2. února: svátek Hromnice
FOTO: autorka

2. února: svátek Hromnice

2. 2. 2021

Asi nejznámějším rčením je "na Hromnice o hodinu více". Všichni se již v té době těšíme na jaro a teplo. Zima pomalu začíná odcházet, den se prodlužuje a sluníčko také více hřeje.

Hromnice mají velmi dlouhou tradici. Jejich vznik můžeme už hledat v keltských či slovanských dobách. Svátek převzalo i křesťanství, a tak se slaví dodnes. Staří Slované svátek slavili hlavně boucháním. Na dvorku zaťali sekyrku do země a ženy bouchaly smetákem nebo hráběmi do podlahy. Také rády bouchaly do dubů, potože to byly Perunovy stromy. Abych tak řekla - třískali všichni vším, jako by šlo  o život. Věřili, že tak pomáhají Bohu Perunovi přemoci duchy temnoty.

S příchodem křesťanství byl původní svátek Hromnic nahrazen katolickým svátkem "Uvedení Páně do chrámu" .Tento den se slaví i jako Světový den zasvěcených osob. Svátkem Hromnic končila doba vánoční, v domácnostech se uklízejí betlémy, odstrojují vánoční stromky (pokud se tak již nestalo) a 2.2. si celý křesťanský svět připomíná událost, kdy Marie a Josef přinesli Ježíše 40 dní po jeho narození do jeruzalémského chrámu, aby ho odevzdali Bohu. V chrámu ho pak stařec a prorok Simeon nazval "světlem k osvícení pohanů". Svátek je doprovázen žehnáním svící.

Od tohoto Simeonova proroctví o Ježíši - světle pochází zvyk, který se začal šířit od 11. století. V tento den se v kostelích světí svíčky "hromničky", které se během bouřek zapálené dávaly do oken a měly spolu s modlitbou chránit před bouřkou.

Na závěr bych ráda připomenula velmi zajímavý film z roku 1993, uvedený pod názvem "Na Hromnice o den více." Hlavní roli vytvořil Bill Murray, ale také svišť Phil, který předpovídá, zda jaro už přijde, nebo bude mít zpoždění.

Přeji všem, abychom se jara dočkali všichni ve zdraví a mohli si užívat paprsků jarního sluníčka.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Ano, na Hromice bylo v kalendáři jméno Marie. Moje babička měla svátek v ten den. Děkuji za hezký článek o hromicích.
Marie Seitlová
Jarmilko, děkuji za zajímavý článek.
Jitka Hašková
Jarmilo díky, za stručný popis Hromnic. Nemám ráda dlouhá povídání, tak mě tvoje moc potěšilo.
Jana Šenbergerová
Jarmilo, díky za aktuální článek. Pan Dvořák ho obohatil o zajímavé skutečnosti. U nás dnes svítí a docela hřeje sluníčko a rozpouští sníh, kterého ještě včera bylo docela dost.
Petr Dvořák
Snad díky omezení letecké dopravy se od loňského roku počasí vrací do normálu. S tímto souvisí i počasí na Hromnice. Především musím vzít v úvahu, že lidé jsou zmateni svými vzpomínkami a pořád blábolí o sněhových Vánocích (statisticky 20-25% Vánocí bylo na sněhu). Ve skutečnosti má zimní roční období tři studené vlny. 1) Novoroční, také někdy zvaná Tříkrálová. To jsou ty Ladovy obrázky sněhových závějí. 2) Hromniční - což je v těchto dnech. 3) Fabiánská na přelomu února a března. Den sv. Fabiána už ovšem v kalendáři nenajdete. Tato třetí vlna bývá často velmi krutá, je pro přírodu nejhorší, zvěř je vyčerpaná, není z čeho brát. A zcela nekorektní poznámka: Než bylo v r 1958 zakázáno kočování, měli z ní i cikáni velký strach, protože i stavy drůbeže, králíků a pod. byly na vesnicích po zimě nízké. Jak říkám, nebylo z čeho brát.
Zdenka Soukupová
Mám doma 3 kalendáře a v jednom z nich Hromnice není uvedeno. Místo ní je tam Nela. To mi nevadí, ale vadí mi, že časem asi zmizí kromě jména i hezká pranostika. Škoda, i pranostiky patří snad ke kulturnímu dědictví. Díky JArmilo.
Eva Mužíková
Zase jsem si díky Tvému vyprávění " rozšířila obzory". Díky Jarko.
Marie Měchurová
K Hromnicim mám osobyty vztah, přišla jsem totiz na svět. Doma mi tvrdili, že se ten den narodila panenka Maria. Proto jsem dostala stejne jméno a jiný den jsem svátek neslavili. Hezky článek, poučila jsem se.
Alena Vávrová
Hezké a zajímavé počtení, děkuji Jarmilo.
Daniela Řeřichová
Hromnice jsou významným svátkem a pojí se k nim mnoho tradic a pranostik. Kromě těch známých se mi líbí, že se nemělo mluvit sprostě a klít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.