Sněhová pokrývka Hradci sluší
autorka

Sněhová pokrývka Hradci sluší

14. 2. 2021

Po několika letech i u nás v Hradci Králové nasněžilo a sníh se drží díky nízkým teplotám už několik dní. To je dost neobvyklé, minimálně za posledních pět let se u nás sníh tak dlouho nezdržel.  Občas vykoukne i sluníčko, a tak jsem se  vydala na procházku s foťákem. Po známé trase centrem města, na známá místa. Město vypadá pod sněhovou peřinkou zase úplně jinak. Budu ráda, když se na pár snímků podíváte se mnou.

  Zima ve městě

Bydlím téměř v centru města a tudy chodívám nejčastěji. Je to ulice V Lipkách. Je opravdu lemována lípami a mám ji ráda. Sníh na této komunikaci je už odhrnutý a pod slunečními paprsky odtává. Červená budova nalevo je Sbor kněze Ambrože - vrcholné dílo arch. Josefa Gočára z r. 1925.

 

dsc-0013m-1.jpg

Odbočíme vpravo a dostáváme se do prostoru mezi komplexem základních a středních škol a řekou Labe. Stále jsme téměř v centru města.

 

dsc-0019m-1.jpg

Za hradbou zasněžených keřů vykukuje průčelí elektrárny Hučák, v pozadí typická silueta hradeckých věží (Bílá věž, věže chrámu sv. Ducha).

 

dsc-0083m-2.jpg

Dřevěný kostelík sv. Mikuláše v Jiráskových sadech je také krásně ozdobený sněhem. Proběhnu parkem a vydávám se na staré město.

 

dsc-0089m-1.jpg

Kolem zimního stadionu stoupám po schodišti na Jižních terasách směrem ke starému městu. A věnuji pohled masivní budově bývalých tereziánských kasáren. Vždycky mě upoutá vlnící se linie vikýřů na střeše.

 

dsc-0109m-2.jpg

Velké náměstí - pohled na kostel Nanebevzetí Panny Marie. Sněhu je tu opravdu jen tak na ozdobu. 

 

dsc-0039m-2.jpg

Rychle se vracím zpět ze starého města k Labi. A věnuji ještě poslední pohled věžím - tentokrát od Pražského mostu. 

 

dsc-0041m.jpg

Toto bývá v normální době velmi frekventovaná pěší zóna plná obchůdků a restaurací. Teď je tu ze známých důvodů jako po vymření. V pozadí část průčelí Masarykova náměstí.

 

dsc-0047m.jpg

Pokračuji po nábřeží Labe směrem k muzeu.

 

dsc-0052m-2.jpg

Detail průčelí Muzea východních Čech (postaveno v secesním stylu v letech 1909 - 1913 podle návrhu architekta Jana Kotěry). Po obou stranách vstupního portálu jsou pětimetrové sochy sedících žen, představující alegorie Historie a Průmysl.

 

dsc-0058m-1.jpg

Kousek vedele muzea stojí  Hradecká sokolovna, která stále slouží tělovýchově, v objektu však sídlí i Filharmonie.

 

dsc-0059m-1.jpg

U Labe bylo v poslední fázi socialismu vystavěno mohutné konferenční centrum Aldis. Teď je také osiřelé, ale jinak se zde kromě konferení konají i koncerty, plesy, divadelní představení nebo výstavy.  V tomto místě opouštím řeku Labe a začínám se vracet pomalu domů.

 

dsc-0060m-1.jpg

Cestou potkávám budovu Knihovny města Hradce Králové. Vznikla přestavbou z bývalé továrny Vertex podle projektu ateliéru architekta Davida Vávry. V normální době tady pulzuje život, v létě se na střeše knihovny dokonce cvičí a konají se tam i další akce. Teď knihovna funguje alespoň online.

 

dsc-0074m.jpg

Vrstva sněhu povznesla i před několika lety nově zrekonstruovaný prostor před hlavním nádražím. Takhle pod  sněhem  ho vidím  opravdu poprvé. 

 

dsc-0080m-1.jpg A Jeden z posledních výkřiků moderní výstavby v našem městě - nákupní centrum Aupark. Bílá kovová konstrukce na kruhové křižovatce před budovou slouží k upevnění drátů pro trolejbusy. Trochu se za ten nevkus stydím a soukromě ji nazývám dračí zuby. Dlouho jsem si na ni zvykala, ale člověk si nakonec zvykne na všechno.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Ten Hradec Králové je díky Tvým reportážím pro mě čím dál hezčí. Neznám z něj nic, a to jsme vlastně v Lomnici spadali pod kraj Hradec Králové. Jenže tenkrát se skoro necestovalo. Jednou jsme tam byli se třídou na výletě v hvězdárně, ale dodnes si to pamatuji. Díky.
Věra Ježková
Krásné fotky, zajímavé popisky. Děkuji.
Vladislava Dejmková
Jsem ráda, že se vám moje místopisná procházka líbí. Evo, až někdy pojedeš do Hradce, stav se. Popovídáme. Ostatní se mohou zastavit také, ráda je naším městem provedu. Žije se tu opravdu dobře.
Marie Seitlová
Moc hezký článek s krásnými fotkami. Hradec mám ráda, je tam nádherně v každém ročním období. Mají také výbornou fakultní nemocnici.
Daniela Řeřichová
Vlaďko, jako vždy perfektní místopisná vycházka umocněná nádhernými fotografiemi. Mohu tak i trochu porovnávat se snímky, jimiž jsi ilustrovala články o parcích. U vás v HK se žije náramně- mnoho krásné architektury, kultury i přírody.
Eva Mužíková
Vlaďko, opět jsi mne potěšila. Škoda že sestra se švagrem nemají počítač, hned bych jim Tvé fotoreportáže přeposílala. Bydlí v Opatovické ulici u trati na Pardubice... Možná že se někdy, až k nim pojedu domluvíme a prohodíme pár slov.. Díky, moc hezké fotky a popisky..
Jana Šenbergerová
Ve vašem pojetí se mi Hradec jeví jako půvabné město. Znám ho jen prostřednictvím vlakového a autobusového nádraží.
Václav Soukup
Hradec je moc hezké město ! Přespal jsem tam v tehdy novém hotelu Černigov. Moc pěkné fotky !
Jana Hošková
Hezký článek i fotky ! V Hradci jsem byla jen jednou, bohužel nejde všechno stihnout... :-)
Marie Měchurová
Máte pravdu, moc to Hradci na fotkách sluší. Jsou moc hezké doplněné zajímavými popisky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.