Centrem Prahy bez bruslí
Foto: autorka

Centrem Prahy bez bruslí

17. 2. 2021

V pátek v polovině února doby covidové mi zavolala vnučka, že jde kolem Karlových lázní, a protože je nebe modré a slunce svítí, pošle mi fotku Pražského hradu. Po záporné odpovědi na dotaz, zda jsou tam lidi, bylo rozhodnuto. Následující den vezmu manžela, ať chce nebo nechce (protože většinou procházku do centra hlavního města razantně odmítá), a půjdeme se projít do míst, která jsou jindy zaplněná turisty z cizích zemí.

Auto jsme nechali v podzemních garážích pod Palladiem a vyšli do mrazivého sobotního dopoledne. Sem tam člověk, většinou bez roušky, mráz zalézal za nehty a po několika krocích mi bylo jasno, že nám obrazně řečeno chybějí brusle s ostře nabroušenými noži. Dlažba v podobě kočičích hlav, malých dlažebních kostek i asfaltová doplněna plotnami ztvrdlého sněhu byla jedna velká klouzačka. Metry naší procházky jsme ukrajovali jen pomalu. Pohybovali jsme se chůzí námořníka, který rozkročen na houpající se palubě lodi drží stabilitu, aby nespadl do moře. My jsme také nechtěli upadnout a zlámat si už tak chátrající seniorské kosti.

Měli jsme v plánu projít Celetnou ulicí, přes Staroměstské náměstí a Malé náměstí do Karlovy ulice, přejít Karlův most, ulicí U Lužického semináře dojít na Klárov a po Mánesově mostě kolem Domu umělců Kaprovou ulicí přes Ungelt ukončit naši krátkou návštěvu centra. U Staroměstské mostecké věže se houfovaly začínající davy našinců, cizí jazyk jsme nezaslechli, roušky na obličejích mělo jen pár jedinců, a tak jsme přechod mostu oželeli. Sluníčko a modrou oblohu jsme si i přes náročnou chůzi užili.

Při pořízení každé fotografie jsem musela nejdříve zakotvit chodidla v rozbředlém sněhu nebo na ledu a v místě, kde jsem byla v dostatečné vzdálenosti od každého kolemjdoucího člověka, takže na nějaké momentky jsem mohla zapomenout. Stejně nejraději fotím budovy, lampy, stromy. Ty naštěstí ochranu před covidem nepotřebovaly a svoji polohu neměnily. I tak jsem musela oželet některá místa obklopená skupinami lidí, s nimiž jsem i přes roušku netoužila sdílet stejný prostor.

Pro snazší orientaci jsem každou fotografii stručně pojmenovala. Někdo možná postřehne, že na Staroměstském náměstí jsem nezachytila Mariánský sloup. Zachytila, ale nevložila. Možná se někdo zeptá, proč? A moje odpověď? Protože se mi náměstí líbilo více bez tohoto díla.

Prahu mám moc ráda. Je zde mnoho krásných míst, která stojí za prohlídku, prozkoumání i za uchování na fotografiích. Těším se, až opadnou mrazy, až se oteplí, sleze sníh, chodníky se stanou schůdnými a jaro přírodu opět probudí do zelené barvy.  Pro dnešek několik snímků jako připomenutí, jak je naše hlavní město krásné.

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(4.7 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Praha je krásná a to nejen na procházku . A fotogenická.
Soňa Prachfeldová
Praha je nevyčerpatelná ve své kráse, děkuji za pěkné fotky.
Irena Mertová
Díky za zimní procházku Prahou.
Helena Přibilová
Tak přesně těmito místy jsme se v neděli s manželem procházeli a stejně jako Vy jsme museli dávat pozor, abychom nikde neuklouzli. Na Starém Městě, Malé Straně a zejména Karlově mostě bylo však v ten den mnoho lidí, převážně mladých. Vždyť také bylo sv. Valentýna.
Eliška Murasová
Julie, je vidět, že jste zapálená fotografka, ochotná i zdraví riskovat. Já se s vámi prošla z bezpečí domova.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.