Fotoreportáž: Zima 2021, ta mikulovická
FOTO: Elena Valeriánová

Fotoreportáž: Zima 2021, ta mikulovická

20. 2. 2021

Mikulovice jsou obec ležící na hranici s Polskem mezi Jeseníkem a Zlatými Horami. V současnosti zde žije asi 2500 obyvatel. První písemná zmínka o obci je z roku 1263. Patřily do majetku vratislavských biskupů.

V obci se nachází farní kostel sv. Mikuláše, obecní úřad, základní a mateřská škola, obecní knihovna a železniční hraniční nádraží. Obec sousedí s polskými Glucholazemi. Obcí protéká řeka Bělá, která se na polském území vlévá do Nysy.

Pamatuji zimy, kdy bývalo sněhu, že bychom ho mohli pytlovat na horší časy. A pak se to změnilo. Zimy byly na sníh hubené, pomalu již od února jsme se mohli vyhřívat na sluníčku a chodit v tričku a okopávat záhonky na svých zahrádkách.

Letošní zima nás všechny překvapila. I přes avizované oteplování celé planety napadl na Jesenicku sníh a to dokonce dvakrát po sobě a na dlouhou souvislou dobu. Přišel mráz a všude jinde taky kalamita. Mám ráda zimu, kdy napadne bělostný jiskřivý prašan, mráz štípe do tváří a na kopci skotačí děti. Teda, pokud je rodiče nevyvezou někam dál, kde je sníh bělostnější, mráz štiplavější a peněženky hubenější.

Letošní zima nás všechny, až na nějaké ty celebrity, schovala pěkně v domácích kotlinách. Omezila pohyb lidí na bezprostřední okolí svého bydliště. Já vím, že někteří – ti, co se jim nemůže nic stát – vyrazili dál a výš.

Já zůstala doma a stokrát prošla ten můj malý fotografický revír a lovila záběry, které vám chci ukázat. Protože lesy bezpečně ukrývaly srnčí zvěř a i šelmy lišky se v blízkosti lidských obydlí ukazují převážně v noci, zbyli mi ptačí opeřenci.

Na řece volavky popelavé, v bučině stohlavá hejna pěnkav jíkavců, křičící sojky, cvrlikající červenky a sýkory, hašteřiví zvonci. Objevili se i dlouhoocasí mlynaříci a odněkud se vrátili kosi a drozdi kvíčaly, ale také skvostný ledňáček říční. Když zamrzlo Otmuchovské a Nyské jezero, přiletěli na řeku Bělou kormoráni. A začalo plenění pstruhového rybářského revíru.

Věděli jste, že taková vznešená volavka popelavá a nebo zelenooký kormorán velký dokáže na jedno polknutí spolknout rybu, která může mít i přes třicet centimetrů? To si ledňáček dovolit nemůže, kam by ji taky dal, že? Ale v rychlosti a úspěšnosti lovu se velkým lovcům stoprocentně vyrovná. Jedno však mají společné, kořist polykají hlavou napřed.

Věděli jste například, že sýkora koňadra je vlastně ptačí predátor a kanibal? Ojediněle jsou známy případy kanibalismu a zabití i požírání jiných druhů pěvců.  Takový lejsek černohlavý by mohl vyprávět. V Maďarsku byla sýkora koňadra pozorována při zabíjení a požírání spících netopýrů hvízdavých. Na její obranu však musím říct, že toto provozovala jen při nedostatku jiné potravy. A nezůstala v tom sama, připojila se k ní i sýkora modřinka. No jo, příklady táhnou.

Věděli jste, že samečkové zvonků zelených začínají své milostné písně zpívat již v zimních měsících?

Ptačí říše je bohatá nejen na množství druhů ptáků, ale také na jejich barvy, hlasy a způsoby. V dlouhou a krutou zimu mnoho ptáků zahyne hladem, a tak mám opravdu radost ze všech těch krmítek, která vídám na svých toulkách. Keře a stromy jsou již většinou holé, bobule snězené, a to i ty, jež zůstávají v mírných zimách nepovšimnuté až do jara.

Pokud chcete, pojďte se podívat na zimu přes objektiv mého fotoaparátu. I když si myslím, že ta letošní zima ještě má něco za lubem a na jaro si budeme muset ještě počkat.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Elen, obdivuji tvé znalosti, lásku k přírodě a um zachytit vše živé z "tvého revíru." Přeji pěkné světlo a krásná rána.
Marie Novotná
Pozdě ,ale přece .Nestíhám . Elen, pevná ruka ,trpělivost a vystihnutí momentu. Co víc říci ,prostě krása.
Elena Valeriánová
Hele mladej, co tady chceš? :-)
Jan Valerián
I mně se článek a fotky moc líbily :-) Jde vidět, že je maminka šikovná po mně...
František Matoušek
Hezký článek doplněný úžasnými fotografiemi.
Marie Bartošová
Tedy, Eleno! Jsem nadšená. Patřím do kroužku ornitologických laiků, jak si říkáme, a dovoluji si Tvůj článek a fotky přeposlat všem členům. Kdy vložíš další díl ?
Jana Šenbergerová
Krásná paleta ptactva v jesenických končinách. O to víc jsem smutná, protože u nás v rámci přestavby nového kluziště vykáceli na nábřeží letité stromy, ve kterých jsme celý rok pozorovali různé ptáky. Moc se ti to povedlo včetně průvodních slov.
Dana Kolářová
Elenko, nemám sice zimu ráda, ale ta tvoje mikulovická je potěchou pro oči a pohlazení na duši!
Dana Hošková
Krásná zima, krásný článek, krásné fotky.
Elena Valeriánová
Děkuji za všechny vaše pěkné a milé komentáře. Já vím, že je těch fotek docela dost, ale věřte mi, to jsem se dost krotila a z vybraných vyřazovala. :-) Takže děkuji i za výdrž. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%