Ženy, které zachraňují muže. Pro někoho spasitelky, pro jiného semetriky
FOTO: Ingimage

Ženy, které zachraňují muže. Pro někoho spasitelky, pro jiného semetriky

6. 3. 2021

Objednala jsem tě k lékaři. Kolik jsi dnes vypil vody? Vzal sis už léky? Pojď, změřím ti tlak. Někteří muži jsou pod dlouholetým pečlivým dohledem svých partnerek, které se v průběhu let změnily v něco mezi lékařem a dozorcem. Někomu to vyhovuje, někdo trpí.

Podle výzkumu Ústavu zdravotnických informací a statistiky chodí k praktickému lékaři ženy dvakrát častěji než muži. K některým specialistům chodí dámy ještě častěji, například k zubařům. A tak je v mnoha párech tvořených lidmi vyššího věku slovo zdraví přímo třaskavé téma.

„Moje žena se rozhodla, že si mě uchová co nejdéle a tudíž se o mě stará, jako bych byl malé děcko,“ vypráví jednasedmdesátiletý Boris. „Chápu ji, protože nedávno dvěma jejím přítelkyním zemřeli muži a bylo jasné, že o své zdraví moc nedbali. Ale je to s ní k nevydržení. Každý den mi chce měřit tlak a sama mě objednává na různé preventivní prohlídky. Připadá mi trapné, že vše zařizuje za mě.“

„Musím ho sama objednávat k lékaři, protože by to sám nikdy neudělal,“ vypráví Borisova žena. „Vždy ho objednám a pak ho tam zavedu. Prostě ho tam donutím jít. Taky mu každé ráno nachystám džbán vody s citronem a kontroluju, jestli ho za dopoledne vypil. Ano, kontroluju ho, protože mi na něm záleží a nechci, aby mi umřel.“

„Dovedete si představit, že musíte povinně pít jako malé děcko? Nedávno se mě dokonce zeptala, jestli jsem si umyl zuby. To už bylo fakt moc. Dcery říkají, že to se mnou myslí dobře. Jo, cesta do pekla je vždycky dlážděná dobrými úmysly,“ pokračuje Boris.

V jedné rodině se nedávno manželé pohádali, když se paní zeptala muže, jakou má stolici. „Ona se mě na to fakt ptala, chápete to?“ říká dotyčný. Jeho žena vysvětluje: „No co? Přečetla jsem si zajímavý článek, který se týkal tohoto tématu, tak jsem se zeptala. Teď je naštvaný, ale proč? Že mám zájem o jeho zdraví, že mi na něm záleží?“

Mnoho žen podléhá panice způsobené často opakovanými statistikami. A sice, že muži umírají dříve než ženy, a že v mnoha případech za to může fakt, že méně často chodí na preventivní prohlídky a pokud mají nějaké zdravotní potíže, bagatelizují je a tají je.

Lékaři z britské organizace Fórum pro mužské zdraví zveřejnili výsledky výzkumu, z něhož vyplynulo, že čtyři pětiny mužů odkládají návštěvu lékaře až na chvíli, kdy je jim opravdu hodně špatně. Například, když mají potíže, se kterými by bylo vhodné zajít na urologii, běžně až rok sami sobě namlouvají, že o nic nejde.

Na téma vztahu mužů ke svému zdraví v poslední době proběhlo několik výzkumů. „Pokud bychom sečetli muže, kteří dostatečně pravidelně absolvují všechny preventivní onkologické prohlídky, dostaneme se na pouhá tři procenta mužské populace v České republice,“ uvedla Veronika Vackeová z agentury Millward Brown, která provedla průzkum, podle kterého jsou české ženy v přístupu k preventivním prohlídkám dvakrát zodpovědnější než muži.

O tématu se nyní hodně mluví a mnoha pánům to není zrovna příjemné. Dostávají se do pozic nesvéprávných bytostí, nad kterými pevnou rukou vládnou jejich partnerky, ale nemohou si stěžovat, protože se pak setkají se slovy: „Tak já se o tebe starám, chci pro tebe to nejlepší, protože mi na tobě záleží a ty jsi kvůli tomu ještě protivný, tak to si teda nezasloužím….“

„Můj muž poslední rok obtížně chodil. Tvrdil, že má otlaky, že ho bolí paty. Sousedé říkali, že ho občas viděli sedět na zídce, když šel z obchodu, že prostě nemohl dál. Vyčetla jsem, že by to mohlo souviset s ucpáváním cév. Také tomu napovídalo, že mu byla pořád zima a že byl silný kuřák. Ale on tvrdil, že mu lékařka říká, že je zdravý,“ vypráví sedmdesátiletá Irena. Ovdověla před dvěma lety, poté, co její manžel zemřel na infarkt. Protože zemřel náhle, na ulici, kde ho našli cizí lidé, byla nařízena pitva. A tak se Irena dozvěděla, že měl ucpané cévy, že jeho zdravotní stav nemohl skončit jinak. Praktická lékařka jí řekla, že její muž u ní nebyl dva roky, přestože ho sestra kontaktovala, aby přišel na prevenci. „Mně ovšem tvrdil, že k lékařce chodí. Když jsem s o něj chtěla starat, zuřil. Prý není malé děcko, říkal. Kamarádka má péči o svého manžela v rukách mnohem pevněji. K lékařům ho doprovází, aby měla jistotu, že tam opravdu šel. Léky mu sama dávkuje a hlídá, jestli je bere, jak má. On taky brumlá, nicméně si užívají penze, zatímco já jsem zůstala sama,“ říká Irena.

Takové pečovatelky – ženy ve vyšším věku – mohou být pro jejich partnery buďto obdivuhodné Matky Terezy nebo otravné semetriky, které poklidný život v penzi mění v neustálý stres a hádky.

Na větu „já se o tebe starám, protože mi na tobě záleží,“ je opravdu těžko odpovědět jinak, než: „já vím a děkuji ti za to.“ Jakákoli jiná odpověď vyvolá reakci, kterou asi žádný muž zažívat nechce.

Nicméně ocitnout se v pozici malého dítěte, kterému někdo dávkuje jídlo, pití, léky a doprovází ho k lékaři, asi taky žádný muž nechce. Je dobré počítat s tím, že taková situace ve vyšším věku u mnoha párů nastává.

rodina vztahy a sex zdraví
Hodnocení:
(4.7 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Je důležité, jestli si to chlap nechá líbit a v jaké intenzitě je poskytovaná tato péče. Pokud mu je to nepříjemné, tak by si to měl v klidu s partnerkou vyříkat. Je pravda, že my chlapi jsme choulostiví jako tropické rostliny pěstované v naších klimatických podmínkách a také kořínek máme tenoučký. Znakem dobře fungujících vztahů je zájem o zdraví toho druhého. Nic se ale nesmí přehánět. Co mě na to zavedlo, abych to popsal? Minulý týden byla u nás snacha s vnučkami a už nevím v jaké souvislosti povídá ženě: „Šárko, ty ho hýčkáš, aby Ti dlouho vydržel“. Hned jsem si na ten článek vzpomněl. Pokud o nás máte strach, tak nás máte rádi a je vám s námi dobře. Ještě nás tu chcete kolem sebe dlouho mít. Ženete nás na preventivní prohlídky a my místo toho, abychom to vnímali jako projev lásky to mnohdy bereme jako obtěžování. Když si lidé o sebe zajímají jsou vztahy ve hře, ale pokud přestanou, tak je po hře. Pracujeme oba ve škole, takže jsme se byli oba včera naočkovat. Mám budíka a cukrovku, tak žena celý týden předem hledala na internetu, jestli mi to nemůže ublížit. Píchnout vakcínu si šla přede mnou. Následně přijdu na řadu, paní doktorka si mě vyzpovídala a povídá: „Vaše nemoci mi již vaše manželka nahlásila. Ptala se, jestli je riziko vás naočkovat. Povídám jí, že riziko pro vás není očkování, ale nemoc“! Uvědomil jsem si skutečnost, že lidé věří i ve zralém věku různým „doporučením“. Samozřejmě, nic nefunguje na sto procent. Možná hodně mužů má lepší auto, bydlení a větší příjem, ale mít rád je víc… Děkuji Ti ženo.
Jindřich Berka
Podle mě je základem toho, kam až se člověk nechá vmanipulovat v dobrém i zlém, to nebudu hodnotit. Pokud to není tomu druhému příjemné, tak je to pouze jeho věc, co s tím udělá. Pokud nevyjádří svůj nesouhlas, pokud to tak cítí, tak to nabývá intenzitě a bobtná jako škrob.
Jitka Caklová
Z vlastní zkušenosti vím, že pokud se člověk rozhodne, ve svém vlastním zájmu nic nepodnikat i když jde o zdraví, nemělo by mu být v jeho vůli bráněno. A opět přidám svoje obligatorní, "Každý má svoji cestu." V ostatním s paní Evou K. (21:42) souhlasím.
Eva Kopecká
Když jde skutečně o zdraví....když muž absolutně odmítá běžnou lékařskou péči a má vážné potíže, pak je nutno s tím něco dělat i za cenu, že se na něj ušije bouda. Ovšem kontrolovat mu umyté ruce, po jednom nošení triko, začít ho cpát ze dne na den klíčeným zrním místo dosavadní pestré stravy a to bez předchozí domluvy, nad tím nelze mávnout rukou. To si jen žena sama sobě nastavuje zrcadlo, že si vzala totálně neschopného jedince, který je úplně nemožný. A takový jistě není žádný chlap....
Soňa Prachfeldová
Nic se nemá přehánět,. většinou ti chlapi tomu trpně podlehnou a mávnou rukou,.
Marie Faldynová
Znám chlapa, který jakoukoliv radu bere jako omezování jeho osobní svobody, kráčející přísloví "komu není rady, tomu není pomoci". A řekla bych, že není sám. Jeho ženu to přivedlo k samostatnosti, přímo k autonomii.
Eva Kopecká
Známí v předdůchodovém věku spolu občas také bojovali. Paní pracovala jako vychovatelka náctiletých, občas se zapomněla i doma, asi tak nějak to cepování měla v krvi. Vyprávěla nám to, když měla jednou dobrou náladu.....Pán se s ní kvůli tomu občas chytnul, ona si trochu dala pauzu, než ji to zase popadlo....jak skládáš ten svetr, srovnej si boty atd. Jednou přišla domů a vzápětí se dostavila nečekaná návštěva. Již při vstupu do bytu jí bylo jasné, že ten její by za normálních okolností byl dneska přímo na zabití, co měl doma za binec. Jenomže nechtěla být před známými za semetrika, tak se ovládla a dělala jakoby nic. Ale jen počkej, říkala si, ty to dneska schytáš..... Známí se konečně zvedli a odešli. Zavírala za nimi dveře a už byla na něj nachystaná. Vtom slyší odcházejícího pána, jak říká manželce. No vidíš to. Ty mě pořád peskuješ, pořád se ti něco nezdá, že dělám doma binec. A koukej Novákovi. Jakej ti mají bordel, to se hned tak nevidí. A ona ani nemrkla, a to přišla domů chvíli před náma. Žijou tak pořád a přijde jim to normální. Vychovatelka za dveřmi, blízká kolapsu, se nezmohla na slovo. A byla tak zničená, že tomu svému nakonec nevypadala. Bylo jí jasné,že by se asi tentokrát neudržela a něčím by ho přetáhla.
Jitka Caklová
Také byly doby, kdy jsem měla potřebu manžela převychovat, až nakonec jsem došla k závěru, že nejprve musím začít u sebe. A vyplatilo se :-)
Jitka Caklová
Margita Melegova 6.3.2021 10:27 - máme to podobně. Ocenění lékařů a lékařek, kam manžela vozím na dispenzarizační kontroly, nikdy nechybí a zároveň potěší.
Jitka Caklová
Stačilo mi přečíst titulek a ze své současné zkušenosti mohu napsat, že záleží na úhlu pohledu. Pro manžela, dle jeho slov, jsem nenahraditelná spasitelka a pro některé souputníky na íčku semetrika, až čarodejnice. Jedno ale mají společné, ani jedno, ani druhé mě neobtěžuje ♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.