Mrzne, tak jdeme plavat. Různé formy otužování jsou nyní v módě
Ilustrační foto: Vlasta Ledlová

Mrzne, tak jdeme plavat. Různé formy otužování jsou nyní v módě

4. 2. 2021

Lidí, kteří se rozhodli zlepšovat svou kondici otužováním přibývá. Začalo být módní nořit se v zimě do řek, rybníků a různých kádí, běhat a cvičit ve sněhu.

Mnozí se k takové životní změně odhodlávají až ve vyšším věku. Jenže i v tomto případě platí, že je dobré postupovat opatrně.

Mnohdy přinese větší efekt to, když člověk doma nežije v přetopeném bytě a není v deseti stupních oblečen jako by bylo minus třicet, než hrdinský čin, kdy za přihlížení celé rodiny s rozběhem skočí do polozamrzlého rybníka. Chce to přípravu, například v obyčejném sprchování chladnou vodou.

„Vykoupat se v přírodě je sice hezký zážitek, ale doma je lepší začít sprchou než se hned zanořit do vany. Sprchovat se nejprve vlažnou vodou mohou už dvouleté až tříleté děti. Starším lidem s horším krevním oběhem poslouží otírání studeným ručníkem,“ vysvětluje fyzioterapeutka Iva Bílková a pokračuje: „Začínáme od nártů přes lýtka, kolena, stehna a pomalu až k ramenům, hlavu si namáčet nemusíme. Večer je třeba se otužovat dvakrát déle než ráno. V zimě se doporučuje sprchovat se jednu až tři minuty, v létě tři až pět minut.“

Nyní je však v módě předvádět svou zdatnost a odolnost v přírodě, což vede k pozoruhodným situacím. V jedné rodině nedávno volali sanitku k šedesátiletému Jindřichovi, který se rozhodl jít vnoučatům vlastním příkladem a hupnul v lednu do jezírka. „Táta nám neustále vyčítá, že jsme z dětí vychovali skleníkové květinky, že jsou pořád nachlazené, že máme doma přetopeno, že jsou málo v přírodě. Když jsme byli na chalupě, už s ním nebylo k vydržení, jak pořád mluvil o nutnosti otužování. Nevydržela jsem a řekla jsem mu, že on se přece taky nikdy neotužoval. Zařval, že mi to teda ukáže, shodil svetr, kalhoty a už byl v jezírku,“ vypráví Jindřichova dcera. „Máma po něm křičela, že se nachladí. Večer měl zimnici, horečku a druhý den byl tak vyřízený, že jsme mu volali sanitku, která nakonec po dvou hodinách přijela a když jsme řekli doktorovi, co se stalo, smál se. Řekl, že už byl u jednoho dalšího případu, kdy se starší člověk rozhodl otužovat tak, že skočil do rybníka.  V tom případě prý dokonce šlo o infarkt,“ pokračuje.

O tom, že je otužování prospěšné, ovšem lékaři nepochybují a doporučují je. „Hlavním přínosem otužování se vybudování silné obranyschopnosti organismu,“ říká Iva Bílková. „Otužilcům se vyhýbají virová onemocnění, optimalizuje se krevní tlak, zlepšuje se stav alergií, působí pozitivně na kardiovaskulární i lymfatický systém a dokonce může fungovat i na hubnutí, ovšem to už jde o trénované jedince, kteří se pravidelně otužují minimálně dva roky. Otužilci pak nebývají tolik náchylní ani na změny počasí, které dělají běžným lidem těžkosti,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Pozor by si ovšem měli dávat lidé, kteří mají zánětlivá onemocnění svalů nebo křečových žil. Pro ně je otužování zátěž a jejich stav by se naopak mohl zhoršovat. Naopak vhodné je otužování pro lidi s problematickým tlakem. Ideální doba na otužování ve studené sprše je ráno, před snídaní. Rozhodně lékaři nedoporučují pořádně se najíst a pak hupnout pod studenou sprchu, natož do řeky.

Faktem je, že lidé, kteří se otužují pravidelně, dlouhodobě a zjistí si o tomto tématu vše důležité, bývají ve vysokém věku v lepší kondici, než peciválové, kteří sedí ve vytopených bytech a odmítají třeba jen chvíli vyvětrat, když je venku mráz.

Důkazem toho je jeden z nejstarších obyvatel Česka, stočtyřletý obyvatel Ostravy Jan Gomola, který rád vzpomíná, jak ho maminka spolu se sourozenci pokaždé vyhnala ven, když napadl čerstvý sníh. „Vždycky hned ráno volala, že musíme ven, že nasněžilo a my jsme se pak v tom sněhu museli válet. Díky tomu jsem pak přežil všechno. Když všichni mrzli na východní frontě, mě to připadalo jako běžná zima,“ vyprávěl muž s podivuhodným osudem, který přežil těžké boje druhé světové války. „Já jsem důkazem, že na otužování něco je,“ říkává se smíchem.

Takže, ideální je otužovat se od mládí. Začít se dá ovšem i ve vyšším věku, jen by už člověk měl být dostatečně moudrý a vzdělaný, aby si tím místo prospěchu nezpůsobil potíže.

koupání sport zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Nic pro kardiaky. Dávám přednost chůzi v ranní rose. Tam nehrozí, že se octnu "na druhém břehu".
Anna Potůčková
Tak já letos snad poprvé v životě se prošla na boso ve sněhu - zvládla jsem tak 5 metrů. Pak v teple to bylo příjemné, šla jsem hned do teplých ponožek a v nohách jsem měla takové příjemné jakoby mravenčení
Alena Tollarová
Na pláži u pískovny za městem se po molu pro vstup do vody pro otužilce objevila i lavička a nakonec i věšák. Vytáhnutí plavek (ani těch teplých :) ) mě však neláká :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%