Dominantní matka je problém, který často trvá celý život
Ilustrační foto: ingimage.com

Dominantní matka je problém, který často trvá celý život

17. 2. 2021

Jsou lidé, kteří se ještě v šedesáti i více letech řídí tím, co jim říká jejich máma. Některým to vyhovuje, jiní se tak chovají, aby měli klid. Vědí, že dominantní matky rády řídí životy dětí, i když jsou ty děti třeba už v penzi.

Pětapadesátiletá Lenka se před časem seznámila s o rok starším mužem. Byla nadšená. Zjistila, že mají stejné zájmy – turistiku a sbírání známek.

„Hodně lidí se diví, když říkám, že sbírám známky, myslí si, že je to mužská záliba. On se nedivil, moc se mu to líbilo.  Nenapadlo by mě, že v tomto věku potkám mužského, se kterým si budu tak rozumět. Navíc se mi líbil, fyzicky mě přitahoval, přiznávám, že jsem se zamilovala,“ vypráví Lenka. Idyla trvala asi půl roku. Pak jí začalo připadat zvláštní, že muž na ni nemá čas o víkendech, ty trávil u své mámy. Když se jednou domluvili na sobotní večer, telefonoval, že mamince není dobře a musí u ní přespat. Pak se to několikrát opakovalo. „Zpočátku mi připadalo skvělé, že má s matkou hezký vztah. Jenže postupně mi začalo docházet, že ona řídí jeho život, že on je pořád jejím malým chlapečkem a ona dominanci dává najevo třeba tím, že tvrdí, že jí není dobře. A ví, že on v takovém případě bude s ní a ne se mnou,“ tvrdí.

Katastrofa nastala, když Lenka navrhla, že by mohli vzít jeho maminku na procházku nebo na výlet. Vyšlo najevo, že dotyčný Lenku nechce představit, neplánuje jejich seznámení. „Vzala jsem to, ale trošku mě to naštvalo. Ale říkala jsem si, že tomu dám čas.  Jednou říkal, že máma potřebuje k lékaři a že on nemůže kvůli práci s ní. Organizoval její odvoz, zařizoval senior taxi, tak jsem se navrhla, že ji tam zavezu, že tam s ní i počkám. Odmítl. To už mi přišlo divné, tak jsem se zeptala, proč mě tají. Řekl, že maminka si nepřeje, aby měl známost, že ji nechce rozrušovat. Tak mi došlo, proč se nikdy neoženil,“ vypráví Lenka.

Vztah vyšuměl do ztracena a ji to dodnes mrzí. Pak se od známé, která dotyčného zná, dozvěděla, že jeho matka je vyhlášená tím, že o svém synovi stále mluví jako o chlapečkovi a snaží se řídit jeho život, což on trpně snáší.

Takové modely se často objevují v rodinách, kdy matky vychovaly své děti samy. „Můj muž neustále říká, že se jeho matka pro něj obětovala, když je otec opustil a má pocit, že se jí musí stále nějak odvděčovat. Ona ho peskuje, řídí, ale on to považuje za normální. Mně nepřipadá normální, aby matka řídila život padesátiletému synovi,“ vypráví osmačtyřicetiletá Jana, která prožívá podobný problém. Její muž se dokonce se svou maminkou vodí po ulici za ruku, což mnozí lidé označují za hezký projev synovské lásky, ale Jana tvrdí, že to po něm matka vyžaduje. „Je mu to trapné, ale chce jí udělat radost,“ říká.

Největší problém těchto vztahů je, že je každý posuzuje jinak. To, co někomu připadá milé či obdivuhodné, jinému připadá směšné nebo otravné.

Faktem však je, že lidé, ke kterým se rodiče i v dospělosti chovají jako k dětem, bývají podráždění, úzkostní, frustrovaní. Podvědomě cítí, že něco není v pořádku, mnohdy jim to leze na nervy, ale psychická nadvláda rodičů je tak silná, že se proti ní nechtějí postavit. A když  takovou pozici mají od dětství, nesou si celý život i tyto nepříjemné pocity, které však mnohdy vůbec nevnímají. A co hůř, chovají se jako by to bylo normální.

Americký psycholog Howard Friedman uvedl: „Emoce se šíří jako nákaza. Stačí pobývat dvě minuty v uzavřené místnosti s dominantním člověkem, který je depresivní, úzkostný, zlostný nebo negativistický a jeho emoce chytíte.“

Pokud jeho slova platí, je jasné, že lidé vyrůstající s dominantními matkami majícími tendence řídit životy druhých nemohou být klidní a spokojení.

„Někteří lidé mají problém odloučit se od rodičů i v dospělosti. Pokud například někdo cítí, že se sám obtížně rozhoduje a má tendenci se stále obracet na rodiče s žádostmi o radu nebo s nimi dlouze diskutuje o svých záležitostech, může jít o problém se separací,“ uvádí psychiatr Jiří Berka. S takovými situacemi se psychiatři a psychologové často setkávají u dospívajících dětí, které trpí různými potížemi, ale nakonec se ukáže, že těžce snášejí emoční napětí v rodině, zejména emoční napětí matky. Často se používá výraz narcistický rodič, což je označení pro lidi, kteří mají pocit, že je jejich rodiče dostatečně nemilovali a neobdivovali a nyní své nenaplněné potřeby přenášejí na své děti. Bohužel to dělají mnohdy i v době, kdy těm dětem je čtyřicet, padesát let či více let.

Jeden padesátník se nedávno rozešel v přítelkyní, protože mu řekla, že si její maminka nepřeje, aby se dále scházeli. „Koukal jsem na ni a nechápal. ‚Tobě mluví maminka do toho, s kým se máš scházet?‘ zeptal jsem se. Ona řekla, že to je přece normální, že maminka chce pro ni to nejlepší. Dost mě to vyděsilo. Byla to fajn holka, ale její závislosti na matce byla šílená. Ona se v pětačtyřiceti normálně mámy ptala, jestli jí nevadí, že o víkendu se mnou pojede na výlet, jestli nebude naštvaná, že si neudělají společný program. Ta matka ji využívala, manipulovala a jí to přišlo normální. Samozřejmě, že mě neměla ráda, protože věděla, že jsem ji prohlédl. Nakonec jsem rád, že jsme skončili takhle brzy rozchodem, že to negradovalo do nepříjemných situací,“ vypráví.

Takže pozor, nekonečná láska k dítěti je krásná věc, ale když má to dítě padesát, měla by mít jinou formu než je snaha řídit, radit a ovládat.

psychika rodina
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Znala jsem ve svých mladých letech...už jsem ji dlouho neviděla, tak nevím.... paní, o které se říkalo, že žije s rodiči a nemá známost. Byla to nevýrazná osoba, na které nebyla vidět žádná radost. Prostě denně z práce domů k rodičům. Když byli tak všichni tři spokojení, proč ne. Paní zůstala věčným dítětem a za to, že ji přivedli na svět, se jim asi obětovala. Dál jsem znala paní, která jedno ze svých tří dětí nechala žít u svých rodičů. Nevím, podle kterého klíče je vybírala. Aby někoho doma měli a nebyli sami, když se jim dcera vdala, byť ve stejném městě. Obě ženy mi byly nejednou dávány za vzor mojí tchýní, jinak bych to nevěděla, znala jsem je pouze od vidění. Já zdaleka samozřejmě nedosahovala kvalit obou dam, jen jsem si hodně dlouho nechala mluvit do chodu rodiny, kterou jsem si s jejich jedináčkem nezodpovědně založila, aniž bych se zeptala, zda jim to tak vyhovuje. Jiná známá si mi stěžovala, že maminka má stále tendenci ji vychovávat. V tomto případě jsem se ani nedivila. Kdyby totiž si věděla řady se životem, dala do latě své děti a normálně pracovala, nebylo by to zapotřebí.
Martin Vrba
Když je někdo dominantní, to ještě přeci neznamená, že je přeci špatný. Někdo je dominantní a někdo je submisivní, když se dají ti dva dohromady a oběma to vyhovuje, tak to nemusí být zrovna špatný vztah. Když se dají dohromady dva dominantní typy, to se většinou stane, když se každý v tom druhém na začátku zmýlí, tak je to někdy rychlý a smrtelný střet a katastrofa a rychlý rozvod. Ale když to ustojí tak, že se střídají v dominanci a submisivitě a objeví v tom to kouzlo změny, tak je jejich soužití plné dynamiky a nových neotřelých nápadů a v žádném případě není nudné, jako když se dají dohromady dva submisivní jedinci. Znal jsem takovou dvojci, tam dělaly největší rámus tikající hodiny, pro mne hrůza, ale tak se dá žít – uznávám. Tam však hrozí, že si jeden z nich najde někoho jiného, protože se v tom původním vztahu nudí, nebo je uloven jiným dominantním jedincem. A stížnosti některých žen na své partnery, že poslouchají své dominantní maminky, je většinou jen jejich zklamáním nad tím, že partnera nemají ony pod svou plnou kontrolou, že nad ním tedy nemohou dominovat ony samy. :) Znáte všichni přeci ten zapeklitý problém pro Ludánka z filmů o rodině Homolků, kde se řeší, kdo je víc, zda maminka nebo manželka. Když se obě dominy, maminka i manželka dohodnou, tak si můžou syna – manžela pěkně rozporcovat a spokojeně všichni tři žít a když ho nebudou zatěžovat otázkou, kterou dominu více miluje, tak z toho může opravdu těžit i Ludánek. Ale pár věcí si musí i měkký chlap pro sebe vybojovat, minimálně tedy ten fotbal (hokej), jinak je takový chlap „mrtvý muž“, jak správně tvrdí děda Homolka. :)
Hana Lancová
Ano, souhlasím, na takovou situaci musejí být dva. Moje maminka se se mnou nedokázala "rozejít" celý život . Já jsem si ovšem svůj prostor vytvořila a uhájila.
Marie Faldynová
Na takovou situaci musí být dva - jeden kdo to dělá a druhý, který si to nechá líbit. Asi je to problém jedináčků, matka několika dětí řeší jiné starosti.
Danuše Onderková
Svým dětem jsem se nikdy nesnažila mluvit do života, do manželství ani do výchovy dětí. Myslím si, že jsem je vychovala dobře.
Zdenka Soukupová
Moje matka taková nebyla a doufám, že já taková taky nejsem. Starala jsem se o děti do jejich dospělosti, tak teď si už musejí poradit samy. A máme obě strany klid.
Jitka Caklová
Role matky je nezastupitelná, přechází z pokolení na pokolení a z žádné knížky se to vyčíst a naučit nedá. Je to v srdci a nejlépe to vidíme v říši zvířat. Jak jsem mohla mít svojí mámě za zlé, že mě nikdy nepohladila, nepřivinula do náruče, když jí samotné maminka zemřela ve třech letech. Kdo ji to měl naučit a jsem ráda, že mě naučila alespoň zodpovědnosti za sebe samou. Dnes když vidím s jakou láskou vychovává můj syn, společně se snachou, svoji malou dcerku, říkám si: "Lepší se to, asi jsem nebyla zas tak špatná matka." ♥♥♥
Věra Ježková
Maminka měla potřebu mít o mně přehled a "pomáhat mi" celý život, zasahovala mi do soukromí. Prosby ani vysvětlování nepomáhaly. Plně jsem se osvobodila od jejího vlivu až jejím odchodem do DS. Nyní občas vzpomínám na to hezké.
Soňa Prachfeldová
Takové matky by se měly léčit, jednou tady potomek zůstane sám kvůli egoizmu jeho rodiče, je to krušný podivínský život .
Jana Šenbergerová
Jakákoliv závislost je ve svých důsledcích vražedná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.