Nežádoucí účinky vakcín proti covid-19 a jejich bezpečnost
Ilustrační foto: pixabay.com

Nežádoucí účinky vakcín proti covid-19 a jejich bezpečnost

18. 2. 2021

Přestože v současnosti není dostatek vakcín proti covid-19, takže se nedostávají ani na nejrizikovější skupinu obyvatel, nezaškodí získat o nich užitečné informace.

Hlavním důvodem pro očkování je ochrana proti onemocnění covid-19. Tato nemoc může být i smrtelná. I lidé, kteří se zotavili, mají často různé komplikace, které mohou být chronické a mohou trvat i mnoho měsíců.  

V ČR jsou prozatím objednány vakcíny těchto výrobců: BIONTECH/PFIZER, MODERNA, ASTRAZENECA, JOHNSON & JOHNSON a CUREVAC.

Aktuálně jsou v zemích EU registrovány (schváleny) vakcíny Pfizer a Moderna a ASTRAZENECA. Na základě výsledků registračních studií a celého procesu posuzování vakcín v rámci registrace bude jakákoli další schválená vakcína nepochybně velmi bezpečná.

Před očkováním není nutné absolvovat žádný test na covid-19. Očkování osoby s případnou infekcí covid-19 probíhající bez příznaků, nemůže vést k poškození jejího zdraví.

Očkování je plně hrazeno ze systému veřejného zdravotního pojištění.

Pro očkované osoby zatím platí stejná protiepidemická opatření (celostátní či regionální) jako pro osoby neočkované. S ohledem na to, že údaje o účinnosti vakcíny se budou vyhodnocovat až v průběhu roku, platí pro očkované osoby nadále jako doposud i povinnost karantény po kontaktu s covid-19 pozitivní osobou, " uvádí Ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Zatím přesně nevíme, na jak dlouho jsou osoby, které covid-19 prodělaly, chráněny před novou nákazou. Dle dostupných informací je však zřejmé, že tato ochrana trvá nejméně 3 měsíce. Prodělání infekce covid-19 není kontraindikací očkování. Lidé, kteří nebyli na covid-19 testováni a prodělali ho třeba bezpříznakově, nejsou očkováním nijak ohroženi.

Nežádoucí účinky očkování proti covid-19

Vakcíny dosud schválené Evropskou lékovou agenturou jsou dostatečně bezpečné, což bylo ověřeno na desítkách tisíc lidí. Například bezpečnost vakcíny BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer byla studována u více než 44 000 lidí. U vakcín se většina vedlejších účinků objeví během prvních šesti týdnů.

Nelze, aby očkovaný člověk dostal covid-19 z očkování. Vakcíny neobsahují živý koronavirus, který způsobuje covid -19.

Většina nežádoucích účinků vakcín byla mírná nebo střední.

U vakcíny Pfizer byly hlášeny velmi časté nežádoucí účinky podobně jako u očkování proti chřipce. Během několika dní se obvykle zlepšily. Byly hlášeny u více než 1 z 10 lidí.

Jde o tyto příznaky: mírná bolest v místě vpichu (časté), únava, bolest hlavy, bolest svalů, zimnice, bolesti kloubů (méně časté), horečka (méně časté).

Časté nežádoucí účinky zahrnovaly otok v místě vpichu, zarudnutí v místě vpichu a nevolnost. Ty byly hlášeny u méně než 1 z 10 lidí.

Méně časté nežádoucí účinky, u méně než 1 ze 100 lidí, zahrnovaly zvětšené lymfatické žlázy nebo se celkově necítili dobře.

Oteklé lymfatické uzliny v paži a krku byly hlášeny 2 až 4 dny po injekci. Ty také trvají jen několik dní a nemají vliv na zdraví.

 

Vakcína a infekčnost

Vakcína snižuje riziko onemocnění. Někteří lidé mohou být i po očkování infikováni koronaviry a být infekční, ale bez příznaků. Problematika infekčnosti je zatím pokračující výzkumnou otázkou. Studie s vakcínami Moderna a Oxford ukazují, že je také sníženo riziko získání koronaviru.

 

Marcela Alföldi Šperkerová

 

 

 

 

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Paní Ová zajímavé, že u jiných vakcín jste tak nevyváděla. Ostatní druhy očkování nejsou podle vás byznys?
Olga Škopánová
Paní Caklová bylo mnohokrát řečeno, že "vědec, který onu studii o očkování a autismu uveřejnil, lhal a celou studii zfalšoval. A proč máme tolik autistických dětí? Protože dříve tato diagnoza neexistovala a jejich potíže se schovaly do jiných diagnoz. Vy se hrozíte jehly v dětském tělíčku, ale zaplať Pán Bůh dětí umírajících na pravé neštovice, tetanus nebo černý kašel už nemáte příležitost se hrozit.
Jitka Caklová
S vakcínou proti čemukoliv to vnímám, jako s jakýmkoliv jiným "lékem". Nezpochybňuji, že očkování vymýtilo různé závažné nemoci z minulých století. ale kdo se dnes zamyslí a odpoví si na otázku, proč máme v dnešní "pokrokové" době tolik autistických dětí. Ať si každý, se zodpovědností sám za sebe, dá do svého těla píchnout co chce, ale když vidím záběr, jak do nožičky malinkého bezbranného tělíčka vráží jehlu a napouštějí látku o které zákonní zástupci mnoho nevědí, stejně jako o "lécích", je mi z toho velice smutno :-(
Marie 00000
Reklama na očkování - ale neříká nic, co by bylo povzbudivé, co by motivovalo. Jen banality, ale opravdové a závažné nežádoucí účinky nikdo neřekne. Je to prostě obchodní záležitost. Tím nechci nikomu vymlouvat jeho možnost nechat se očkovat. Kdo chce, ať se očkuje. Už rok nás straší smrtí všude, kam se podívám....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.