Lipnice v zimě
Foto: Marie Novotná

Lipnice v zimě

4. 2. 2021

Pojďte se podívat se mnou na zasněženého strážce Posázaví a jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů založený na počátku 14 století mocným rodem pánů z Lichtenburka, který se stal později trvalým sídlem bohatých Trčků z Lípy.

Od r.1963 je chráněn jako kulturní památka ve vlastnictví státu.

Po mnohaměsíční pauze jsem se vydala na místo mně milé. A to nejen navštívit místa věčného odpočinku mých předků, ale pokochat se pohledem z hradu na zasněženou krajinu a hrad samotný.

Neděle byla jak malovaná, a tak hned dopoledne bylo rozhodnuto. Jedem.

Náměstí na Lipnici bylo namrzlé, a tak auto bylo zaparkované u nového hřbitova. Však i tam jsme zašli. Hned nad hřbitovem je chatová kolonie a nad ní Bílá věž. Pohledy od chat na zasněženou krajinu byly kouzelné. Cestou kolem bývalého opevnění, mimochodem velmi kluzkou, po směrovkách jsem došla k cíli. Nyní je zde jen zřícenina předsunuté bašty hradu, která vznikla zřejmě v druhé polovině 15. století, a kaple sv. Antoníčka. Několik fotek i zasněženého hradu, návštěva starého hřbitova a hurá na hrad. ,,Ledopády“ pod hradem si fotil kdekdo. Brána hradu zavřena, jak jinak, ale projít okolo se dá. Mladá dvojice hledala cestu k Památníku odposlechu a oslovila mne. Opodál poslouchal jiný turista. Ráda jsem poskytla něco málo svých vědomostí a poslala je na značený okruh i k Hlavě XXII kolem kamenolomů. Náhodný turista (byl z jižní Moravy).mne ještě oslovil při dalším setkání. Zajímal ho Wolkerův pomník. Tak jsme chvilku popovídali a pokračovali každý svou cestou. Obešla jsem hrad celý dokola, nakoukla do kostela sv. Víta, právě končila pobožnost, prošla původní vstupní bránou a vrátila se k autu.

Tady se na foto podívejte, jaký byl můj nedělní den.

 

 

 

 

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Marie, krásná zeimní procházka a hezký článek - děkuji
Naděžda Špásová
Posázaví trochu znám, ale v Lipnici jsem nebyla. Moc hezké fotky, v létě je to tam asi parádní. :-)
Dana Kolářová
Tak Maruško, díky Tobě mám Lipnici komplet, v létě i v zimě. A nejsem vůbec unavená, vyběhla jsem na hrad jako srnka. Moc ráda jsem si připomněla naše setkání. Díky.
Daniela Řeřichová
Moc pěkné putování.
Zuzana Pivcová
V rámci vzpomínání na náš první íčkový sraz 2014 v Havlíčkově Brodě se mi samozřejmě vynořuje i výlet na Lipnici, který já jsem tehdy absolvovala s Jirkou na motorce. A ty památníky byly úžasné, pro turisty určitě cenné, když se objeví někdo schopný a ochotný podat vzácnou informaci.
Alena Vávrová
Vydařený výlet i fotky, dík za sdílení.
Marie Seitlová
Prošla jsem se s tebou kolem Lipnice, v zimě jsem tam nebyla. V létě jste nás s Jaruškou provedli, bylo to na prvním srazu ička. Ráda na něj vzpomínám. Pěkné fotky.
Eva Mužíková
Také jsem již reagovala na Facebooku, je dobře že už jsi v pořádku. Díky za procházku.
Vladislava Dejmková
Moc hezká procházka, fotky se mi líbily už na Facebooku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...