Stát více zvýhodnil ty, kdo podporují neziskovky nebo sociální služby
FOTO: ingimage.com

Stát více zvýhodnil ty, kdo podporují neziskovky nebo sociální služby

5. 2. 2021

Ti, kdo přispívají na neziskové aktivity nebo sociální služby, začali být zvýhodněni více než dosud. Ve Sbírce zákonů byla totiž zveřejněna novela zákona, která soukromým dárcům umožní za uplynulý a letošní rok odepsat z daní větší částku.

Nově mohou dárci z řad fyzických i právnických osob uplatnit za roky 2020 a 2021 zvýhodněný daňový odpis zvýšený ze současných 10, resp. 15 procent na 30 procent. Nižší daně tak budou platit i běžní zaměstnanci ve firmách a dalších institucích. Stačí do účtárny doručit potvrzení o daru a účetní jej zohlední v daňovém přiznání za zaměstnance. Tento benefit lze uplatnit zpětně za rok 2020 i v případech, že dotyčný již daňové přiznání podal.

„Jsme rádi, že novela dorazila včas do cíle a zvýšený daňový odpis budou moci dárci uplatnit již za uplynulý rok. Pro neziskovky je to současně start k tomu, aby začaly intenzivně oslovovat své dosavadní i potenciální dárce a informovali je o tom, že tento benefit budou moci využít i pro dary poskytnuté během letošního roku. Věřím, že i díky tomuto impulsu budou firmy v sociálně zodpovědné politice pokračovat, navzdory ekonomickému propadu a obavám z budoucnosti,“ uvedl prezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR Marek Šedivý.

Tato asociace, která sdružuje organizace příspívající k vytváření transparentního a spolehlivého neziskového sektoru, změnu iniciovala. Podpora soukromého dárcovství ze strany státu je podle ní předpokladem trvalého rozvoje neziskového sektoru a sociálních služeb.

Petr Dvořák

Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Petr Dvořák
Když slyším nebo čtu lžipojem "neziskovka", tak se mně otvírá kudla v kapse.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.