Vláda zakázala praktickým lékařům očkovat v ordinacích. Je to nesmysl, reagují praktici na vyjádření premiéra
Ilustrační foto: ingimage.com

Vláda zakázala praktickým lékařům očkovat v ordinacích. Je to nesmysl, reagují praktici na vyjádření premiéra

2. 2. 2021

Praktičtí lékaři se ohrazují proti vyjádření premiéra Andreje Babiše, který dnes řekl, že s očkováním proti covid-19 v ordinacích praktiků se zatím nepočítá. Prioritní skupiny se mají naočkovat v očkovacích centrech.

Na svých sociálních sítích to jako první uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich. Sdružení praktických lékařů (SPL) považuje rozhodnutí premiéra za naprostý nesmysl.

„Právě pro starší generaci, která je prioritní skupinou, je očkování v přátelském a známém prostředí jednodušší a bezpečnější. Praktický lékař je pro lidi nejpřístupnější, je v lokalitě, kde přirozeně bydlí a má jejich důvěru. Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádá, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center, což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ říká předseda SPL MUDr. Petr Šonka. „Jsme připraveni naplno začít očkovat ve svých ordinacích v okamžiku, kdy dostaneme k dispozici vakcíny. Umíme naočkovat minimálně 50 000 osob denně, tedy 1 000 000 lidí měsíčně. V posledních týdnech jsme udělali maximum pro to, abychom nabídli pomocnou ruku u pacientů 80+ vakcínou Pfizer v našich ordinacích. Vedla nás k tomu snaha pomoci s urychleným očkováním našich seniorů.“

Podle MUDr. Šonky praktici už dokázali, že jsou schopni překonat skladovací, distribuční a logistické potíže spojené s vakcínou i za cenu jejich nadstandardního nasazení. „Předvedli jsme, že to umíme. Tam, kde osvícené vedení krajů tento způsob očkování umožnilo, se ukázalo, že tato cesta je efektivní. Příkladem je Praha 7, kde jsme bleskově naočkovali přes 1 100 seniorů. Naopak v Moravskoslezském kraji na poslední chvíli zastavil kraj akci zorganizovanou v jediném víkendu. Při ní bylo během týdne 200 lékařů připraveno očkovat 5 800 pacientů, pozvaných do ordinace. Po tomto incidentu se vedení krajů dohodlo a zastavilo již probíhající či připravené projekty očkování vakcínou Pfizer v ordinacích praktických lékařů – konkrétně v Ústeckém, Jihomoravském, Plzeňském kraji a v Praze.“

Jedním z důvodů je podle předsedy SPL objektivní nedostatek vakcín. Očkování ale některá vedení krajů zastavilo i tam, kde si praktici vakcíny pro své pacienty rezervovali. Jako důvod kraje uvádějí neschopnost zajistit řádné distribuční podmínky do ordinací praktiků. „Z prohlášení pana premiéra to vypadá tak, že se nyní nedostaneme ani k vakcíně AstraZeneca, která byla od začátku plánována k použití v ordinacích praktiků a je to tak uvedeno ve strategii očkování. Nyní se zdá, že i tyto vakcíny skončí v očkovacích centrech. Je zjevné, že některé kraje jednoznačně preferují cestu zřizování očkovacích center, ať už krajských nebo soukromých. Zájmy pacientů, kteří si přejí nechat se očkovat u svého lékaře, se v tom poněkud ztrácí,“ připomíná MUDr. Šonka. Podle něj v tom hraje roli politika i ekonomika, centrům hradí zdravotní pojišťovny kromě výkonů očkování i provozní paušál ve výši 412 tisíc korun denně.

Praktici nabídli síť více než 5000 ordinací s kapacitou profesionálů, kteří umí očkovat a jsou schopni si vakcinaci sami zorganizovat. Nabídka nebyla přijata. „Ve většině krajů jsme místo toho vyzýváni abychom nastoupili jako námezdní síla do očkovacích center. Ta jsou teprve zřizována, nemají kapacitu vlastního personálu. Ale budou mít vakcíny. Lékaře a sestřičky tam zřejmě naženou a nakonec i pacienty, kterým nezbyde nic jiného než se složitě registrovat do centrálního systému a složitě za očkováním cestovat. Dělat nadháněče pacientů do těchto center je další role, kterou by politici praktikům rádi přisoudili,“ dodává MUDr. Šonka. Rolí praktického lékaře je podle SPL být ve své ordinaci a na blízku pacientům. Pomáhat jim co nejblíže jejich domovům, v prostředí, které znají a mají k němu důvěru. Množství vakcín, které do ČR v nejbližších několika měsících dorazí, přitom praktici umí naočkovat, aniž by to omezilo chod jejich ordinací.

koronavirus očkování zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Praktičtí lékaři se ozvali a očkovat své seniory budou, až dostanou vakcinu !
Ondrej Trojan
Asi postačí si uvědomit, komu patří očkovací centra (kterému holdingu asi?) a jistě mi dáte za pravdu, že diskuse je zbytečná. Naděje je jen v blížících se volbách.
Vaclav Lesak
Řeknu jednu domněnku, která nemusí být pravdivá. U praktických lékařů se počítalo očkovat vakcínami, které nepotřebují zvláštní prostředí jako Pfizer,tj.-70. Měli očkovat vakcinou Astra Zeneca. Jenže ta na rozdíl od Pfizeru, Moderny, ale i Sputniku s účínností nad 90% má účinnost 60% Navíc nebyla vyzkoušena na dostatečném vzorku starších lidí +65, jakou bude mít účinnost tam. A navíc dodávky Astra Zeneca budou v prvních měsících jen čtvrtinové díky nekvalitní EU s výrobcem Takže než míchat drncat s Pfizerem. Až bude vakcíny Astra Zeneca dost a zřejmě schválí i ruský Sputnik s účinností 91% tak mohou praktici očkovat.
Hana Rypáčková
Nepřekvapí mne už nic hrc-prc. U nás na jihu s Kubou by to šlapalo, jen mít vakcíny.
Hana Řezáčová
Ono je to s tou vakcínou firmy Pfizer složité - je to jak píše pan Zelenka, uchovávání v teplotě minus 70, po rozmrazení a naředění se musí vyočkovat do 6 hod. Pro očkovací centra např. v nemocnicích to připraví např. lékárna a do očkovacích ordinací donesou už připravené injekce k přímému použití ... No, a kdyby si to takto nechávali připravovat praktici (sami nemůžou, nemají ty laboratorní lednice), tak nastává problém další - s těmi nachystanými injekcemi se nesmí moc třepat, je to háklivé, ty komponenty se mohou rozpadat ... Takže určitě to nelze běžně dovážet po různých ordinacích - je s tím potřeba zacházet tak říkajíc "jak s malovaným vajcem" ... Ty mobilní týmy to mají asi speciálně zařízené, aby k znehodnocení nedošlo ... Prostě nejde vakcínu převážet běžně sem a tam, do různých vzdáleností ... Až budou jiné vakcíny, tak jsou mezi nimi ty, které jsou pro aplikaci v běžných ordinacích vhodnější .
Věra Ježková
Omlouvám se, třikrát jsem příspěvek nechtěla. Jestlipak bude i tenhle?
Věra Ježková
Jenda mě přesvědčil; osobně. Do Babiše a vlády nešťourám, ale s tou vakcínou má pravdu.
Věra Ježková
Jenda mě přesvědčil; osobně. Do Babiše a vlády nešťourám, ale s tou vakcínou má pravdu.
Věra Ježková
Jenda mě přesvědčil; osobně. Do Babiše a vlády nešťourám, ale s tou vakcínou má pravdu.
Jan Zelenka
Komu se toto opatření vlády nelíbí, ať si přečte článek na webu o tom, jak se musí vakcina uchovávat a jak je možné s ní pouze manipulovat. Je to logisticky velmi náročné a mohou to zaručit pouze velká očkovací centra. Dokonce v onom článku se píše, že vakcina se dlouhodobě uchovává při minus 80 stupních. Který z praktických lékařů toto zajistí? Možná, že některá vakcina snese teploty jiné, ale než v tom bude jasno, byl by to krok do neznáma. Hlavně, že je zase další důvod šťourat do Babiše a vlády.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.