Fotoreportáž: Ze ztichlé Malé Strany
Foto: autorka

Fotoreportáž: Ze ztichlé Malé Strany

14. 2. 2021

V pondělí 8. února mě při ranním pohledu z okna přivítala čerstvá sněhová nadílka. V Praze jsme si v posledních letech zasněžené zimy opravdu neužili. Letos se nám to zřejmě snaží vynahradit. I když vím, že sníh přináší dopravní i jiné problémy, raduji se z něj pokaždé jako malé dítě.

Popadla jsem foťák a dojela tramvají na Malostranské náměstí. Malá Strana jako by pod sněhovou přikrývkou ztichla. Jen místy se ozývalo škrábání hrabla po chodníku, ojediněle zaznělo naříkání startujícího auta. Lidí se v ulicích pohybovalo pomálu a jejich kroky nebylo slyšet. Jen chrupání sněhu pod mýma vlastníma nohama. I rackové byli tentokrát nezvykle potichu.

Prázdnou Mosteckou ulicí jsem došla ke Karlovu mostu, kde se již činilo pár kolegů fotografů. Na shrabaném sněhu uprostřed vozovky byla znát stopa od běžek. Cvakla jsem tu pár snímků a vydala se Kampou podél Čertovky. Došla jsem ke starobylému kostelíku sv. Jana Křtitele Na prádle a Všehrdovou ulicí a přes parkoviště u Tyršova domu jsem se vrátila do parku.

Nakoukla jsem na nádvoří zavřeného Muzea Kampa a vyfotila si tam venkovní zasněžené artefakty. Pak jsem sešla k Vltavě a pozorovala její značně vzedmutou hladinu. Sochu Harmonie inspirovanou Sri Chinmoyem obklopovalo hejno racků a kachen. Na hlavě sochy spočívala sněhová čepička a po obličeji z bronzu stékaly kapičky vody jako slzy. To nešlo nevyfotit.

Velkým zážitkem pro mě bylo kolo Velkopřevorského mlýna. Pomaličku se otáčelo vyzdobeno ledovou krustou a rampouchy. Kolem barevné Lennonovy zdi jsem prošla do Lázeňské ulice. Vyfotila jsem si průčelí kostela Panny Marie pod řetězem konce mosta. Toto archaické pojmenování kostela, které dodnes používá Řád maltézských rytířů na svých webových stránkách, mě odmalička okouzluje svojí starobylostí. Navíc obdivuji i tento krásný kostel.

Neodolala jsem, abych nenavštívila svoje milované Vojanovy sady. Zamířila jsem k nim malebnou Míšeňskou ulicí a ulicí U Lužického semináře. Sady jsou krásné v každém ročním období. I teď jim to pod sněhem slušelo. Potkala jsem tam jen dvě děvčata. I zdejší pávi byli ukryti před mrazem někde v křoví.

Pak už byl čas zimní procházku ukončit a počkat na Klárově na tramvaj. Užila jsem si ji pak doma ještě jednou při zpracovávání fotek. Jen jsem přitom neskromně litovala, že během procházky ani jednou nevysvitlo sluníčko.

Máte-li chuť, můžete si trasu projít se mnou na přiložených fotografiích.

 

 

fotografování Praha
Hodnocení:
(5 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Díky moc za krásnou procházku po zasněžené Malé Straně. Prahu mám moc ráda. Nejsem závistivá, ale tohle vám fakt závidím. Hlavně kvůli tomu, že je bez lidí , takže i krásně fotogenická. :-) :-) :-)
Jaroslava Handlová
Článek a fotky mě moc potěšily. Já mám několk podobných záběrů ze 16. prosince 2020 To však bylo nevlídno, mlhavo a chvílemi i deštivo, takže to moje je proti vašim fotkám takové nudné. Ať je počasí jakékoliv, tak vždy se v Praze najde něco pěkného a stále je co objevovat. Myslím, že na snímku 25 jste vyfotila na rohu Saské ulice nenápadnou hospůdku, která je velmi útulná. Jmenuje se Plný pekáč a byla jedna z mála otevřených. Báječně jsme tam oslavily se sestrou její i moje narozeniny. Mohu vřele doporučit.
Martina Růžičková
Pane Jaroslave, s těmi změnami v Mostecké ulici máte pravdu. Potěšil jste mě zmínkou o knížce Jindřišky Smetanové. Také se k ní ráda vracím.
Jaroslav Kolín
Na Malé straně jsem pracoval 27 let a mám k ní velmi kladný vztah, i když se za ta léta také změnila, někdy k horšímu. Pamětníci mi dají za pravdu, že to, co je dnes např. v Mostecké, je dost běs. Zmizela Mostecká pekárna, kde měli skvělé pečivo, místo mléčných lahůdek je mekáč, ani proslulá rybárna neobstála. Občas si znovu přečtu knížku Jindřišky Smetanové Ustláno na růžích a pod nebesy...
Martina Růžičková
Ještě jednou díky :-).
Jarmila Komberec Jakubcová
Nádherná fota, protože jsem na Malé straně chodila na střední školu, tak jsem si připomněla školní léta. Děkuji
Zdenka Jírová
Krásné fotky. Praha má kouzlo v každé roční době.
Margita Melegova
Okouzlujici za kazdeho pocasi.
Martina Růžičková
Moc děkuji za další vaše milé příspěvky. Paní Heleno, mám radost, že vás článek inspiroval k procházce po staré Praze. Že se Vojanovým sadům říkalo Minfi, jsem nevěděla. Mám je spíš spojené s klášterem anglických panen, kterému zahrada patřívala, a kde byla na vychování několik let moje babička.
Soňa Prachfeldová
Moc krásné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.