřel "s" nebo "na" covid. Rozbor nemocí známých osobností opravdu necháme bulváru. Přeji všem hodně zdraví a pevné nervy!
Jana Šenbergerová
Pro mě z článku vyplývá jediné. Nechci-li rozšířit řady slavných i méně slavných zesnulých na koronavirus ani s koronavirem, měla bych dodržovat alespoň základní zdravotnická doporučení včetně toho, do kterého se vkládají největší naděje na zastavení šíření nákazy. Nic víc, nic míň. Kdo se chce bát, ten se bojí, i když k tomu nemá žádný smysluplný důvod.
Milan Milan
Je to tak jak píše pan Mikuša, byl dlouho a těžce nemocný. Nechci se do toho smutného připojovat nějakou otřepanou smuteční frází, ale většina příspěvků tady skloňuje coronu jako hlavní příčinu jeho smrti a tak mi to nedá, protože mám dojem, a snad to někdo vypátrá, že v prvních informacích médií po náhlé hospitalizaci (...7. ledna) měl být pan Štajdl covid negativní.
Růžena Břendová
Zemřel pan Štaidl a je mi líto Artura, který měl život na prd, až po smrti Ivety byl jeho život v pohodě u táty, bez máminých opileckých scén. Pan Štaidl zemřel na koronavirus a pan Raška píše, že s nemocí se potýkala mimo jiné i Lucie Bílá. Jenže právě ona to nazvala chřipečkou. Každý má jiný průběh a nelíbí se mi, když si někdo hraje na "znalce" a "odborníka". Je to nové a nikdo neví, jak se to bude vyvíjet a tak by to nikdo neměl zlehčovat. Můj skorozeť měl také řeči, že to je banalita a lidi to přehání. Jen ale do té doby, než sám onemocněl. 14 dnů měl ukrutné bolesti hlavy, kterou bušil do zdi, jak ho bolela, horečky měl kolem čtyřicítky, ztratil chuť i čich. Nyní mluví jinak. Já i moje děti jsme zatím zdraví a přeji to samé nejen tady "íčkařům", nýbrž všem. A ignoranty prosím, buďte ohleduplní, noste roušky či respirátory, dodržujte rozestupy, nařízení vlády ať se situace nezhoršuje.
Lenka Kočandrlová
Kdo si myslí,že ho smrt mine,až nastane jeho čas,bude velmi nemile překvapený....Takovéto články jsou informativní,sdělující,nic víc a nic méně. Domnívá-li se snad někdo,že ignorováním covidu tento zmizí,tak se moc mýlí! Ještě tam chybí slovenský herec Hryc....
Danka Rotyková
Ať je to jakkoli, naší feneraci se zdá, že odchází jedna legenda za druhou. Je to velká škoda. L. Štaidl měl smůlu, že byl v rizikové skupině nejen jako senior. Co se očkování týče, zdá se mi to jako dobré řešení, ale jak to dopadne, to nevíme nikdo. Rozhodně nám všem držím palce, abychom byli naočkováni co nejdříve.
Zuzana Pivcová
Odchod hudebního skladatele Ladislava Štaidla by si asi zasloužil samostatný krátký informativní článek. Tak třeba ho někdo napíše. Nemusí to být redakce. Šéfredaktor se v prvé řadě snažil být co nejaktuálnější.
Antonín Nebuželský
Něco o něm zůstane. Čest jeho památce.
Soňa Prachfeldová
PlATÍ JEŠTĚ VŮBEC, ŽE OD 1.2.21 SE MOHOU ZAREGISTROVAT LIDÉ NAD 65 ?
Eva Kopecká
Kam se poděl ten starý dobrý svět, co byl předtím, než začaly odcházet naše legendy a volný pohyb bez omezení byl pro nás samozřejmostí....?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.