Dlouhodobá izolace může u seniorů přivodit deprese. Varováním je ztráta zájmu o koníčky, ale třeba i bolesti zad
Ilustrační foto: ingimage.com

Dlouhodobá izolace může u seniorů přivodit deprese. Varováním je ztráta zájmu o koníčky, ale třeba i bolesti zad

2. 2. 2021

V souvislosti se snahou ochránit seniory a seniorky před nákazou koronavirem vyvstal nový problém, se kterým se tato ohrožená skupina potýká. Je jím deprese, která se může vyvinout z dlouhodobé samoty, jíž starší lidé trpí v důsledku nařízené izolace.

Takový stav je u této skupiny lidí velmi nebezpečný i proto, že se příznaky deprese obtížně rozeznávají. Jak lze poznat, že se jedná o závažnější problém, a jak lze takové případy řešit?

Obtížná diagnóza
„Deprese je u seniorů a seniorek často hůře rozpoznatelná než u mladších lidí, protože její symptomy jsou odlišné. U mnoha seniorů a seniorek není pocit smutku nebo zhoršená nálada hlavním příznakem deprese. Senioři ji více prožívají v těle jako bolest zad, hlavy, tlaku na hrudi, mluví také o velké únavě, problémech se spánkem a pocitu zvýšené nedůtklivosti a vzteku. Z toho důvodu procházejí často mnohými vyšetřeními a jsou léčeni kolikrát i nadbytečně,“ vysvětluje Tereza Hacová, psycholožka organizace ŽIVOT 90. 

Příznaky lze odhalit během rozhovoru
Jednou ze služeb je i linka důvěry Senior telefon, na kterou mohou senioři a seniorky bezplatně volat a žádat kvalifikované konzultanty o radu z různých oblastí života. Svěřit se mohou i s pocity osamělosti, přítomní konzultanti však musí rozpoznat, kdy se samota přemění v depresi. „Na začátku hovoru nemusí být jasné, zda se jedná o dlouhodobější osamělost nebo třeba i o depresi. V průběhu hovoru však můžeme zjistit, že kromě pocitu propojení chybí dlouhodobě člověku i energie ke každodennímu fungování, nebo ztrácí radost a zájem o dřívější koníčky a potěšení. V tuto chvíli musíme zbystřit a zmapovat všechny oblasti života volajícího,“ vysvětluje František Horák, vedoucí linky Senior telefon.

Krok za krokem
Prvním krokem bývá edukace o tom, že se deprese dá léčit. Většina seniorů a seniorek, kteří se s obdobným problémem na linku dovolají, trpí především lehčí formou deprese. Z toho důvodu se konzultanti soustředí na malé, ale účinné kroky, které pomohou překonat každodenní těžkosti. „Doporučujeme pravidelně odpočívat, vypustit ze slovníku slovo muset. Pokud se s klientem naváže vztah, tedy opakovaně na linku volá, pak se dá dále bavit o jeho hierarchii nechuti, tedy co dělá s menší, větší nechutí. Dá se hledat zdroj síly pro ‚teď‘,“ popisuje psycholožka Tereza Hácová.

„Na jaře se k nám například dovolal senior, který nevěděl, co si počít. Všechny aktivity, které mu před izolací dělaly radost, mu nyní přišly zbytečné. Zatímco dřív si užíval výlety do přírody a učení jazyků, s příchodem koronaviru zmizela jiskra, která vše dělala zajímavé. První telefonát byl pro seniora výzvou, která mu ulevila, a spolu s konzultantem se vydali na cestu za znovunalezením oné jiskry,“ přibližuje jeden z hovorů na Senior telefon František Horák. Konzultant společně se seniorem malými kroky překonávali různé překážky. Někdy tím krokem byla procházka na čerstvém vzduchu, jindy to byl telefonát se známým. V některé dny se nepodařil ani jeden krok, nicméně i to je součástí cesty. Senior se však postupem času dopracoval k tomu, že v létě vyjel na výlet do přírody a zúčastnil se několika lekcí francouzštiny, kde mimo jiné nalezl nové přátele. 

Svěřování se není samozřejmostí
Pokud se senior či seniorka rozhodne o svých problémech mluvit, je to jedině dobře. Ne vždy se ale pro sdílení rozhodnou. „Senioři a seniorky se často bojí nebo stydí o svých psychických potížích s někým mluvit. Starším lidem tedy můžeme nabídnout prostor k vyslechnutí, ale nebuďme zklamaní, když se nesvěří. Můžeme jim pomoci i podporou v aktivitě: jít s nimi na procházku nebo jim pomoci s každodenními úkoly. Když ale odmítnou, je třeba toto rozhodnutí respektovat. Můžeme jim pak nabídnout kontakty třeba na linku důvěry, praktického lékaře nebo někoho, s kým by to mohli probrat v rodině. Pokud dotyčný sám někoho z rodiny zná, může se o svém podezření svěřit,“ radí psycholožka.

Ve vážných případech pomůže odborník
V případě, že se ukáže, že senior či seniorka opravdu trpí depresí, je nutné zjistit vážnost daného stavu. „Velmi záleží na stupni deprese, ve kterém se jedinec nachází. U lehké nebo začínající deprese může pomoci hovor na lince důvěry Senior telefon nebo psychologické poradenství. Když se však člověk trápí s depresí delší dobu nebo je deprese hlubší, je vhodné vyhledat psychiatra i psychoterapeuta současně, aby se mohly hledat a odstraňovat její příčiny,“ doporučuje Tereza Hacová.

psychika zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
No to bude telefonů Vladimíre, že ani na práci nezbude čas. Tenhle minulý rok mi vzal tolik radostí, umřel mi pes, ozvala se páteř, všechna ta omezení a obavy způsobily konec cestování. Omezený styk s dětmi a vnoučaty , s přáteli jen někde v přírodě na vycházkách. Přetvařuji se , že jsem v pohodě. Nejsem. Nepoznávám se, Sice čtu, ale TV a PC mne neuspokojují. Chybí mi společnost a živá kultura .
Danka Rotyková
Nejsem sice ta seniorka, která by trpěla depresí z této nelehké doby, ale nejsem veselá. A to je také špatné. Mám k dispozici všechno, na co jsem byla zvyklá, plus spoustu volného času. Ale omezený pohyb a omezené osobní kontakty po dliuhou dobu vadí i mně. Taky mám 91 letou maminku a u té vidím velký problém. Chybí jí klasické dlouhé návštěvy, bez roušek a s pořádným obětím. O nic jiného tito lidé už nestojí, navíc se bojí, že už se nedočkají konce pandemie.
Václav Soukup
Přestal jsem sledovat večerní zprávy v TV, zakoupil jsem si všechny sportovní kanály a sleduji svou milovanou Slávii a Anglickou ligu. Vynikající jsou i pořady BBC o přírodě a historické seriály. Hodně si telefonuji s přáteli a často jsem s rodinou mé dcery. No a v neposlední řadě mám tady Vás " Íčkaře ", které bez ohledu na rozdílnost názorů považuji za své přátele !!!
Jana Šenbergerová
To, že já s tím nemám problém, neznamená, že ho nemohou mít jiní. Mladší, přiměřeně zdraví a soběstační senioři jsou na tom určitě líp. Je dobře, že ostatní mohou najít potřebnou pomoc.
Hana Řezáčová
Senior - to je široký pojem, je to šedesátník, sedmdesátník a je to i devadesátník ... Myslím si, že mladší senioři na tom nejsou zas tak špatně, mají telefony, internet, plno přátel a známých, se kterými si mohou volat a psát, zvládnou procházky v přírodě, někdo i kolo či běžky ... Ale ti nejstarší? Internet většinou nepoužívají, přátel a známých významně ubylo, nohy už leckdy neslouží, tak ani procházky nepřipadají v úvahu, zbývá jen rodina na telefonování a na krátké návštěvy (tak jeden, dva z rodiny, těžko lze teď chodit k prababičce s houfem pravnoučat) ... Vidím to na své mamince (1930), v jejím věku už je složitější všechno a tato doba to ještě zkomplikovala ... Celkem kolem ní běhám, ale vnuky, pravnuky nevidí, kromě jedné sestřenice a jedné kolegyně z práce (které jsou ještě starší) už nemá komu zavolat. Chodí o dvou berlích, tak na nějaké "výšlapy" to také není (sama už vůbec ne) ... Myslím si, že senioři-junioři :-) nemusí propadat žádným špatným náladám (nebo jen na chvilenku) - snad masivní očkování situaci pomůže zlepšit, přijde taky jaro a bude určitě líp ...
Jan Zelenka
Vnímám tento čas špatně, asi jako každý z nás. Ale deprese nemám. Jen bolesti páteře od sezení u PC. Ale na ty jsem zvyklý, mám je celý život. Jednou týdně máme virtuální klub na jakémsi programu Googlu a tak se všichni vidíme a můžeme si povídat a číst své nové texty.
Margita Melegova
Je to narocne sedet doma, ale mame na vyber bud se chranit nebo riskovat, dalsi moznost neni. V dnesni dobe ma vetsina duchodcu mobil, internet staci zavolat detem, rodine, znamym a pet minut hovoru zlepsi naladu, zazene chmurne myslenky, jen nepremyslet nad tim ...kolik penez protelefonuji... to byla reakce jedne samotarky u nas v dome.
Oldřich Čepelka
Žiješ-li osaměle, choď na procházky, telefonuj svým známým, hledej si zajímavosti na internetu, začni třeba opravovat Wikipedii. Je hodně zálib, které se dají dělat v domácnosti… Kromě toho, k nejdůl., věcem patří komunikace. Domluvil bych si s jiným člověkem, že si budeme každý den v šest večer volat a klábosit.
Věra Ježková
Děkuji za článek. Chráním sebe, chrání se můj velmi ohrožený přítel, za nímž téměř nemůžu. Když jsem si zde několikrát postěžovala, s velkým pochopením jsem se nesetkala - měla jsem být víc optimistická.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.